ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ОДЕЩИНА — ЗАХІДНЕ ПОМОР’Я: НОВІ ВЕКТОРИ СПІВПРАЦІ
16.10.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 82-83(22301-22302) / Тираж: 8525

У рамках культурного обміну та співробітництва 6 — 10 жовтня на Одещині з офіційним візитом перебувала делегація з Республіки Польща на чолі з маршалком Західнопоморського воєводства Ольгердом Геблевичем. Це воєводство розташоване у північно-західній Польщі й межує на заході з Німеччиною, а на півночі омивається Балтійським морем.

Нинішній візит польських колег став продовженням співпраці у сфері культури, започаткованої ще в 2018 році підписанням у місті Щецин листа про наміри між управою Західнопоморського воєводства та Одеською обласною радою щодо соціально-економічного розвитку регіонів та подальших дружніх взаємин.

Перший спільний захід — мистецька акція «Дні культури Західнопоморського воєводства в Одесі» — відбувся у травні 2019-го. Тоді в нашому Літературному музеї експонувалася виставка відомих польських художників Лекса Древінського та Лешка Жебровського, в академічному театрі музичної комедії їм. М. Водяного пройшов концерт зразкового ансамблю пісні та танцю «Щециняни», а на Приморському бульварі одесити могли почути виступ музиканта Яцека Янашкевича.

У рамках нинішнього візиту відбулася зустріч польських гостей з керівництвом Одеської облдержадміністрації та Одеської облради. Польську делегацію представляли Ольгерд Геблевич — маршалок Західнопоморського воєводства, Анна Баньковська — член правління Західнопоморського воєводства, Пшемислав Врага — керівник департаменту культури та національного спадку Польщі, Йоанна Іванч — керівник департаменту міжнародного співробітництва та Барбара Ігіельська — директорка замку Поморських князів у Щецині. Гостей із держави-сусідки вітали очільник Одеської ОДА Сергій Гриневецький та керівництво облради — голова Григорій Діденко і його перший заступник Олег Радковський.

Сергій Гриневецький запевнив польських колег, що влада Одещини готова й надалі обговорювати всі можливі форми двосторонньої співпраці, зокрема і з поглиблення та розширення міжрегіонального співробітництва.

«З огляду на досить активні контакти між Західнопоморським воєводством та Одеською областю пропоную не зупинятися на досягнутому й визначити нові вектори співпраці, що сприятимуть активізації обміну досвідом та будуть корисними і взаємовигідними для розвитку наших регіонів. Зокрема у культурній сфері. Адже культура — найкращий дипломат. І сьогодні саме мистецтво надає елегантності та шарму політичним стратегіям і перемовинам, сприяє обміну ідеями, інформацією, цінностями, переконаннями та іншими аспектами культури задля зміцнення взаєморозуміння та зближення країн і регіонів», — підкреслив голова Одеської ОДА.

За словами Олгерда Геблевича, Західнопоморське воєводство — це регіон із потужним сектором послуг, який все ще зазнає структурних змін щодо діяльності на морі. Розташування Західної Померанії на стику транспортних шляхів практично всіх можливих видів транспорту дає регіону багато переваг. Вигідне розташування як у Польщі, так і в Європі, за словами маршалка, і є причиною того, чому багато провідних інвесторів таких галузей, як вітроенергетика, автомобілебудування, машинобудування, хімічна та харчова промисловість, вирішили вкладати свої кошти саме в цей регіон. Іноземний капітал у Західнопоморському воєводстві представлений переважно виробничими компаніями зі штаб-квартирами в Німеччині, Данії, Швеції, Великобританії та Нідерландах. Це дещо відрізняє це воєводство від загальної ситуації в Польщі, де переважають компанії з Нідерландів, Німеччини, Люксембургу та Франції.

У свою чергу Сергій Гриневецький під-креслив, що відкритий для співпраці у всіх сферах та готовий до обговорення всіх можливих форм двостороннього співробітництва, що сприятимуть розширенню взаємовигідного партнерства між Одеською областю та Західнопоморським воєводством. Він висловив переконання, що ця зустріч сприятиме ефективній комунікації і призведе до позитив-них результатів для обох сторін.

«Пріоритетними напрямками розвитку Одещини є реалізації програм Президента України «Велике будівництво» та «Велика реставрація», старт потужного проєкту з облаштування зрошувальних систем, відновлення й осучаснення дорожньої, соціальної та медичної інфраструктури області, ліквідація стихійних сміттєзвалищ та створення мережі сміттєпереробних заводів. Важливими і своєчасними є діджиталізація регіону, посилення власної енергоефективності та енергонезалежності, реалізація проєктів у сфері туризму та екології», — додав Сергій Гриневецький.

Як зазначив голова облдержадміністрації, одна з основних конкурентних переваг Одещини — транзитний потенціал. І саме тому область продовжує активно розвивати транспортно-ло-гістичну інфраструктуру. Зокрема, у планах — будівництво нових сучасних мостів через Дністровський лиман і Дунай, відновлення та розвиток авіаперевезень на півдні регіону.

Делегація Польської Республіки у супроводі першого заступника голови Одеської облради Олега Радковського відвідала наші музеї.

Першим відчинив свої двері для гостей Одеський художній музей. Експозиції світових майстрів представила гостям в.о. директора музею Олександра Ковальчук. Вона обговорила з Барбарою Ігіельською, яка очолює Музей-замок Поморських князів у Щецині, майбутню співпрацю, обмін виставками та реставраційні можливості польської сторони.

Окрім класичного художнього мистецтва, польська делегація ознайомилася і з надбаннями Одеського музею сучасного мистецтва. Експозиції представив директор ОМСМ Семен Кантор.

У п’ятницю делегація з Польщі на чолі з маршалком Західнопоморського воєводства Ольгердом Геблевичем взяла участь у конференції з розгляду проблемних питань виноградарсько-виноробної галузі України в Центрі культури вина «Шабо».

Захід відкрив голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький. Серед присутніх — перший заступник міністра аграрної по-літики Тарас Висоцький, президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало, голова Миколаївської ОДА Віталій Кім, представники виноробних підприємств та асоціацій.

Обмін досвідом з польськими колегами та обговорення проблемних питань галузі дозволили окреслити напрямки взаємодії між регіонами та сформулювати чітке бачення змін до законів задля покращення стану виноградарства та виноробства.

Ольгерд Геблевич наголосив на важливості демонополізації ринків в Україні та ширшому виході українських виноробів на ринки Польщі та всього Європейського Союзу.

Гості із держави-сусідки відвідали також Аккерманську фортецю у Білгороді-Дністровському.

Як зауважив перший заступник голови облради Олег Радковський, польські колеги за час цього візиту змогли не тільки побачити історичні та культурні перлини Одещини, а, що найголовніше, сторони узгодили плани співпраці між нашою областю та Західнопоморським воєводством на найближчі два-три роки.

Автор: Олександр ЦАРИЧАНСЬКИЙ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015