ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ВИБОРИ БЕЗ ВИБОРУ
02.10.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 78-79(22297-22298) / Тираж: 8525

24 вересня в Одесі відбувся «круглий стіл» «Вибори без вибору»: проведення голосування до Державної Думи Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України: політико-правові аспекти та наслідки для безпеки регіону».

У заході, організованому Міжнародним центром перспективних досліджень, взяли участь: Ярослав Католик — регіональний координатор центру, Ольга Айвазовська — голова правління громадської мережі «Опора», координатор політичних програм; Ігор Петренко — директор департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень; Віталій Андрієвський — доктор історії, директор Інституту ефективної політики (Республіка Молдова); Анатолій Бойко — голова Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»; Артем Филипенко — завідувач відділу досліджень Придунайсько-Чорноморського регіону Національного інституту стратегічних досліджень; Сергій Братчук — голова громадської ради при Одеській обласній державній адміністрації, директор Південного філіалу Українського центру соціальної аналітики.

Експерти обговорили особливості й правові наслідки організації та проведення виборів до Державної Думи РФ на тимчасово окупованих територіях України — в Автономній Республіці Крим та окремих районах Луганської і Донецької областей, а також у Придністровському регіоні Республіки Молдова.

Учасники «круглого столу» погодилися з тим, що виборчий процес у Російській Федерації проходив без дотримання демократичних принципів, свободи слова та за відсутності рівних можливостей провладних й опозиційних політичних сил здійснювати агітаційну кампанію. Крім того, влада РФ масово використовувала технології фальшування результатів виборів, про що свідчать повідомлення самих російських ЗМІ. У зв’язку з обмеженням можливості міжнародним організаціям, зокрема ОБСЄ, відрядити спостерігачів на ці вибори, про їх прозорість та легітимність не йдеться.

Експерти наголосили, що організація та проведення виборчого процесу на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України — в АР Крим, Севастополь та в окремих районах Луганської і Донецької областей — укотре продемонстрували, як політичне керівни-цтво РФ нехтує нормами міжнародного гуманітарного права та зобов’-язаннями в рамках багатьох міжнародних договорів.

Видача українським громадянам паспортів РФ в обхід Конституції та законів України, а також примушування українських громадян брати участь у незаконному голосуванні грубо порушують державний суверенітет України та спрямовані проти її територіальної цілісності. За таких умов проведені Кремлем вибори на тимчасово окупованих територіях України є незаконними та нелегітимними, а їх результати не можуть мати жодних юридичних наслідків і визнаватися світовою спільнотою.

«Виборів як конкурентного демократичного інституту в Російській Федерації не відбулося. Що нам робити в ситуації, коли частина територій за фактом інтегрована в політичне середовище РФ? Ми чули, що, за офіційними даними, 611 тисяч людей на окупованих територіях окремих районів Донецької та Луганської областей отримали паспорти РФ і близько 360 тисяч взяли, начебто, участь у виборах. Ці цифри варто ставити під сумнів, особливо щодо тієї категорії громадян, які брали участь у голосуванні в онлайн-спосіб», — заявила Ольга Айвазовська, відзначивши, що політична інтеграція є дуже небезпечною для України і свідчить про черговий етап із захоплення українських територій.

Експертка висловила надію, що Україна зафіксувала достатньо доказів чергових кроків з боку Москви щодо інтеграції окупованих українських територій та порушення нею норм міжнародного права. Ці докази мають бути представлені на всіх можливих міжнародних майданчиках. Це має стати аргументом для збереження існуючих і накладення нових санкцій проти Росії та залучених до проведення незаконних виборів осіб.

«Ні ОБСЄ, ні ПАРЄ офіційно не спостерігали за виборами в Російській Федерації. Відповідно, їхніх звітів не буде. Отже, не буде підстав для невизнання цих виборів. Російська Федерація створила умови, коли ОБСЄ не змогла відрядити спостерігачів. Начебто через пандемію не можна пустити 500 спосте-рігачів, а лише 40. Але ОБСЄ просто фізично не зможе 40 спостерігачами забезпечити ефективний моніторинг виборчого процесу на всій території Росії», — підкреслила Ольга Айвазовська.

