ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Геннадій Труханов: «Гроші міського бюджету мають працювати для людей»
06.07.2023 / Газета: Вечерняя Одесса / № 53-54(11293-11294) / Тираж: 10407

Олег Кіпер и Геннадій Труханов. Огляд бомбосховища

Относительно недавно, чуть больше месяца назад, мэр Одессы дал нашей газете обстоятельное интервью, в котором рассказал о наиболее актуальных проблемах и вопросах развития города. В частности, о том, какие изменения в жизни одесситов произойдут после включения исторического центра Одессы в список Всемирного наследия ЮНЕСКО, и в целом насколько значимым для будущего нашего города оказалось это событие (номер «Вечерней Одессы» за 8 июня).

Однако трагические происшествия июня — теракт на Каховской ГЭС, устроенный рашистами, а затем два массированных ракетных обстрела Одессы, повлекших за собой, увы, человеческие жертвы и разрушения городской инфраструктуры — вызвали необходимость получить у Геннадия Труханова комментарий, как говорится, по «горящим» вопросам.

Первый из них — какую поддержку от города получат одесситы, пострадавшие от ракетных атак? Напомним, что на внеочередной сессии Одесского городского совета, которая состоялась 22 июня, было принято решение о выделении из городского бюджета на материальную помощь 39 миллион гривен. «Вечерняя Одесса» рассказала об этом в предыдущем номере газеты. Мэр Одессы так прокомментировал данное решение:

— Відразу хочу зазначити, що всі роки, що триває війна, розв’язана нашим північним сусідом, місцева влада займається наданням допомоги тим, хто постраждав від бойових дій, — каже Геннадій Труханов. — Нагадаю, що перші біженці в Одесі з’явилися ще у 2014 році. Час від часу в місті відбувалися теракти, одесити, що постраждали в них, потребували допомоги. І місцева влада цю допомогу надавала. До речі, саме тоді, майже десять років тому ми почали відновлювати бомбосховища, розчищати їх від бруду. Час, на жаль, підтвердив правильність цього рішення, хоча критики тоді вистачало. Мовляв, навіщо витрачати гроші міського бюджету на ці цілі? Однак не почни ми тоді цим займатися, сьогодні було б набагато складніше і трагічніше.

Зустріч з евакуйованими з ХерсонщиниЗустріч з евакуйованими з Херсонщини

І головне: міський бюджет — це бюджет одеситів. Тому ці кошти мають працювати на людей та для людей. Прийшло лихо — отже, треба допомагати. Що ми і робимо.

Допомога постраждалим для відновлення їхнього житла йде за декількома напрямками. Так, повторюся, виділено кошти із міського бюджету. У Пересипському районі постраждали 263 квартири, у Приморському — 223, у Хаджибейському — 93 квартири. Для отримання адресної матеріальної допомоги на поновлення квартир постраждалим необхідно звертатися до відповідної районної адміністрації, де розкажуть, які потрібно підготувати документи, та роз’яснять порядок отримання цієї допомоги. Наразі на картки одеситів уже почали надходити гроші з міського бюджету.

Також місто допомагає постраждалим одеситам із оформленням у державній програмі е-Відновлення. Насамперед, їм необхідно заповнити анкету. Далеко не у всіх це виходить з першого разу. Тому у всіх районних адміністраціях міста можна отримати консультативну допомогу у заповненні анкети. Далі. Одним із документів, що вимагає програма е-Відновлення, є наявність техпаспорту на житло у відповідному електронному реєстрі. Але далеко не всі з тих, чиї квартири постраждали від ракетного обстрілу, зареєструвалися в ньому. Проте внесення до реєстру — послуга платна. Тому ми прийняли рішення допомагати постраждалим отримувати цю послугу у міському БТІ безкоштовно. І обслуговувати їх без черги.

У дворі будинку, що постраждав від вибухуУ дворі будинку, що постраждав від вибуху

— После трагических событий в Киеве по всей стране началась масштабная проверка бомбоубежищ и укрытий. Уже появились сообщения о первых отставках чиновников различного ранга. Как на этом фоне выглядит Одесса, в каком состоянии бомбоубежища и укрытия в нашем городе?

