ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Рахунок на сотні
20.04.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 17(22442) / Тираж: 8525

Храми УПЦ МП, які зруйнувала росія

«Українська влада займається богоборством». Це одна з ключових тез, які використовує російська пропаганда в церковному питанні. Нібито наші можновладці утискають представників УПЦ, які буцім не МП, на користь ПЦУ, а зовсім не тому, що там повно зрадників, колаборантів і перевертнів у рясах. УПЦ МП ці тези радо підтримує.

Та за дивною іронією долі, справжні богоборці — саме росіяни, які фізично руйнують храми УПЦ МП. Більшість з понад 400 культових споруд, що постраждали після початку великого вторгнення — УПЦ МП. Понад 80 храмів зруйновано вщент. Найдужче постраждали Донецька (37 храмів) і Сєверодонецька (17) єпархії УПЦ. Понад 200 пошкоджено.

Загалом окупанти зруйнували 8 монастирів, 7 зазнали пошкоджень — усі на території Донецької області. Убито та поранено понад 20 кліриків УПЦ.

Нижче — невеликий екскурс про церкви та монастирі УПЦ МП, які постраждали від рук «братів по вірі».

Донеччина

Тут найбільше дісталося Святогірській лаврі. Сам Святогірськ був під окупацією. Лавра, яка розташована на іншому березі річки, — ні. Однак по ній регулярно прилітало (п’ять разів тільки в липні). Повністю вигорів Всіхсвятський скит (розташований на певній відстані від основних споруд) — справжня окраса цього місця, унікальний зразок модернової дерев’яної архітектури. Був. Залишився лише фундамент.

Після звільнення цих теренів монахи говорили місцевим: якби Україна не оборонялася, нічого цього не було б. Тобто винна в них усе одно Україна. У 2014-у, до речі, було те саме. Власне на території Святогірської лаври переховувалися та накопичували зброю бойовики Ігоря Гіркіна перед тим, як штурмувати Слов’янськ. Ченці жодної крамоли в цьому не вбачали.

Фактично знищено основні споруди ще одного великого монастиря неподалік Донецька — Свято-Успенського Миколо-Василівського, відомого тим, що заснував його «духівник» Віктора Януковича отець Зосима (Сокур). Той самий, до якого їздила вся донецька «еліта» початку нульових. Той самий, який нібито, вже лежачи в домовині, підняв руку і тричі нею погладив по голові Віктора Федоровича, котрий схилився попрощатися. От ви смієтеся, а Янукович таке в інтерв’ю розказував.

Словом, Миколо-Василівському дісталося дуже серйозно.

Також постраждали від обстрілів Благовіщенський храм УПЦ МП у Бахмуті, храм Казанської ікони Божої Матері в Мар’їнці, у руїнах колись дуже красивий та ошатний храм Різдва Пресвятої Богородиці (смт Новоекономічне) Горлівської єпархії УПЦ МП.

Луганщина

Ще в перші дні великої війни окупанти стерли з лиця землі Свято-Катерининський храм УПЦ МП у місті Щастя.

У березні 2022-го зруйнували храм Святої Матрони Московської в Рубіжному. Там само знищили маленьку симпатичну каплицю (від неї не залишилося й половини) на честь ікони Божої Матері Почаївської. Також храм на честь Святителя Луки Кримського.

У квітні 2022-го суттєво постраждав Христо-Різдвяний кафедральний собор у Сєверодонецьку.

Тоді ж було знищено під нуль Свято-Іллінський чоловічий монастир у селі Варварівці.

У травні прилетіло в храм Трьох Вселенських Святителів Василя Великого, Григорія Богослова та Іоана Златоустого (м. Попасна). Даху там нема, основні конструкції суттєво пошкоджені.

У червні зруйновано (будівля повністю вигоріла і заледве чи надається до відновлення) Свято-Митрофанівський храм у Лисичанську.

