ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Вічні у часопросторі
14.04.2022 / Газета: Чорноморські новини / № 27-28(22350-22351) / Тираж: 8525

В обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М.С. Грушевського відбулася презентація книжки про визвольний рух на Одещині в 1917 — 1921 роках. Її автор — знаний краєзнавець, лауреат муніципальної премії ім. Івана Франка Василь Вельможко.

У цієї книжки, яка презентувалася у час, коли наша країна вчергове протистоїть звірячій московській навалі, проста, але промовиста назва: «Чорноморці — борці за незалежну Україну (1917 — 1921)». До речі, це друге, доповнене й розширене видання, що засвідчує: автор серйозно та прискіпливо розробляє цю тему. Перше — «Випускники Одеського піхотного училища — старшина армії УНР» — з’явилося друком 2016-го, до 150-річчя заснування цього прославленого військового навчального закладу. За цю працю Василь Вельможко удостоївся диплома лауреата загальнонаціонального конкурсу «Українська мова — мова єднання».

Переважну більшість імен з нового збірника ви не знайдете ні у назвах одеських вулиць чи майданів, ані установ чи якихось інших закладів, як і на меморіальних таблицях. За деякими приємними винятками. Так, 28-ма окрема механізована бригада гідно несе ім’я Лицарів Зимового Походу, 59-та окрема мотопіхотна бригада — Якова Гандзюка, 35-та окрема бригада морської піхоти — контрадмірала Михайла Остроградського. На честь славетних борців за українську державність — І. Луценка, І. та Ю. Лип, О. Косяченка, Д. Неплія названі вулиці. Хоча, без сумніву, всі постаті, чиї біографії подані в цій книжці, заслуговують на увічнення. Таке видання, переконаний, вкрай потрібне як для широкого загалу, так і для топонімічної комісії міської ради. Але, на жаль, ви не знайдете цього новодруку у книгарнях, його, віддрукованого дуже скромним накладом, уже сьогодні можна вважати раритетним.

У книжці, що побачила світ у видавництві «Астропринт», на понад 500 сторінках вміщені біо-графії особистостей, чиї долі бодай якимось чином пов’язані з Одещиною. Здебільшого, це військові, які тут народилися або проходили службу на теренах нашого краю (понад 300 осіб), а також діячі культури та освіти (близько 50).

Кожен біографічний нарис — це, принаймні для більшості, відкриття. Адже, на жаль, насаджений свого часу імперіями ідеологічний дурман ще й досі не ви-вітрився з голів багатьох наших земляків, котрі вірять, що то наша історія. Хоча насправді то чужа історія, імперська, а наша, українська, тоді заборонена, і дотепер виборює своє місце в часопросторі. Зокрема й завдяки краєзнавчим дослідженням Василя Вельможка.

До слова, багато з нарисів, вміщених у презентованому виданні, свого часу публікувалися на шпальтах «Чорноморських новин». Тому принагідно ще раз звертаюся із закликом: передплачуй-те та читайте цю потужну, справді українську газету, одним з найактивніших авторів якої є Василь Вельможко.

Слава Україні! Героям слава!

Автор: Дмитро ШУПТА, письменник, заслужений працівник культури України.

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012