— Це питання — багатопланове, тому давайте розбиратися. Перше — на балансі у міста перебувають 85 бомбосховищ. З них 78 — у абсолютному порядку. Сім бомбосховищ не функціонує — тому що вони не відповідають вимогам, які пред’являються до даного типу споруд, і немає жодної технічної можливості виконати ці вимоги. Усього ж в Одесі налічується 353 бомбосховища всіх форм власності — державної, приватної та комунальної. Безумовно, міська влада має контролювати стан цих об’єктів. Але основну відповідальність несе балансоутримувач та органи Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Наступний аспект цієї проблеми — нові вимоги до укриттів та бомбосховищ. Вимоги ці зросли. І часто їх просто неможливо виконати, наприклад, за товщиною стін, за наявністю бетонних перекриттів. На тому ж житловому масиві Котовського, де будинки останні років сорок зростали, як гриби, не було збудовано жодного бомбосховища. Що робити? Використовувати наявні підвали для обладнання укриттів неможливо із певних причин. Наприклад, наявність вікон, низькі двері або низька стеля, наявність різних комунікацій та інше. Тому нещодавно дав протокольне доручення знайти у будинках разом із ОСББ, керуючими компаніями, ЖКС підвали, де менше труб, і там організувати найпростіші укриття. І погодити цю роботу із ДСНС.

Одесити допомагають херсонцямОдесити допомагають херсонцям

Також необхідно продовжити роз’яснювальну роботу з ОСББ, створеними у нових будинках, щоб вхід у паркінги було відкрито для всіх, а не лише для мешканців конкретної висотки.

Нарешті, третій аспект проблеми. Одеська міська влада неодноразово зверталася до Міністерства економіки, до Фонду державного майна з проханням передати на баланс міста бомбосховища, які перебувають у держвласності. Щоб ми мали підстави виділити кошти, привести ці об’єкти до ладу та експлуатувати. І що найголовніше — нести повну відповідальність за стан даних бомбосховищ. Рік уже йде листування — поки що результату немає. Цікаво, що це проблема не лише Одеси. То може давайте спочатку усунемо всі бюрократичні перепони?

— После теракта на Каховской ГЭС в Одессу стали прибывать жители Херсонской области, чьи дома затопила большая вода. Что город делает для эвакуированных?

— З перших хвилин трагедії було створено оперативний штаб. З’ясували, чим можемо допомогти херсонцям. У складі колони ДСНС відправили муніципальну техніку (мотопомпи, пожежні машини), також виїхала наша рятувально-водолазна служба. Оперативно сформували та відправили до постраждалих районів Херсонської області питну воду. До речі, за Одесою закріплено Новоолександрівську громаду Херсонської області. Усім, що можемо, допомагаємо.

Питну воду відправили у першу чергуПитну воду відправили у першу чергу

Також організували прийом евакуйованих. За дні після теракту на Каховській ГЕС через пункт на залізничному вокзалі пройшло понад тисячу людей. Насамперед, допомагаємо людям зорієнтуватися. Хто залишається в Одесі, ставимо на облік, надаємо тимчасове житло. Наразі у хостелах та вузівських гуртожитках розселено понад 400 осіб. Практично щодня я спілкуюся з евакуйованими, тож, як то кажуть, в курсі всіх прохань та побажань. Для дітей організували дозвілля. Окремо хочу відмітити одеситів — жителі нашого міста щиро відгукнулися на біду херсонців. Вже достатньо було принесено і продуктів, і речей, але все одно продовжують нести! Загалом Одеса робить все, щоб евакуйовані швидше забули пережитий жах.

— И в завершение о купальном сезоне. Какие все-таки перспективы?

— Вже очевидно, що в очікуваному вигляді купального сезону не буде. Нагадаю — війна триває, і ми не знаємо, що станеться наступної хвилини. Так, був намір створити на пляжах окремі невеликі локації для купання. Але за сьогоднішніх умов ніхто з органів влади не візьме на себе відповідальність за відкриття цих місць. До того ж моніторинг стану морської води підтверджує небезпеку купання. Можна й самому захворіти та оточуючих заразити небезпечною інфекцією.

Тож просимо утриматися від походу на пляж. Купальний сезон ще буде. Обов’язково. Але головне зараз — перемога.

Интервью вел Олег Суслов

Автор: Олег Суслов

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011