ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Реабілітація бійців: новий підхід
15.06.2023 / Газета: Вечерняя Одесса / № 47-48(11287-11288) / Тираж: 10407

Однією з найскладніших проблем післявоєнного відновлення країни є проблема медичної, психологічної та соціальної реабілітації військовослужбовців після отриманих ними поранень, опіків, травм. Як кажуть самі медики, реабілітація повинна починатися ще у лікарняній палаті, щоб, не втрачаючи дорогоцінний час, побудувати індивідуальну, враховуючу особливості конкретної людини методику відновлення. І цю роботу треба вести вже зараз, бо більшість вояків дуже хочуть знов повернутися до лав діючої армії і й надалі визволяти країну від ворога. А потім плідно працювати на відбудові країни.

Комплексна реабілітація — це дуже складна справа, яка потребує об’єднання зусиль фахівців різних спеціальностей, найсучаснішого обладнання та створення відповідних умов для ефективного відновлення військовослужбовців.

Меценати Віктор та Олена Пінчуки запропонували своїм коштом створити національну мережу реабілітаційних центрів для поранених військових Recovery на базі медичних закладів міського та обласного підпорядкування. Робота базуватиметься на досвіді сучасної медицини та найновітніших реабілітаційних технологіях. Людина, яка не може пересуватися, повинна максимально відновитися, лежачий хворий повинен почати ходити. Таке амбітне завдання стоїть перед новою мережею центрів.

До кінця 2023 року планується довести кількість реабілітаційних центрів мережі Recovery до 10 (з 12). Вони працюватимуть у Вінницькій, Дніпропетровській (два центри), Київській, Львівській, Одеській (два центри), Рівненській, Хмельницькій та Черкаській областях. Загалом реабілітаційну допомогу у центрах зможуть отримувати понад 11 тисяч пацієнтів на рік.

Одеська область стала місцем, де працюють вже два нових центри. Другий за часом відкриття Одеський реабілітаційний центр мережі Recovery створений на базі комунального медичного закладу обласного підпорядкування та облаштований відповідно до вимог інклюзивності — з широкими коридорами та санітарними кімнатами, дверними пройомами, відсутністю порогів і з поручнями в коридорах та душових. Крім того, центр оснащений інноваційним обладнанням, в тому числі з віртуальною реальністю — процес реабілітації побудований, як гра, щоб більше зацікавити поранених у позитивному результаті лікування. На думку фахівців, це значно прискорює лікування і скорочує термін відновлення пацієнтів.

В палатах встановлені багатофункціональні ліжка з електроприводом і відповідні меблі для комфортного та зручного перебування маломобільних пацієнтів. Завдяки інноваційному обладнанню та мультидисциплінарній реабілітаційній команді (реабілітологи, фізичні терапевти, ерготерапевти, асистенти, логопед, психолог, психіатр) військові пацієнти проходитимуть реабілітацію за найвищими міжнародними стандартами.

Перелік тренажерів та апаратів для реабілітації покриває весь спектр функціональних порушень пацієнтів, у тому числі отриманих внаслідок мінно-вибухових травм, і дозволяє відновлювати, зокрема, ходу, втрачені функції верхніх і нижніх кінцівок з використанням обладнання високого технологічного рівня.

В Одеському центрі облаштували зали фізичної терапії та кінезотерапії, три кабінети апаратної фізіотерапії, кабінети ерготерапії (в них пораненим допомагатимуть відновлювати навички самостійного пересування, координації рухів, виконання звичних буденних справ) та психологічної підтримки, маніпуляційну, а також 13 палат на 30 ліжок. Пацієнт може отримувати необхідну допомогу протягом 14—21 доби амбулаторно чи в умовах стаціонару.

В центрі з’являться нові можливості щодо лікування посттравматичного стресового розладу (ПТСР) — це порушення психічного стану, що може розвинутися після травматичної події, зокрема після участі людини у бойових діях на фронті. ПТСР залишається однією з найскладніших для вирішення проблем у країнах, що брали участь у військових конфліктах.

Саме мультидисциплінарна команда фахівців, що працюватиме в Одеському реабілітаційному центрі мережі Recovery, створить найкращі передумо-ви для успішного лікування ПТСР.

На думку фундаторів проєкту, на базі усіх реабілітаційних центрів працюватимуть освітні програми — українські фахівці вивчатимуть досвід іноземних колег по відновленню поранених військовослужбовців, а також передаватимуть їм свій досвід, набутий за тяжких і дуже складних умов роботи під час війни.

Досвід роботи реабілітаційного центру стане доступним також лікарям загальної мережі, які працюють у медичних закладах, куди звертаються по допомогу городяни та мешканці області.

За дорученням голови Одеської ОВА Олега Кіпера реабілітаційний центр відвідали перший заступник голови ОВА Борис Волошенков, директор департаменту охорони здоров’я Наталія Одарій-Захар’єва, представник урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю при ОВА Олег Соколов. Вони ознайомилися з умовами перебування та можливостями відновлення, які нададуть пораненим військовослужбовцям.

— Ми маємо надати кожній людині, яка постраждала від російської агресії, можливість повернутись до повноцінного життя, — зазначив Борис Волошенков. — І відкритий реабілітаційний центр повністю придатний для цього.

Автор: Світлана КОМІСАРЕНКО

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015