ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Карабах: повернення
28.09.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 40(22465) / Тираж: 8525

Через 30 років Карабах повернувся під контроль Азербайджану. Що ознаменовують собою ці нові обставини на Кавказі? Де поділася росія?

21 вересня мав би стати святковим днем для азербайджанців. Цього дня в місті Євлах відбулися перемовини між представниками азербайджанської влади та делегацією вірмен Нагірного Карабаху. Незаконне утворення «Нагірно-Карабаська Республіка» («НКР») формально й неформально припинила своє існування. Реґіон інтеґровується в Азербайджан.

Це відбулося після блискавичної військової операції азербайджанської армії проти військових формувань «НКР». Весь захід завершився за добу, як і належить військовій операції.

Коротко нагадаємо історію цього фактично найтривалішого етнотериторіального конфлікту на пострадянському просторі. Не будемо влазити в глибини століть, зачіпати драматичні події, які відбувалися в регіоні за часів Османської імперії. Розпочнемо історію з 1988 року, тобто з «несподіваного» для багатьох радянських громадян спалаху обопільної ненависті між двома «братніми народами» — вірменами й азербайджанцями — в Нагірно-Карабахській автономній області (НКАО). Саме так називався цей реґіон у радянські часи. Він входив до Азербайджанської РСР, але водночас користувався певною автономію, як, наприклад, Абхазія, Південна Осетія, Башкирія, Татарстан тощо.

Нині запеклі прихильники СРСР розповідають, що в радянські часи не існувало жодної міжнаціональної ненависті. Що, звісно ж, є цілковитою брехнею. Пригадати хоча б анекдоти про чукч, молдаванів, грузинів, євреїв... Доводилося якось чути і кавал саме про вірмено-азербайджанські взаємини. Ось він. На політінформації запитують азербайджанця, що таке інтернаціоналізм. Той відповідає: «Інтернаціоналізм — це коли ми всі, азербайджанці, грузини, українці, молдавани тощо, збираємося разом і йдемо бити вірменів».

Затяті радянці знову можуть за-уважити, що, мовляв, далі анекдотів, кухонних розмов і деяких побутових інцидентів ця ненависть не виходила. Але це знову ж брехня. І про це добре знають ті, хто служив у радянській армії. Тому відомо, як ворогували між собою різні національності. А найзатятіше — вірмени з азербайджанцями. Причому, що характерно, українці колєгували з азербайджанцями, а росіяни були на боці вірмен.

Хоча слід визнати: ніхто з невтаємничених у ці закавказькі взаємини раніше й уявити не міг, у що виллється це кавказьке протистояння. Аж поки 27 — 29 лютого 1988 року не сталася різанина в Сумгаїті. Прояви жорстокості з обох боків реально шокували. Радянське керівництво виглядало безпорадним у своїх спробах залагодити цей конфлікт. А можливо, вдавало безпорадність, використовуючи знану імперську формулу divide et impera. Та все ж більшою мірою москва підігрувала Вірменії. Зокрема, на захист ідеї перепідпорядкування Карабаху Єревану виступив радник тодішнього генерального секретаря ЦП КПРС Михайла Горбачова Абел Аганбегян.

14 червня 1988-го Верховна Рада Вірменської РСР проголосувала за включення Нагірно-Карабаської автономної області до складу Вірменської РСР. Через кілька днів Верховна Рада Азербайджанської РСР у відповідь ухвалила рішення про те, що Нагірний Карабах повинен залишитися в складі республіки.

У самій же НКАО перманентно спалахували міжетнічні сутички місцевих мешканців, до яких долучалися приїжджі з інших районів Вірменії та Азербайджану. Сутички переростали в погроми. СРСР вперше зіткнувся з явищем біженців. Вірмени тікали з Азербайджану, азербайджанці — з Вірменії.

На початку 1989 року в НКАО вперше в історії Радянського Союзу було запроваджене пряме управління з кремля. Для цього центральні органи влади створили Комітет особливого управління Нагірно-Карабаською автономною областю під головуванням помічника генерального секретаря ЦК КПРС Аркадія Вольського. Утім, цей захід жодним чином не допоміг зменшити напругу.

А вже на початку 1990-го (тобто ще за майже два роки до розпаду СРСР) дійшло навіть до обміну артилерійськими ударами між Вірменією та Азербайджаном. 13 — 20 січня став тижнем вірменських погромів у самому Баку. Загинуло близько сотні вірмен, котрі ще не встигли покинути Азербайджан. Москва вирішила ввести війська до азербайджанської столиці, що призвело до ще більших жертв серед цивільного населення.

