ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Дотримання Правил охорони електричних мереж під час проведення весняно-польових робіт
06.04.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 15(22440) / Тираж: 8525

Шановні громадяни, просимо звернути увагу на деякі витяги з Правил охорони електричних мереж (далі — Правила).

Електричними мережами, які підлягають охороні згідно з Правилами, вважаються трансформаторні підстанції, розподільні пункти і пристрої, струмопроводи, повітряні лінії електропередачі, підземні і підводні кабельні лінії електропередачі та споруди, які до них належать. Дотримання цих Правил дозволить забезпечити як вашу безпеку, так і допоможе нашому підприємству дотримуватися безаварійного, надійного і безперебійного енергопостачання енергооб’єктів та ваших осель.

Для безпеки здоров’я, попередження нещасних випадків, організації безпечного пересування, організації та безпечного виконання всіх видів господарської діяльності поблизу електромереж і їх збереження Правилами введене поняття «Охоронні зони електричних мереж» та встановлені межі охоронних зон.

Охоронні зони електромереж встановлюються:

— уздовж повітряних ліній електропередачі — у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидва боки лінії від крайніх проводів, і залежно від класу напруги відстань від крайнього проводу становить:

20 метрів — 110 кВ,

25 метрів — 220 кВ,

30 метрів — 330, 400, 500 кВ,

40 метрів — 750 кВ;

— за периметром трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв — на відстані 3 метрів від огорожі або споруди.

У межах охоронних зон землі у їх власників та користувачів не вилучаються, а використовуються з обмеженнями, передбаченими цими Правилами.

Підприємства, установи, орга-нізації та громадяни, яким надано у власність, постійне або тимчасове користування земельні ділянки, де знаходяться об’єкти електричних мереж, зобов’язані вживати належних заходів щодо збереження зазначених об’єктів.

Під час виконання сільськогосподарських робіт із застосуванням машин і механізмів в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі забороняється обробіток ґрунту в межах обвалування навколо фундаментів і відтяжок опор.

Забороняється в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки, а саме:

— перебувати стороннім особам на території і в приміщеннях трансформаторних підстанцій, розпо-дільних пунктів і пристроїв, відчиняти двері і люки цих споруд, здійснювати самовільне переключення електричних апаратів та підключення до електричних мереж;

— будувати житлові, громадські та дачні будинки;

— влаштовувати будь-які звалища;

— складати добрива, корми, торф, солому, дрова, інші матеріали; розпалювати вогнища;

— розташовувати автозаправні станції або інші сховища пально-мастильних матеріалів;

— накидати на струмопровідні частини об’єктів електричних мереж і наближати до них сторонні предмети, підніматися на опори повітряних ліній електропередачі, електрообладнання трансформаторних підстанцій, розподі-льних пунктів і пристроїв, демонтувати їх елементи;

— саджати дерева та інші багаторічні насадження, крім випадків створення плантацій новорічних ялинок;

— влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, проводити будь-які заходи, пов’язані з великим скупченням людей, не зайнятих виконанням дозволених у встановленому порядку робіт;

— запускати спортивні моделі літальних апаратів, повітряних зміїв;

— здійснювати зупинки усіх видів транспорту (крім залізничного) в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі напругою 330 кВ і вище;

— виконувати роботи із застосуванням ударних механізмів, скидати вантажі масою понад 5 тонн, скидати і зливати їдкі і ті, що спричиняють корозію, речовини, пально-мастильні матеріали (в охоронних зонах підземних кабельних ліній електропередачі);

— кидати якорі, проходити із закинутими якорями, ланцюгами, лотами, волокушами і тралами (в охоронних зонах підводних кабельних ліній електропередачі).

Неабияку небезпеку становить спалювання пожнивних залишків під час прибирання полів в охоронних зонах повітряних ліній, а також інші загоряння під лініями електропередачі.

Полум’я іонізує повітря, і пробій ізольованих елементів може трапитися навіть там, де за звичайних умов його не може бути. Наслідки від пожеж можуть бути непередбачуваними і дуже тяжкими: від тривалих відключень електроенергії, пошкоджень енергооб’єктів і споруд, що до них належать, із значними матеріальними збитками до локальних або регіональних техногенних катастроф із забрудненням навколишнього середовища, наприклад, при тривалому відключенні очисних споруд чи підприємств хімічної промисловості.

До таких же тяжких наслідків можуть призвести тривалі аварійні відключення від дій навмисного або несвідомого пошкодження чи руйнування об’єктів енергетики з метою крадіжки елементів енергообладнання з ліній електропередачі та підстанцій.

Сподіваємося на усвідомлення наданої інформації вами та вашими близькими.

Застерігаємо від наслідків застосування юридичних норм до порушників законодавства України у частині умисного пошкодження або руйнування об’єктів електроенергетики.

Надаємо деякі витяги з Кримінального кодексу про можливу відповідальність:

— Умисне пошкодження або руйнування об’єктів електроенергетики, якщо ці дії призвели або могли призвести до порушення нормальної роботи цих об’єктів чи спричинило небезпеку для життя людей, карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або по-збавленням волі на той самий строк.

— Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або загально небезпечним способом, караються позбавленням волі на строк від трьох до десяти років.

— Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років.

Шановні мешканці області! Розраховуємо на ваше розуміння.

З повагою до вас —

керівництво та колектив Південного територіального управління обслуговування мережі.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012