ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Не зливом єдиним
20.04.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 17(22442) / Тираж: 8525

Поки підліток-переросток Тейшейра завдавав репутаційних збитків американським спецслужбам, оприлюднивши секретні матеріали, адекватніша частина людства готувалася до збільшення кількості «хороших росіян» з номерами 200.

Плани тижня

Останнє інтерв’ю секретаря Ради національної безпеки і оборони можна було б описати прислів’ям «не спіши поперед батька в пекло». Поспіхунам і диванним аналітикам Данілов пояснив: «Коли будуть відбуватися ті чи інші військові дії на фронті — про це знає наша сторона, наша сторона ухвалює рішення, наші військові на чолі з Головнокомандувачем ухвалюють остаточне рішення й остаточний варіант наших дій в тій чи іншій ситуації. І коли хтось вважає, що він знає дату, знає напрямки, знає набагато більше, ніж вузьке коло осіб, які беруть у цьому участь… Зараз дуже багато експертів з’явилося, які починають тлумачити те, до чого вони не мають жодного відношення. Те, що стосується стратегічних питань — це дуже обмежене коло осіб, рішення буде ухвалюватися з урахуванням всіх обставин, які будуть на той час».

Кількома днями раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголошував, що контрнаступ ЗСУ почнеться вже найближчим часом і злив, як і будь-що інше, «не вплине і не змінить наші плани». Те саме американським журналістам заявив очільник головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов.

Згадані розголошені Тейшейрою документи містять у собі інформацію, з якої випливає, що американські «тайняки» зі стриманим скепсисом ставляться до майбутнього наступу ЗСУ. Але варто згадати, що в лютому минулого року ті самі спецслужби запас міцності українців оцінювали в три-п’ять днів, після яких Кив буде окуповано росіянами й Україна припинить своє існування.

Повернення тижня

Протягом дня Верховна Рада 277 голосами проголосувала за повернення виплат для військових у 30 тисяч, а потім народний депутат Володимир Цабаль із фракції «Голосу» (кажуть, нібито без погодження з рештою команди Святослава Вакарчука) вніс блокуючу постанову з пропозицією скасувати це рішення, бо у бюджеті, за підрахунками Цабаля, на доплати немає грошей.

Нагадаємо, що уряд змінив підхід до нарахування додаткових грошових виплат військово-службовцям тилових підрозділів з 1 лютого поточного року. Тоді 100 тисяч гривень для бійців на передньому краї збереглися, але скасували надбавки тим, хто не бере участі в боях. Тепер відритими питаннями є, чи підпише депутатську ініціативу Президент Зеленський; а якщо підпише, то де візьмуться гроші (міністр оборони Рєзніков якось казав, що з лютого бюджет на «тиловиках» зекономив 100 мільярдів) на доплати. За підрахунками голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, в державній скарбниці грошей «на 30 тисяч» вистачить — опозиція з «Європейської солідарності» стверджує протилежне. У парламенті й Кабміні думають і рахують гроші.

Скорочення тижня

Мало хто сумнівався, що новий міністр освіти і науки оперативно запропонує суспільству щось резонансне. Оксен Лісовий очікування співвітчизників виправдав і на своїй сторінці у Facebook закликав громадян до обговорення кількості предметів, які діти мають вивчати у школах. У соціальній мережі зчинився рейвах, на який міністр відреагував: «Бачу активне обговорення щодо кількості предметів, яку вивчають школярі сьогодні в Україні. Є різні аргументи «за» скорочення та «проти». Поговорімо відверто. Два роки ковіду та рік повномасштабного вторгнення. Навантаження на дитину дуже високе: і психологічне, і розумове. Це і про велику кількість предметів, і про навчання онлайн, і про додаткові заняття, щоб надолужити втрачене».

Якщо підійти до ініціативи Лісового без емоцій, то можна згадати закон «Про освіту» від 2017 року, яким передбачено, що починаючи з 2027 року, діти зможуть обирати напрямок, за яким хочуть навчатися. Міністр цей факт навів, підводячи до думки, що просто прискорив процес, який би і так стартував через чотири роки.

Тепер залишаться спостерігати, як ідеї МОН будуть утілюватися в життя. При цьому варто схрестити пальці, щоб з ініціативи вийшло щось путнє, бо дуже часто подібні новації за-кінчуються в кращому разі тихим фіаско (про ініціативу просто забувають), в гіршому — гучним скандалом.

Гроші тижня

У «нещасливий» день 13 квітня стало відомо, що суд після торішніх літніх санкцій, запроваджених президентом Зеленським проти Вадима Новинського, ще більше погіршив матеріальне становище одіозного «олігарха у відставці» і колишнього нардепа від «Опозиційного блоку», арештувавши його майно на суму понад 3,5 мільярда гривень. Складаючи депутатський мандат, Новинський заявив, що в новій іпостасі присвятить себе гуманітарним проєктам і служінню Українській православній церкві (Московського патріархату). Власяницю і вериги як істинному послідовнику цієї квазірелігійної організації позбавлення мільярдів носити не завадить.

А за день до того з’явилася причина тішитися у НАК «Нафтогаз України». Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі зобов’язав Росію виплатити українському «Нафтогазу» 5 млрд доларів за незаконно захоплені активи компанії в Криму. Якщо рф відмовиться платити (а вона гарантовано відмовиться), Україна зможе стягнути на свою користь російські активи в інших державах. У пресслужбі «Нафтогазу» з цього приводу заявили: «У разі відмови росії від добровільного виконання рішення, відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року, учасницею якої є Україна, «Нафтогаз» планує розпочати процес визнання та допуску до примусового виконання такого рішення на території тих держав, де знаходяться комерційні активи росії».

Автор: Юрко ТИМЧУК

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 02.05.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012