У тій-таки Сєверодонецькій єпархії УПЦ зазнали ушкоджень храми на честь Святої Праведної Тавіфи Йоппійської (с. Воронове) і Свято-Миколаївський (с. Борівське).

Херсонщина

Область потрапила в окупацію буквально в перші дні великої війни, але це не вберегло місцеві храми УПЦ МП від рук загарбників. Тут варто згадати про повністю знищений Свято-Троїцький храм у селі Осокорівка Новокаховської єпархії та систематичні влучання на територію храму Різдва Пресвятої Богородиці Херсонської єпархії. Від одного обстрілу — просто на подвір’ї — загинув парафіянин.

Ну а на початку 2023-го — вже після деокупації — обстрілів зазнала територія Херсонського єпархіального управління УПЦ. Один снаряд влучив у домову церкву та пробив дах, інший вибухнув неподалік і пошкодив фасад та будівлю всередині.

Чернігівщина

Під час окупації (з лютого по квітень 2022-го) росіяни завдали руйнацій Вознесенському храму Чернігівської єпархії УПЦ (с. Лукашівка). Спочатку вони там зберігали боєприпаси, а потім просто спалили. Вщент.

Коли в березні лупили по одному чернігівському цвинтарю (де саме ховали містян), відбулося загоряння Феодосіївської церкви. Навряд чи її можна буде відновити.

Харківщина

У селі Курилівка, що на Ізюмщині, була собі дуже красива, особлива церква на честь Іоана Богослова — мала статус пам’ятки містобудування та архі-тектури як одна з найстаріших дерев’яних на Слобожанщині.

Від неї не залишилося навіть попелу.

Сумщина

Ще 26 лютого окупанти завдали ракетного удару, у результаті якого зазнав ушкоджень Георгіївський храм УПЦ МП в Охтирці.

Ставропігійний чоловічий монастир на честь Різдва Пресвятої Богородиці у селі Соснівка постраждав трохи пізніше — там зруйновано адміністративний корпус і господарчі будівлі.

Вінниччина

Дуже сильно постраждав храм Георгія Побідоносця в самій Вінниці. Пошкоджено вікна нижнього храму, приміщення недільної школи, куполи та господарське приміщення.

Житомирщина

Каплицю Свято-Покровського храму УПЦ МП у Малині знищено повністю. У храмі Різдва Богородиці (с. В’язівка) — значні руйнування.

Одещина

Чотири рази (!) прилітало в будівлю Свято-Іверського чоловічого монастиря УПЦ МП в самій Одесі. Саме тут розташовані храм ікони Іверської Божої Матері, відділ у справах монастирів єпархіального управління Одеської єпархії УПЦ, недільна школа, а також чернечий гуртожиток. Під час останнього обстрілу, наприкінці березня, буквально чудом ніхто не загинув — відбулися чотирма пораненими.

* * *

На жаль, цей список далеко не повний. Його можна продовжувати й продовжувати. Він якнай-краще показує справжнє обличчя «русского міра», але навіть усе це не здатне переконати верховний клір УПЦ МП відмовитися від зв’язку зі своїми московськими патронами.

Автор: Соня КОШКІНА

Пошук:
розширений

Автор
Безоплатна освіта для партнерок українських військовослужбовців та ветеранів: Projector Foundation оголошує другий набір
Projector Foundation< оголошує набір на безоплатне онлайн-навчання у сфері креативних та IT індустрій. Це продовження проєкту, спрямованого на здобуття професійних навичок та підтримку кар’єрних можливостей жінок-партнерок українських військовослужбовців та ветеранів.

Книжкова виставка «Екслібрис: мистецтво крізь віки». Анонс
23 вересня 2024 року запрошуємо шанувальників книги та любителів графіки на відкриття унікальної книжкової виставки «Екслібрис: мистецтво крізь віки».

Останні моніторинги:
00:00 19.09.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 19.09.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 19.09.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 19.09.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 19.09.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011