ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




В Україні запланована масова ліквідація державних підприємств: що буде з їхніми працівниками
19.06.2023 / Газета: Курьер недели (Измаил) / № s / Тираж: 10800

В Україні запланована масова ліквідація державних підприємств. У першій черзі підлягатимуть ліквідації 1278 держпідприємств. Усі вони – або банкрути, або наближаються до стану банкрутства. Згодом ліквідують ще кілька сотень підприємств державної власності.

Про це повідомив директор Департаменту відновлення платоспроможності та припинення діяльності підприємств ФДМУ Віталій Жаріков.

За словами чиновника, на сьогодні у Фонді держмайна перебувають на обліку 2364 державні підприємства. Лише 288 із них, або 12%, можуть бути цікаві потенційним покупцям і будуть виставлені на продаж. Решта – не становлять для покупців ніякої цікавості і, водночас, не приносять ніякого прибутку ні собі, ні державі. Тому й було ухвалено рішення щодо ліквідації відразу такої великої кількості держпідприємств.

«У держвласності сьогодні перебуває колосальна кількість “мертвих” активів. Ці підприємства існують лише на папері, вони обросли величезними боргами і нецікаві приватному бізнесу. Тому немає сенсу виставляти їх на приватизацію, вони підуть на ліквідацію», — заявив Жаріков.

Серед тих підприємств, які ще залишатимуться у державній власності, 134 поки що не підлягають приватизації через те, що мають стратегічне значення або несуть соціальне навантаження.

Водночас, половина з тих підприємств, які вже підлягають ліквідації у першу чергу, не мають ніяких активів. Ще у 10% активи якісь залишилися, але вони вже давно не працюють. Крім того, є ще 10%, в яких забрали активи, але вони ще теоретично можуть їх повернути через суд. І 30% із цих підприємств визнані потенційними банкрутами.

У наступні два роки ліквідація безнадійних підприємств, що мають державну форму власності, продовжиться. Зокрема, заплановано у 2024 році ліквідувати ще 400 з них, а в 2025 – іще 141 підприємство. Ще 390 підприємств із тих, що залишаться, на сьогодні вже неплатоспроможні і, ймовірно, будуть піддані процедурі банкрутства.

Для персоналу безнадійних підприємств їхня ліквідація – найкращий вихід. Адже переважна більшість цих підприємств уже багато років не працює. Люди, які колись там трудилися, вже давно знайшли собі іншу роботу. Водночас, більшість із них покидали колишню роботу в умовах тривалих невиплат заробленого. Тобто, усі ці підприємства мають великі зарплатні борги перед своїми працівниками. Втім, люди вже й не сподівалися, що колись отримають заборговане. Однак процес ліквідації підприємств дає їм такий шанс.

«Особлива процедура ліквідації дозволяє виплатити роками накопичені борги із заробітної плати, а також зрештою закінчити передачу до архівних установ виробничих та трудових архівів з метою отримання пенсій колишніми працівниками», — каже Віталій Жаріков.

Крім того, на місці ліквідованих підприємств можна буде створити новий, приватний, бізнес, який дасть нові робочі місця і надходження до бюджету, додав чиновник.

Автор: Рина ТЕНІНА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012