ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Осіння практика у бібліотеці
19.10.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 43(22468) / Тираж: 8525

Цими днями, 20 жовтня, завершується практика студентів Національного університету «Одеська політехніка» в Одеській національній науковій бібліотеці.

Кожен, кому поталанило бути студентом, цю щасливу пору зазвичай згадує з теплотою і трепетом. А дехто з людей дорослих навіть підпадає під ознаки вічного студента, що скоріш добре, аніж навпаки. Навчатися корисно у будь-якому віці, поклади «граніту науки» невичерпні та мають сталу тенденцію до збільшення, цього добра вистачить на всіх, отож головне — мати бажання й визначитися з пріоритетами. Та все ж міцні базові знання найдоцільніше здобувати в молодому віці, не відкладаючи на потім.

У нас студентам завжди раді. ОННБ має давні партнерські зв’язки з багатьма одеськими вишами. Зокрема, укладені угоди про проходження практики студентів з Одеським національним університетом ім. І.І. Мечникова та Національним університетом «Одеська політехніка».

Упродовж багатьох років студенти других-третіх курсів та бакалаври проходять практику на базі бібліотеки, а цьогоріч започатковано ще й практику магістрантів. Це — майбутні культурологи, редактори і видавці, журналісти, діловоди і документознавці, архіваріуси і, звичайно ж, бібліотекарі.

Ми показуємо практикантам можливості бібліотеки як інформаційного центру. Важливо, щоб студенти знали про її потенціал і вміли користуватися нею як нині, під час навчання, та і в своїй подальшій професійній діяльності.

Спочатку — ознайомча екскурсія ОННБ, яку хтось із вражених студентів порівняв із знаменитим Гоґвортсом. Далі — знайомство зі структурою бібліотеки, яка виявилася досить складним організмом: довідково-інформаційний відділ, науково-методичний, науково-бібліографічний, редакційний, обслуговування користувачів, наукового комплектування та обліку документно-інформаційних ресурсів, наукового індексування документів та організації каталогів, зберігання та наукового вивчення фондів, створення та організації електронних ресурсів, краєзнавства «Одесика», мистецтв, рідкісних видань та рукописів, архівного зберігання фонду, соціокультурної діяльності, зовнішніх комунікацій та маркетингу, міжнародних проєктів.

Щоб практиканти мали уявлення про наукову діяльність бібліотеки, вони працюють з методистами, спостерігають за процесом редагування посібників, дізнаються, що таке бібліографія. На практичних уроках ми навчаємо їх бібліографічному опису, складанню анотацій та культурі ділового мовлення. У житті неодмінно знадобляться навички написання вдалого резюме, яке згодом стане вагомим чинником при прийомі на роботу.

Студенти беруть участь у численних заходах, які впродовж їхнього перебування на практиці відбуваються у бібліотеці. Це — презентації, конференції, виставки та наш традиційний конкурс читацьких відгуків «Книголюб». Практиканти підготували відгуки на книжки, представлені на конкурсі, висловили свої думки та власне бачення щодо прочитаного. Автори найкращих, найоригінальніших відгуків під час урочистостей з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек отримали відповідні сертифікати й подарунки від організаторів та партнерів творчого конкурсу. А Денис Дьяченко з факультету історії та філософії (кафедра культурології) ОНУ ім. І.І. Мечникова став дипломантом другого ступеня.

Навіть якщо наші практиканти не оберуть професію бібліотекаря, то ця практика, безперечно, знадобиться їм у житті. Тут вони вивчають новий український правопис, а писати грамотно потрібно на будь-якій роботі, бо кожен роботодавець зацікавлений в освічених працівниках.

Практика в бібліотеці — це двосторонній рух, вона важлива не лише для студентів, але й для бібліотекарів. Це стимул для нас не зупинятися, не грузнути в рутині, адже робота зі студентами — це відповідальність, яка спонукає нас вдосконалюватися, підвищувати свою кваліфікацію, шукати й знаходити щось нове, корисне, готуватися до кожного теоретичного чи практичного заняття, яке неодмінно має бути цікавим та корисним для молоді. Важливо не зупинятися десь на рівні 1985-го чи 1990-го років, коли ти закінчив виш, а крокувати в ногу з часом, а отже навчатися впродовж усього життя.

І про ініціативу та самоосвіту. Сьогодні, попри складнощі, пов’язані спершу з ковідом, а згодом і з війною, сучасне студентство має чимало можливостей, які й не снилися студентам попередніх поколінь. Це — професійні конкурси, майстер-класи, тренінги, вебінари, конференції, які відбуваються у різних містах України та за кордоном. Їх треба шукати, бути допитливими, цікавитися різними темами та можливостями і використовувати свої шанси, яких не так вже й мало. Слід бути активними й легкими на підйом, їздити, зустрічати цікавих людей, об’єднаних спільними з вами інтересами, розширювати коло знайомств, адже сьогодні конкуренція на ринку праці величезна. У цьому середовищі зможете зустріти колег-однодумців, з якими виникне бажання співпрацювати в майбутньому, а можливо, й роботодавця.

Студенти — наші улюблені читачі. Зустрічаючи їх у стінах однієї з найпрестижніших книгозбірень України, кожен із провідних фахівців ОННБ, завідувачів відділів, керівників практики прагне стати для них провідниками у величезному книжковому морі, допомогти орієнтуватися в сучасному інформаційному просторі, навчити працювати з книгою та полюбити читання, заохотити до науково-дослідницької роботи, підтримати у прагненні юнаків та дівчат стати успішними у житті та професійній діяльності.

Окрема подяка викладачам і наставникам практикантів, які обрали нас, усвідомлюючи значення бібліотеки як науково інформаційного центру, що є вікном можливостей для саморозвитку, самореалізації, здобуття нових знань і практичного досвіду.

Автор: Володимир ГЕНИК

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012