ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Емоційне вигорання у батьків: як не зриватися на дітях
30.04.2022 / Газета: Чорноморські новини / № 31-32(22354-22355) / Тираж: 8525

Синдром емоційного вигорання — це стан, коли людина почувається емоційно й фізично виснаженою. Про цей синдром частіше говорять як про професійний і менше — як про вигорання батьків.

Нині ж, під час війни, усі ми перебуваємо у стресовому стані, щоправда, ці стреси різного ступеня тяжкості. Але батькам ще складніше, оскільки вони повинні піклуватися не тільки про себе, а й про дітей. Додаються й нові умови життя, постійна тривога, адаптація, спільне проживання з рідними або чужими людьми тощо. Багато проблем звалилося на плечі батьків (частіше — мам), саме тому свою злість та роз-дратування вони починають скеровувати найчастіше на дітей, хоча й розуміють, що чинять не правильно.

Як перестати зривати своє роздратування на дітях? Що може реально допомогти швидко взяти себе в руки і не сказати, не зробити того, про що потім доведеться дуже шкодувати?

Симптоми емоційного вигорання батьків: постійна втома, небажання щось робити або виконання звичних дій «на автоматі», плаксивість, апатія, навіть байдужість до власної дитини, дратівливість і безпричинна агресія, втрата інтересу до спілкування із сім’єю, родичами, друзями, стан постійної тривоги і депресії, ночі без сну, а дні — без радості.

Що робити, якщо ви емоційно вигоріли? Найперше, визнайте проблему. Пам’ятайте, що в умовах постійного стресу — це цілком нормальна реакція організму на ненормальні події, а не те, що ви такі погані.

Перестаньте звинувачувати себе. Ідеальних людей взагалі не буває, і кожному потрібен відпочинок, бо ж у стресі кожен може надломитися.

Не соромтеся просити допомоги у психологів, розмовляйте з подругами, з рідними. Найкраще — телефоном і не зачіпаючи тяжких тем. У жодному разі не слухайте трагічних новин і не передавайте іншим побачене або почуте в інтернеті чи по телевізору. Діліться буденними новинами, планами.

Відшукайте свій власний ресурс. Запитайте у себе, що вас заряджає і допомагає відновитися. За можливості, виконуйте невеликі фізичні активності: гуляйте на свіжому повітрі, займайтеся творчістю або будь-якими улюбленими справами.

Дайте собі розкіш відпочити, щоб відновити свій емоційний і фізичний ресурс.

Пам’ятайте, що діти відчувають ваш емоційний стан. Коли батьки спокійні, то й вони спокійні, й навпаки. Тому насамперед потурбуйтеся про власний емоційний стан. Діти не винні, що вам погано, бо ж їм від того ще гірше. Якщо треба — просіть у них вибачення, що нагримали чи навіть вдарили. Останнє взагалі недопустимо, але ж ми всі живі люди, тож трапляється різне.

Якщо відчуваєте, що ваш стан є критичним, то краще звернутися до фахівця. Усі медичні заклади обласного центру та області працюють у звичному режимі.

За матеріалами Одеського обласного центру громадського здоров’я.

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.016