Коли ж СРСР нарешті розвалився, конфлікт перетворився на повноцінну війну Вірменії та Азербайджану, які стали незалежними державами. Єреван, майже не приховуючись, підтримувала москва, Азербайджану таємно трохи допомагала Україна. Зрозуміло, що сили були нерівними. Тому Баку зазнав військових невдач, які вилилися у територіальні втрати. Причому втрачено було не лише більшу частину Нагірного Карабаху, а й прилеглі сім районів, які ніколи не були предметом суперечки. І їх до вересня 2020-го контролювали вірменські сили.

Перша вірмено-азербайджанська війна закінчилася 1994 року угодою про припинення вогню, яку було досягнуто за посередництва росії. Фактично було зафіксовано перемогу вірмен у війні. Зрозуміло, що такий статус-кво не міг влаштовувати азербайджанців. Тож сам конфлікт залишився замороженим, але не вирішеним.

Єдиною, кого влаштовувала така ситуація, була росія. Карабахське питання стало тим інструментом, яким москва могла шантажувати і Єреван, і Баку.

Упродовж наступних 26 років на вірмено-азербайджанській смузі зіткнення періодично виникали інциденти. Переважно це були перестрілки без використання важкої зброї. Хоча 2016-го справа дійшла й до артилерії. Аґресивна риторика з обох боків не припинялася ніколи. Обидві країни намагалися нарощувати свою військову міць, закуповуючи важку артилерію, ударну авіацію, безпілотники і ракети великого радіусу дії.

Проте в Азербайджану була значно вигідніша ситуація в цьому аспекті. Завдяки продажу нафти й газу Баку міг собі дозволити незрівнянно щедріше фінансування своєї армії. Вірменії ж доводилося покладатися на допомогу росії, яка створила свою військову базу в Гюмрі й відрядила своїх прикордонників на захист вірменських рубежів пліч-о-пліч з вірменами.

Росія дуже спритно скористала з карабахської ситуації. З Вірменії вона створила свого вірного сателіта на Закавказзі. Єреван на довгі роки потрапив у цілковиту залежність від москви, тож міг творити власну політику винятково з дозволу кремля.

А щодо Азербайджану, то завдяки Карабаху росіяни здобули дієвий інструмент впливу на нього, вдаючи свою непричетність. Тож ще тоді москва співала свою традиційну пісеньку про «іхтамнєтов».

Баку намагався вирішити питання Карабаху через найрізноманітніші міжнародні інституції. А в ООН, ОБСЄ тощо, з одного боку, визнавали, що реґіон формально належить Азербайджану, але реально жодним чином не могли допомогти в поверненні втрачених територій.

Так би ця ситуація тривала й донині, якби 2018 року у Вірменії не спалахнула своя «оксамитова революція», яка, своєю чергою, привела до влади нові, відносно демократичні, політичні сили на чолі з чинним прем’єрміністром Ніколом Пашиняном. Останнього навряд чи можна назвати «ворогом росії», але те, що він уже не був такою слухняною маріонеткою кремля, як попередні можновладці (скажімо, Серж Сарґсян, Карен Карапетян чи Роберт Кочарян) не викликало сумнівів.

Тоді багато експертів прогнозувало: або Пашинян за прикладом своїх попередників «ляже» під путіна, або кремль активізує азербайджанську загрозу, щоби зробити його слухнянішим. Причому рівень активізації залежатиме від рівня впертості Пашиняна.

Утім, останніми роками склалася ситуація, коли розігрувати карабаську карту москві ставало дедалі складніше. Адже в активну гру включилася Туреччина — теж потужний і вмілий гравець у регіоні. А проти росії Захід почав запроваджувати санкції аз анексію Криму та втручання на Донбасі. Відтак путін був значно обмежений у геополітичних маневрах, зокрема й на Кавказі. У своїй закавказькій політиці йому доводилося чимраз більше зважати на турецького колегу Реджепа Таїпа Ердоґана.

Анкара ж, відчувши свою силу й слабшання опонента, почала поводитися у кавказькому питанні демонстративно зухвало. Й ось тут ми підходимо до вересня 2020 року. А варто нагадати, що Туреччина майже три десятиліття входила в Мінську групу ОБСЄ — єдиного міжнародного посередника в карабахському конфлікті. Досі турки хоч і підтримували політично Азербайджан, але водночас стримували його, закликаючи до мирного вирішення конфлікту. Та три роки тому все змінилося — Анкара почала активно заохочувати азербайджанців до реваншу.

