ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Пропаганда, що роздмухує війну
25.06.2022 / Газета: Чорноморські новини / № 47-48 (22370-22371 / Тираж: 8525

14 червня конгрес Європейської федерації журналістів (ЄФЖ), який пройшов у турецькому Ізмірі, ухвалив резолюцію щодо відповідальності російських журналістів за розпалювання війни.

Проєкт цього документа подала Національна спілка журналістів України. Як повідомив голова НСЖУ Сергій Томіленко у Facebook, на пропагандистів чекають санкції, бойкот, відповідальність, розвінчування пропаганди та компенсації для українських ЗМІ. І все це коштом активів путінського режиму.

У резолюції конгресу Європейської федерації журналістів йдеться:

«Деструктивна пропаганда, дезінформація та розпалювання ненависті до українців стали підготовкою до широкомасштабного російського вторгнення — нарівні з накопиченням танків, ракет, літаків і стягненням військових підрозділів до кордону з Україною.

Упродовж тривалого часу російська пропагандистська машина маніпулювала із суспільною свідомістю, в тому числі в інформаційному просторі європейських країн. Деякі російські медіа фабрикували фейки, приховували важливу інформацію, чинили психологічний тиск на аудиторію, накладали табу на критику російського керівництва.

Активна участь російських пропагандистів у державній пропаганді та розпалюванні ворожнечі уможливила російське вторгнення до України.

Головні провладні медіа брешуть про те, що нібито росія веде «спеціальну військову операцію», а не повномасштабну війну в Україні. Вони приховують правду про воєнні злочини російських військових у Бучі, Маріуполі та інших українських містах, так само, як приховували правду про MH-17. Вони мовчать про те, що російські ракети та артилерія вбивають мирних мешканців. Зверніть увагу: телепрограми з дмитром кисельовим, володимиром соловйовим та ольгою скабеєвою сповнені ненависті до українців та за-кликів до знищення України.

Загальні збори ЄФЖ вітають рішення ЄС застосувати персональні санкції до російських ЗМІ, які беруть участь у створенні та поширенні пропаганди.

Водночас зауважуємо, що коло осіб, відповідальних за розпалювання війни, набагато ширше. Серед них — провідні журналісти, працівники федеральних та локальних медіа, які усвідомлено працювали і працюють на посилення диктаторського режиму, порушуючи всі професійні стандарти.

Це не «війна путіна», як виправдовуються російські лідери думок. Це війна, яку всередині країни підтримує більша частина суспільства. І без участі багатьох (не всіх) російських журналістів у системній деструктивній пропаганді протягом багатьох років така підтримка і така війна були б неможливими.

Загальні збори ЄФЖ засуджують причетність багатьох російських пропагандистів до широкомасштабної війни в Центральній Європі.

Щоб приборкати агресора та унеможливити розв’язування таких воєн у майбутньому, потрібно винести уроки та об’єднати зусилля для боротьби з російською пропагандою європейських інституцій та національних спілок — членів Європейської федерації журналістів.

Загальні збори доручають виконкому ЄФЖ:

1. Звернутися до Європейської Комісії із проханням

• включити до переліку осіб, щодо яких застосовуються санкції, не лише на прізвища, а на посади керівників державних ЗМІ російської федерації, а також їх безпосередніх фінансових партнерів;

• включити до переліку осіб, щодо яких застосовуються санкції, керівників федеральних та місцевих медіа, які брали участь у піар-кампанії так званої «спецоперації».

2. Звернутися до інституцій ЄС із закликом знайти швидкий та ефективний механізм відшкодування збитків, завданих українським медіа, за рахунок арештованих активів тих, хто несправедливо отримав вигоду від російського режиму.

3. Звернутися до спілок журналістів-членів ЄФЖ із закликом розвінчувати дезінформацію та ро-сійську пропаганду, спрямовану на європейську аудиторію».

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011