ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Особливі потреби — особлива турбота
08.06.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 24(22449) / Тираж: 8525

У Балті відкрили інклюзивно-ресурсний центр для дітей з особливими освітніми потребами, де створені всі необхідні умови для їх розвитку та соціальної адаптації.

Слід зазначити, із 2019-го Балтщина бере участь у мікро-проєкті «Надання соціальних послуг у громаді», що фінансується Японським фондом соціального розвитку через Міжнародний банк реконструкції та розвитку. Серед десяти громад саме Балтська спромоглася підготувати найвдаліші пропозиції і в результаті отримала грант у сумі 140 тисяч доларів для їх втілення. Роботи тривали три роки.

У відкритті центру взяли участь координаторка цього проєкту Ольга Крентовська, консультантка з розвитку потенціалу громад в Одеській області Ірина Маркевич, консультант з управління якістю будівельних робіт Ігор Дзінька, представник урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю при Одеській ОВА Олег Соколов, заступник голови Подільської РВА Павло Прачук, міський голова Балти Сергій Мазур, керівники місцевих структурних підрозділів, підприємств, установ та організацій нашої громади, а також гості із сусідніх громад.

Розпочалася подія у кінотеатрі «Родина» з перегляду відеоролика про життя і розвиток Балтської громади загалом і про реалі-зацію цього проєкту зокрема.

Хвилиною мовчання присутні вшанували кожне обірване маленьке безневинне життя, яке вкрала розв’язана росією війна.

Слова вдячності за добросовісне і відповідальне виконання умов проєкту координатори адресували заступниці міського голови Тетяні Холіч, очільницям структурних підрозділів Тетяні Бубновій, Наталії Гогу, Марії Робак та всій команді Балтської громади.

— У масштабах держави такі послуги мають бути в кожній громаді, — зазначила Ольга Крентовська. — Сьогодні ми отримуємо велику міжнародну підтримку. В нашому випадку це кошти уряду Японії, які були надані Україні через Світовий банк, й Український фонд соці-альних інвестицій, як ми бачимо, реалізував цей проєкт успішно.

У центрі надаватимуть психолого-педагогічну допомогу дітям з особливими освітні-

ми потpебами, а також розпо-відатимуть їхнім батькам, як створювати сприятливі умови для розвитку малечі поза межами школи.

— Сьогодні маємо перший проміжний результат для того, щоб поступово допомагати батькам і, найголовніше, допомагати дітям в інтеграції у нормальне, повноцінне життя, — наголосив Сергій Мазур. — Спільно з депутатським корпусом на літній період у нас багато планів, щоб вирішити питання і з колективом, і з оснащенням центру, аби він з 1 вересня запрацював на повну силу.

Затишні кабінети з необхідним обладнанням, серед якого — логопедичні зонди, балакуче дзеркало — все це допоможе під час корекційних занять з дітьми, що мають порушення мовлення. Сучасні дидактичні матеріали, інтерактивний стіл для розвитку уваги, пам’яті, мислення та дрібної моторики стануть у нагоді в роботі психологів і дефектологів. Є тут і сенсорно-моторна кімната для дітей із порушеннями сенсорних відчуттів тощо. Директорка закладу Марія Робак підкреслила, що така матеріально-технічна база та створені умови зроблять навчання і виховання особливих діток ще ефективнішими.

— Якщо казати про ці три роки, то все тут змінилося разюче, — зауважує мати вихованки центру Яна Прокоф’єва. — Побільшало спеціалізованих кімнат, профільного обладнання, а відтак і можливостей розвитку нашим діткам. Для нас це велике щастя, що ми живемо саме в Балті і маємо змогу водити сюди свою малечу. Мені не потрібно десь шукати спеці-алістів чи кудись їздити за відповідними послугами.

За потреби батьки можуть звернутися до практичного психолога, вчителя-логопеда, дефектолога або реабілітолога, які проведуть комплексну оцінку розвитку дитини, визначать її освітні потреби й нададуть необхідні рекомендації для індивідуальних навчальних пpогpам. Усі консультації і заняття — безкоштовні.

— Коли дитина зайде в це приміщення і побачить, які тут умови, то буде приємно вражена, — каже заступниця директора департаменту соціальної і сімейної політики Одеської ОДА Світлана Назаренко. — Хочу подякувати Балтській громаді та її команді за те, що досягли такого гарного результату, що, попри війну, розв’язану проти України, рухаєтеся вперед, що не тільки облаштували інклюзивний центр, а й створили умови для соціальних працівників.

До речі, щодо соціальних працівників. У рамках проєкту Центр з надання соціальних послуг Балтської міської ради отримав скутер, 39 велосипедів з кошиками та набір оргтехніки. Його директорка Тетяна Бубнова впевнена, що все це сприятиме якіснішому і своєчаснішому обслуговуванню їхніх підопічних, здебільшого літніх і самотніх людей. Загалом під наглядом соцпрацівників 250 осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах.

м. Балта

Автор: Ольга ЧЕРНЕНКО

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011