Військова операція азербайджанської армії в Нагірному Карабасі розпочалася 27 вересня 2020 року й тривала 44 дні. Можемо припустити, що Єреван не очікував аж такого натиску, вірмени думали, що це черговий прикордонний конфлікт, який завершиться після обопільного обміну пострілами. А потім кожна сторона виставить противнику претензії в провокації конфлікту та порушенні попередніх домовленостей. І на цьому все закінчиться. Ну, як завжди, останні 26 років. А в разі, якщо справа виявиться поважнішою, то є «вірний союзник» росія, яка не може не допомогти братському народові захистити свою територіальну цілісність.

Проте цього разу все було цілком по-іншому. Азербайджан зразу ж зумів продемонструвати ініціативу й силу. Перевага у військовій техніці була очевидною. Свою пріоритетну роль зіграли бойові дрони Bayraktar, які Азербайджану надала Туреччина. Саме вони допомогли успішно пробити оборону вірменських позицій за двома напрямками атаки: на півдні й на півночі Нагірного Карабаху.

Азербайджанці просувалися вперед швидко й упевнено. Спершу вони звільнили сім своїх районів навколо Карабаху, потім захопили важливе місто Лачин, через яке проходить траса, що зв’язує Шушу і Степанакерт з Вірменією.

Вірмени відступали, хоча все ще чинили спротив. Вони ще сподівалися на свою заступницю й гарантку недоторканості кордонів — росію. Але в москві не поспішали. Потім представники кремля «пояснять», що діяли згідно з російсько-вірменським договором, який передбачає військову допомогу росіян лише в разі нападу на територію власне Вірменії. Тобто ро-сіяни зненацька перетворилися на правових пуристів.

Багато політичних аналітиків тоді висловили думку про те, що азербайджанська офензива 2020 року стала наслідком певної домовленості між москвою та Анкарою. Росія прагнула покарати вірмен за те, що вони кілька років перед тим влаштували «оксамитову революцію», яка, своєю чергою, привела до влади Пашиняна. А він уже не був такою слухняною маріонеткою кремля, як попередні вірменські очільники. Причому останні були жорстко прив’язані до Карабаху як не походженням, то інтересами.

І власне, аби показати Пашинянові, хто на Кавказі господар, росія й зважилася вчергове розіграти карабахську карту. Для цього, як вважає багато політологів, турецька і російська сторони досягли якихось домовленостей щодо азербайджанської офензиви 2020-го напередодні її проведення. Росія таким чином хотіла приструнити вірмен і покарати Пашиняна, а Туреччина — здобути нові впливи на Кавказі.

Російський президент був переконаний, що він значно вправніший стратег за Ердоґана, а тому зможе легко його обіграти. Але виявилося, що кремлівський лідер нівроку переоцінив свої здібності стратега-геопо-літка. Туреччина зуміла допомогти азербайджанській армії впевнено йти до перемоги, що добряче заскочило москву, яка чомусь вважала, що Азербай-джанові не вдасться просунутися далеко на такому складному театрі бойових дій. Тож поки росіяни отямилися, азербайджанці встигли зламати вірменський опір і рушити переможним маршем на Степанакерт. Росія зрозуміла, що програє Південний Кавказ, а тому мусила негайно втрутитися, бо інакше її карабахська карта була б цілковито й безповоротно побита.

10 листопада 2020 року Вірменія і Азербайджан за посередництва росії підписали мирну угоду. Вона виявилася вкрай невигідною для Єревана, але тому вже було не до торгів. Вірменський прем’єр Пашинян назвав текст угоди «неймовірно болючим» особисто для нього і для всіх вірмен. Він наголосив, що виходив із переконання, що «це найоптимальніше рішення в ситуації, яка склалася».

Можна припустити, що після цього в Баку вирішили, що Пашинян їх цілком влаштовує, оскільки це тверезомисляча людина, з якою можна мати справу. І якщо врешті-решт і вийде з ким остаточно залагодити карабахську кризу, то саме з ним. Відтак Азербайджан на три роки заморозив свій наступ, попри те, що досягнуте на той момент територіальне рішення його не влаштовувало. Баку прагнув відвоювати весь Карабах.

Не зайве буде нагадати, що Україна тоді відкрито підтримала Азербайджан. Процитуємо, що три роки тому заявив наш міністр закордонних справ Дмитро Кулеба: «Ми всі уважно спостерігаємо за розвитком цих подій... Війна — це завжди горе, жертви, руйнування... На нашу думку, зараз на Кавказі головне — це не розпалювати додатково і без того дуже високі емоції... Одним з наріжних каменів української зовнішньої політики є підтримка територіальної цілісності держав. Ми послідовно підтримували територіальну цілісність Азербайджану, так само, як Азербайджан підтримував нашу територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах, і цей принцип залишається для нас абсолютно незмінним».

