ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Зі звільненням Криму почнеться дезінтеграція рф
09.03.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 11(22436) / Тираж: 8525

«Деякі поважні військові експерти прогнозують, що звільнення Криму відбудеться до звільнення територій на сході України», — зазначив в ефірі програми «Свобода Live» голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. За його словами, під тиском перемог ЗСУ в москві можуть статися зміни у військово-політичному керівництві росії. Він також скептично поставився до будівництва у Криму окупаційною владою фортифікаційних споруд, щоб зупинити наступ української армії.

— Пане Чубаров, давайте почнемо зі стратегії деокупації Криму, про яку говорить секретар РНБО Олексій Данілов. Що вам відомо про можливі корективи, які, ймовірно, будуть внесені до цього документа?

— Зрозуміло, що останній рік війни, яка триває вже дев’ять років, фактично вимагає внесення таких кардинальних змін до стратегії, хоча б у тій частині, де вказувалося про те, що звільнення Криму відбуватиметься переважно через політично-дипломатичні форуми.

Повномасштабне вторгнення на територію України російських військ і хід війни показують, що змінилися погляди на звільнення Криму не лише в українському суспільстві, а й, що дуже важливо, серед наших партнерів, які об’єдналися навколо України.

Якщо на першому установчому саміті «Кримської платформи» йшлося про те, що звільнення Криму відбуватиметься через мирний діалог з росією (таке речення було декларацією, яку підписали тоді учасники «Кримської платформи», бо це була вимога деяких наших партнерів), то уже на другій зус-трічі «Кримської платформи» 23 серпня 2022 року, всі без винятку учасники «Кримської платформи» наголошували на тому, що відтворення територі-альної цілісності Україн-ської держави буде від-буватися через перемогу в російсько-українській війні.

— Під перемогою, що ви можете мати на увазі? Наприклад, консультант головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, пан Назаров, казав, що він не виключає можливості мирних перемов України і росії після того, як Україна зможе деокупувати певні території й обрубати цей «сухопутний коридор» для рф із російської території до Криму. І нібито за таких умов Крим може опинитися ізольованим і тоді можуть повернутися, я так розумію, до дипломатичних методів. Чи не так?

— Зараз дуже важко передбачити перебіг усіх подій, що відбуватимуться у ході війни. Можуть бути такі конфігурації, що нам зараз і не сняться.

Але деякі поважні військові експерти вважають, що Крим є тим стратегічним ключем, завдяки якому остаточно будуть звільнені всі окуповані українські землі. Тобто вони прогнозують, що звільнення Криму відбудеться до звільнення територій на сході України.

На якому рівні проводитимуться переговори, чи будуть вони проводитися, залежатиме від багатьох факторів, у тому числі і тих, які відбуватимуться безпосередньо на території самої росії. Але я не виключаю, що на якомусь етапі під тиском перемог ЗСУ в москві можуть статися зміни у військово-політичному керівництві. Почнеться дезорієнтація в керівництві — вони попросять перемовин. Можливе і таке.

— А що вам відомо про нібито партизанський рух у Криму, який нібито чекає на відмашку від ЗСУ? З’явилося таке собі відеозвернення від нібито руху «Атеш». Ми не можемо точно стверджувати, що це представники саме цього партизанського руху. Чи можете внести нам трошки ясності?

— Я уникаю коментарів до таких подій, явищ, які є в реальному житті і які спричинені війною. Бо це не виправдано буде, в тому числі з мого боку.

Єдине, що я тут можу абсолютно погодитися з паном Олексієм Даніловим, секретарем РНБО, в тому, що на території Криму є сотні тисяч громадян України, які очікують на звільнення Криму. І, зрозуміло, їхня поведінка буде кардинально мінятися з наближенням ЗСУ до адміністративних кордонів з окупованим півостровом. Я це знаю абсолютно точно. І ми це побачимо в процесі війни.

— Чи є у вас інформація про те, що в Євпаторії почали укріплювати пляжі, нібито боячись висадки українського десанту морем? Принаймні є відео у соцмережах, які, ймовірно, були зняті на пляжі в Євпаторії. Можете це прокоментувати?

— У нас тут є багато інформації про взагалі будування фортифікаційних споруд на півночі Криму, в степових районах і на заході пів-острова, де розміщено багато військових об’єктів, зокрема ракетно-зенітних комплексів, звідки кидаються ракети на материкову частину України. Й ось це зведення фортифікаційних споруд уже триває місяцями.

Але мені особисто здається, що вони це більше роблять для підняття настрою як кримського населення, так і російського населення. І, можливо, це ще й тому, що втрата Криму для росії, особливо для диктатора путіна, буде остаточною крапкою, після чого справді розпочнеться дезінтеграція не тільки моральних настроїв у росії, а я відчуваю, що зі звільненням Криму ЗСУ розпочнеться територіальна дезінтеграція російської федерації. І тому вони приділяють дуже важливе значення заходам нібито таким, які допомагатимуть їм обороняти Крим.

— Пане Чубаров, а як можуть у Криму на це реагувати ті, хто не дуже чекає на повернення України? Хіба побудова цих укріплень, навпаки, не змушує подумати цих людей про те, що, ймовірно, Крим не найбезпечніше місце і що варто було б покинути півострів?

— По-різному. Ви абсолютно праві. Чим більше підготовки до утримання під контролем Криму, тим менше довіри до таких дій. Бо яким не було б зомбованим російське населення або колоністи, які поселилися в Криму, вони теж мають тисячі підстав не довіряти власній владі, путіну зокрема. І тому частина населення це справ-ді може сприймати як ознаку того, що треба вже виїжджати з Криму. Але на частину населення це продовжує десь працювати.

Але я думаю, що виходити з того, що окопи в степах Криму чи такі спеціальні вогневі укріплення на пляжах на березі Чорного моря здатні зупинити ракети і снаряди високоточної української зброї — ну, важко сказати. Але те, що вони роблять це зухвало і відкрито, показують, як вони укріплюються в Криму, — це абсолютна правда.

Автор: Сашко ШЕВЧЕНКО

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 09.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 09.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 09.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 09.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 09.05.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013