ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Найсмачніший борщ — у... бібліотеці
31.08.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 36(22461) / Тираж: 8525

Одеська національна наукова бібліотека відзначила День Незалежності України родинним святом «Борщова екскурсія Одещиною: єдність у різноманітті».

24 серпня у затишному дворику ОННБ було велелюдно. Окрім своєї основної роботи, бібліотекарі ще й традиційно креативні в організації різноманітних свят, тому до книгозбірні люди охоче йдуть не лише по книжки, але й за особливою атмосферою.

Публіка вишукана, чимало — у вишиванках, розмаїття орнаментів і барв яких вражає. Кого тут лише не зустрінеш! Відомі в Одесі науковці, бізнесмени, медики, інженери, художники, літератори, видавці, театрали, музиканти, журналісти, волонтери, громадські діячі, гості міста, а ще — модна, просунута молодь. Ще б пак — відвідувати бібліотечні заходи стає круто! Непосидючій дітворі також є куди подітися.

Присутніх і партнерів привітала Ірина Бірюкова, генеральна директорка Одеської національної наукової бібліотеки, заслужена працівниця культури України:

— Сьогоднішнє свято — безцінний подарунок нам усім від наших героїчних захисників. Це відчуття нашої єдності, нашої незламності та наших спільних цінностей. Подивіться, скільки сьогодні у нас гарних гостей, яка неймовірна різноманітність вишиванок! Не дарма ми постаралися, не дарма зустрілися разом, щоб відзначити наше найвеличніше національне свято — День Незалежності України!

Директорка Одеського обласного центру української культури Валентина Вітос провела справжню борщову екскурсію нашим краєм.

То який він, український борщ, Одещини?

— Борщ — це смак дитинства, це, скоріше, стан душі, аніж стабільний рецепт. На Одещині поширено чимало різновидів борщу. Це страва, яку готують та споживають у кожній родині. Його рецепти дбайливо передаються з покоління в покоління, а деякі навіть тримаються в секреті.

Найчастіше готують борщі на м’ясних бульйонах — із яловичини, свинини, птиці (курка, качка, індик). Досить поширені рибні бульйони (бичок, кілька, короп). Бульйон з грибів зустрічається рідше. До деяких борщів додають квас, сушені сливи та гриби, м’яту, любисток, чебрець, виноградний сік (замість оцту) і навіть мед.

Серед популярних рецептів: «Борщ із квашеного кормового буряка», «Борщ на бульйоні зі свинячих ніжок», «Борщ з баклажанами», «Борщ пісний з рибою», «Борщ одеський з квасолею та кількою».

Для мультинаціональної Одещини наш український борщ — це універсальний маркер, який дає змогу представникам різних етносів усвідомлювати себе єдиними через українську національну страву в одному полікультурному просторі. На півдні Одещини варто скуштувати болгарський борщ з фірмовим квасом, гагаузький — на бульйоні з баранини, молдовський — «Зама» з птиці з домашньою локшиною.

А тепер найцікавіше. Центральною подією свята був майстер-клас із приготування борщу — головної національної української страви, включеної до Списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Чорноморський борщ по-одеськи варили викладачі та студенти Одеського вищого професійного училища морського туристичного сервісу. За шеф-кухаря — директор училища Сергій Білоконенко. Очолюваний ним заклад має високу репутацію, його кваліфіковані випускники працюють у найкращих ресторанах та на круїзних лайнерах по всьому світу. Присутні захоплено спостерігали за вправністю кухарів.

— Це ми 2018 року приготували найбільшу в світі юшку у Вилковому — понад чотири тонни, — нагадав Сергій Білоконенко. — Тому для нас зварити дві сотні порцій одеського борщу — не проблема. Інгредієнт, який додає справжнього смаку та колориту страві, — це добре просмажений бичок із Привозу, — пояснює головний кухар.

І ось готово! Борщ вийшов надзвичайно наваристим і запашним, розпочалося частування. У кожній порції — хрумкий бичок, а до неї ще й пампушки з часником. Свято смаку вдалося! Наш борщ — найкращий!

Серед інших святкових подій: вікторина із заохочувальними призами про походження слова «борщ» від розмовно-інтеграційного клубу РІКА, громадської організації «10 квітня»; квіз «Одеса на мапі України» від кандидатки філологічних наук ОНУ ім. І.І. Мечникова, фахівчині

КУ «Одеський обласний центр патріотичного виховання та організації дозвілля дітей та молоді» Ірини Нечиталюк; майстер-класи з гончарства (Олександр Гаркавченко), південного розпису (Антоніна Димова), виготовлення книжкової закладки (Еліна Жукова), реставрації книжок від фахівців ОННБ, виготовлення квітів з фоамірану (Ганна Торкаєнко).

Великий інтерес гостей викликала виставка старовинних рушників із колекції Софії Нагорняк.

Концертна програма від Одеського обласного центру української культури супроводжувалася щирими оплесками присутніх. Ведуча заходу — відома журналістка Галина Владимирська.

На завершення урочистостей у Музеї книги відділу рідкісних видань та рукописів відбулася презентація виставки з фондів ОННБ «Незалежність Української держави». Присутні зацікавлено прослухали лекцію доктора історичних наук, професора ОНУ ім. І.І. Мечникова Тараса Гончарука про історію української державності від Київської доби до сучасної України. Вчений наголосив, що лише людина, озброєна базовими знаннями з української історії, може гідно протистояти фейкам наших недругів. Вікторія Сікорська, докторка філософії, кандидатка філологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри довузівської підготовки факультету по роботі з іноземними студентами Одеського національного морського університету, розповіла слухачам, як з роками, а особливо в час повномасштабної російської агресії проти України, змінюється ставлення наших громадян до мовного питання та до власної ідентифікації.

Автор: Володимир ГЕНИК

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014