ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Петиція: що це таке та як подати електронну петицію
05.04.2023 / Газета: Одесская жизнь / № 14 / Тираж: 22070

Електронна петиція — це прямий спосіб достукатися до української влади, вирішити безліч внутрішніх питань серед громадян. Особливо під час повномасштабної війни. Петицію може подати кожний українець. Як це зробити, ми зараз вам і розповімо.

Що таке петиція

Петиція — це письмова форма колективного звернення до уряду, щоб:

захистити свої права;

повідомити про порушення чи проблеми;

запропонувати ідеї розвитку держави;

підтримати чиюсь ідею (за допомогою свого підпису);

взяти участь у політичних справах.

Щоб звернення було прийнято, петицію потрібно закріпити підписами тих, хто згоден із висунутою у ній пропозицією. Що більше підписів, то краще. У такий спосіб можна вплинути на дії державної влади. В Україні механізм подання петицій та феномен петиції набув свого значення із незалежністю.

Що таке електронна петиція та чим відрізняється від звичайної

Електронна петиція це теж звернення громадян до органів влади, але тільки через електронні ресурси. Така форма зараз є дуже популярною в Україні. Реєстрація петиції відбувається миттєво і нам не потрібно витрачати час на оформлення документів, бігати та збирати підписи людей на підтримку. Достатньо зайти на сайт Електронних петицій, залишити своє звернення або проголосувати за висунуте.

Порядок подання електронної петиції

У законі «Про звернення громадян» сказано, що право на індивідуальні або колективні письмові звернення до органів державної влади має кожен громадянин України. Це можна робити навіть під час воєнного стану.

Вимоги до змісту петиції

подати петицію

Є певні вимоги до того, як створити електронну петицію. Ці вимоги до електронних петицій просить дотримуватись закон України «Про звернення громадян».

Питання, яке ви хочете підняти в петиції, має стосуватися повноважень обраної державної структури — Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, обласної, районної чи міської адміністрації.

Зрозумілою мовою викладіть суть звернення — на що ви хочете завітати або що запропонувати і хто вам може допомогти. Будь-яка петиція не повинна будуватися на інформації, яка може зашкодити громадянам України або призвести до розколу держави, зазіхати на права та свободу людини. Одна петиція має торкатися одного питання.

При можливості додайте до звернення фото та іншу подібну інформацію або докази. Також можете вказати свою фактичну адресу проживання.

Обов’язково перевірте адресу своєї електронної пошти – без неї ви не зможете подати петицію. І вкажіть дані автора чи ініціатора звернення. Відповідальність за зміст електронної петиції несе автор.

Куди подати електронну петицію

взаємодія

Електронна петиція до влади може бути подана на декількох ресурсах:

електронна петиція президенту на офіційному сайті;

на Урядовому порталі;

на сайті місцевих петицій «ВзаємоДія»;

на ресурсі місцевих органів влади або єдина система петицій.

Як подати електронну петицію на прикладі сайту президента

Відкрийте портал https://president.gov.ua/.

Зареєструйтесь за допомогою електронного підпису або BankID.

Перевірте свої особисті дані та натисніть «Продовжити».

Вкажіть наявну адресу своєї електронної пошти.

Тепер увійдіть у меню «Створити петицію» на сайт електронних петицій.

Заповніть електронну форму: вкажіть тему петиції, кількома словами суть звернення, а потім опишіть саму проблему чи пропозицію.

Підтвердить галочкою умови публікації петиції та натисніть «Створити петицію».

Розгляд електронної петиції

Електронна петиція публікується на будь-якому державному порталі протягом двох робочих днів із дня її відправлення. Звернення, яке не відповідає нормам, повертають автору. Якщо петиція була адресована Президенту України, Верховній Раді та Кабінету Міністрів, її розглядають за умови збору не менше 25000 підписів протягом трьох місяців. Якщо ви подали петицію до територіальних органів, то кількість голосів залежить від кількості мешканців міста, району чи населеного пункту:

до 1 тисячі — від 50 підписів;

до 5 тисяч — від 75 підписів;

до 50 тисяч — від 100 підписів;

до 500 тисяч — від 250 підписів;

до 1 мільйона — від 500 підписів;

понад 1 мільйон — від 1000 підписів.

При наборі достатньої кількості голосів петицію відправляють на розгляд. На вашу електронну пошту має прийти інформація про розгляд та відповідь на звернення.

Джерело: Одеське життя

Автор: Анастасия Епурь

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012