Тим часом росія не покидала планів усунення Пашиняна. Проросійські сили у Вірменії, очолювані колишніми керівниками, проводили перманентні акції протесту з головним гаслом: «Пашинян — зрадник, він здав Карабах!».

Однак вуличними демонстраціями не вдалося досягнути мети. У кремля ще була надія на вибори 2021 року. Але й тут москва та її прихвостні прорахувалися. Створена Пашиняном партія «Громадянський договір» впевнено виграла вибори й створила монобільшість.

Чому так сталося, попри гірку поразку Вірменії у карабахській війні? Бо, як засвідчує соціологія, вірмени вже втомилися воювати, їм набридло носити за собою Карабах, як валізу без ручки. Вони вже мали досить корумпованої й промосковської політики карабахського клану. Більшість громадян розуміла: цей баласт треба нарешті скинути зі своїх плечей і розпочати нормальний розвиток. Ось такі настрої панували у вірменському суспільстві.

Багато аналітиків вказує на той факт, що на початку вересня 2023 року в Сочі відбулася зустріч Ердоґана й путіна. Питання Карабаху не виносилося в публічний простір, але, очевидно, воно стояло на порядку денному, а може, було й пріоритетним. Можна майже напевно стверджувати, що путін пообіцяв своєму візаві не втручатися у разі нового наступу азербайджанської армії на Карабах.

Зрештою, а чи міг путін дуже втрутитися? Навряд чи, враховуючи, що всі російські боєздатні війська прикривають фронт в Україні. Та й з Анкарою москві аж ніяк не хотілося сваритися, зважаючи на роль Туреччини для росії. Тут ідеться і про надходження тіньового імпорту, і про єдину можливість виходу на лідера країни-члена НАТО, і газовий транзит, і контроль над Чорним морем тощо.

Отже, 19 вересня Міністерство оборони Азербайджану заявило про початок «антитерористичних заходів локального характеру» в Нагірному Карабаху. Азербайджанська армія діяла оперативно, чітко й уміло. А російські «миротворці» жодним чином не втручалися. Вони взагалі кудись зникли. Речник кремля дмитро пєсков потім так відмазував своїх босів від закидів у бездіяльності: «Ми не приймаємо такі закиди на свою адресу, тим більше, після офі-ційного рішення вірменської сторони про визнання Карабаху частиною Азербайджану. Де-юре зараз ідеться про дії Азербайджанської Республіки у себе на території. Тому подібні звинувачення на нашу адресу абсолютно безпідставні. Ні на чому не засновані».

За добу збройні сили невизнаної «Нагірно-Карабаської Республіки» були цілковито розбиті. Керівництво «НКР» капітулювало. Фактично азербайджанцям вдався бліцкриг, якого так прагнув путін досягти в Україні.

Характерна деталь: під час азербайджанської атаки був таки обстріляний один джип з російськими військовиками. Випадково чи навмисно — хтозна. Сподіваємося, що таки навмисно. Загинуло п’ятеро росіян, причому щонайменше двоє з них — у чині полковника. Тобто виникла ситуація, яка за інших обставин змусила б росію кричати про casus belli. А що на те москва? А нічогісінько. Спершу взагалі — мовчанка. Потім у кремлі сказали, що президент Ільхам Алієв перепросився, то й добре, інцидент вичерпано. Що зайвий раз доводить: «договірняк» з Анкарою таки був, у москви нема жодних сил і бажання сваритися з Баку й Анкарою через «якихось» п’ятьох військовиків.

Який висновок можна зробити з останніх кавказьких подій? По-перше, росія чимраз більше втрачає свій вплив на Кавказі. Карабах, перейшовши під контроль Азербайджану, перестає слугувати для росії важелем тиску і на Вірменію, і на Азербайджан. Баку та Єреван тепер можуть укласти новий всеохоплюючий договір про добросусідство й послати всіх російських «миротворців» за російським кораблем. По-друге, поведінка росії доводить, що нині вона слабка, як ніколи. Пригадаємо, що в червні вона не здатна була навіть захистити столицю від кількох тисяч найманців, тож за кордоном вона взагалі безпорадна. Наприклад, Грузія могла б нині легко відвоювати окуповані території. Якби, звісно, в Тбілісі при владі не перебували проросійські сили.

Джерело: https://zbruc.eu.

Автор: Петро ГЛАДІЄВСЬКИЙ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 02.05.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011