ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ОДА ЛЮБАШІВСЬКІЙ КОВБАСІ
02.10.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 78-79(22297-22298) / Тираж: 8525

Любашівка офіційно підтвердила статус столиці української ковбаси, встановивши на однойменному фестивалі новий національний гастрономічний рекорд — з нарізки домашньої копченої смакоти виклали найбільшу карту України розміром 2,9 на 1,87 метра та вагою 25 кілограмів.

Гастрономічно-мистецьке дійство з великим успіхом пройшло 25 вересня обабіч автотраси Київ-Одеса, яка у прадавні часі була одним з розгалужень торгівельного тракту Чумацький шлях. За легендами, ще понад 200 років тому в Любашівці (в давнину — с. Довгеньке, с. Чорноморське) та навколишніх хуторах Софіївка і Миколаївка відчайдушні чумаки перед небезпечною подорожжю Диким полем завбачливо запасалися ковбасою зі свинини. Задля довготривалого збереження (мандрували за сіллю та рибою не один місяць) смачний харч складали у бочки і заливали смальцем. Повертаючись назад, чумаки розраховувалися з місцевими негоціантами тією ж сіллю та іншим крамом, що сприяло розвитку містечка. Відтоді домашня ковбаса — смачний бренд Любашівщини та символ сучасного місцевого фестивалю.

Й нинішній, уже четвертий, зібрав з багатьох куточків Одещини та України численних гурманів, охочих посмакувати апетитною ковбаскою й насолодитися неповторним мистецько-театральним дійством. Традиційно на відкритті фестивалю-ярмарку «Любашівка — столиця української ковбаси» його організатор — голова Любашівської селищної ради Геннадій Павлов — відразу запросив нардепа Степана Чернявського, голів Подільської, Березовської та Болградської райдержадміністрацій — Михайла Лазаренка, Віталія Лабуша і Геннадія Бамбуру, очільницю Подільської райради Софію Ходюк та інших високоповажних гостей до коптильні. Майстер-віртуоз щедро пригостив гостей запахущими-смачнючими ковбасою та баликом.

Далі гості попрямували на ярмарок «Любашівка вітає та пригощає». Незабутнє враження справило на присутніх розмаїттям павільйонів старостинських округів з вишуканими короваями, гастрономічними стравами, напоями і тортами, ковбасно-м’ясними композиціями, прикрашеними щедрими дарами осені та прадавніми виробами ужиткового мистецтва. Й у кожному павільйоні відвідувачів щедро частували та радо вітали милозвучними піснями і запальними танцями. Почастувавшись від душі, гості брали участь у майстер-класах з малювання орнаментів, виготовлення витинанок, масок із пап’є-маше, вишивки.

Звісно ж, чільне місце на фестивалі-ярмарку посідала м’ясна продукція. Численні майстри та кулінари продавали свою копчену ковбасу, ніжне сало, сосиски, кров’янку, салямі, а також шашлики, бограч тощо. Асортимент продукції — на будь-який смак та гаманець.

На згадку про Любашівку відвідувачі могли придбати пам’ятні суве-ніри, вишукані вироби декоративно-прикладного мистецтва.

Господарям з нагоди ковбасного фестивалю та 231-ї річниці з дня за-снування селища адресувалися найщиріші вітання і побажання від обласної та місцевої влади, депутатів, представників Асоціації міст України, Міжнародної морської бізнес-асоціації та навіть посольства Південно-Африканської Республіки. Присутній на урочистостях голова регіональної організації Національної спілки журналістів України Юрій Работін вручив очільникові Любашівської територіальної громади Геннадієві Павлову знак «Народна довіра».

Цього ж дня у Любашівці, як згадувалося вище, був офіційно зафіксований новий національний рекорд у номінації «Найбільша мапа України з ковбасної нарізки», яку прикрасили прапорцями з назвами міст.

У рамках святкування Дня селища кращі з кращих тутешніх жителів удостоїлися звання «Почесний громадянин Любашівської громади», грамот та цінних подарунків.

Вишуканою була і концертно-розважальна програма за участі заслужених артистів та діячів мистецтв України, представників Одеського обласного центру української культури, народних вокальних і хореографічних колективів, гуртів та солістів, шоу-дефіле духового оркестру, живих скульптур і театру на ходулях.

Під щирі аплодисменти пройшла театралізована вистава «Ода ковбасі», віртуозно показана любашівськими аматорами.

Ярмаркування вилилося у веселе, запальне, справді всенародне свято, справило і залишило незабутнє враження на учасників та гостей.

Нинішній фестиваль, як і попередні, видався на славу й досяг основної мети, спрямованої на підтримку та популяризацію вітчизняних виробників, відродження давніх гастрономічних традицій, розвиток і збереження національних ремесел та промислів.

Подільський район.

Автор: Юрій ФЕДОРЧУК

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.018