Директор Інституту ефективної політики (Республіка Молдова) Віталій Андрієвський назвав вибори до Держдуми «спецоперацією із закріплення влади Путіна».

«Насправді, організація виборів у Придністров’ї та на Донбасі є мобілізацією «мін» «руського мира», які «розкладені» Російською Федерацією на пострадянському просторі, зокрема у вас, на Донбасі, та у нас, у Придністров’ї. Росія намагається періодично їх перевіряти, щоб у час «Ч», коли Донбас повернеться під контроль України, люди, які брали участь у цих виборах і голосували так, як потрібно Кремлю, дестабілізували ситуацію в Україні. Аналогічна ситуація і в Придністров’ї», — сказав Віталій Андрієвський, наголосивши, що Україні й Молдові потрібно розраховувати на самих себе та об’єднатися для пошуку спільних інструментів забезпечення регіональної безпеки.

«Проведення виборів на окупованих територіях України не відповідає Мінським угодам та «формулі Штайн-маєра». Зате завдяки діям Росії Україна може порушувати питання щодо корекції «Мінська». Ми отримали можливість поставити питання перед країнами, які беруть участь у «нормандському форматі», про те, що «Мінськ» у його нинішньому стані не можливий для виконання через позицію РФ», — зауважив Артем Филипенко.

За результатами «круглого столу» учасники прийняли звернення до міжнародної спільноти та міжнародних організацій із закликом не визнавати результатів виборів до Держдуми РФ на тимчасово окупованих територіях України, Молдови та Грузії.

Детальніше з позицією спікерів та ходом обговорення питань порядку денного «круглого столу» можна ознайомитися на відеозаписі — https://youtu.be/bqQGTBojgmI.

СПІЛЬНА ЗАЯВА УЧАСНИКІВ «КРУГЛОГО СТОЛУ»

Ми рішуче засуджуємо протиправне проведення Російською Федерацією 17-19 вересня 2021 року виборів до Державної Думи РФ на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, в окупованих районах Донецької та Луганської областей, а також у Придністровському регіоні Республіки Молдова та на окупованих терито-ріях Грузії.

Видача українським громадянам паспортів Російської Федерації в обхід Конституції та законів України, а також примушення українських громадян брати участь у незаконному голосуванні грубо порушують державний суверенітет України та спрямовані проти територіальної цілісності України.

Такі дії Російської Федерації суперечать основним принципам і нормам міжнародного права, Статуту Організації Об’єднаних Націй, Заключного акта Наради з безпеки та співробітництва в Європі, Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, Резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Територіальна цілісність України» №68/262, а також іншим зобов’язанням РФ щодо захисту прав людини і демократичних цінностей.

Проведені за таких умов Російською Федерацією вибори на тимчасово окупованих територіях України, а також у Придністровському регіоні Республіки Молдова і на окупованих територіях Грузії є незаконними і нелегітимними, а їх результати не можуть мати жодних юридичних наслідків і не можуть визнаватися світовою спільнотою.

Вважаємо, що такі цілеспрямовані та безвідповідальні дії Російської Федерації не лише призводять до загострення суспільно-політичної ситуації на тимчасово окупованих територіях, а й свідчать про її прагнення до подальшої дестабілізації безпекової ситуації (зокрема й щодо свідомого зриву домовленостей, досягнутих у рамках мінського та нормандського форматів).

Ми підтримуємо звернення Верховної Ради України та Міністерства закордонних справ України до іноземних держав та міжнародних організацій із закликом рішуче засудити незаконні дії РФ, заявити про невизнання результатів виборів на тимчасово окупованих територіях України та інших держав і неле-гітимність сформованої таким чином Державної Думи РФ, а також посилити політико-дипломатичний тиск на Росію, зокрема шляхом запровадження нових та поглиблення існуючих санкцій проти неї.

Впевнені, що лише деокупація, реінтеграція, відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, Молдови та Грузії можуть забезпечити мир і сталий розвиток окупованих нині Російською Федерацією територій, а також забезпечити реалізацію права громадян на вільні, демократичні й чесні вибори.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013