ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Де натхнення черпати? В зоопарку!
26.10.2023 / Газета: Вечерняя Одесса / № 85-86(11325-11326) / Тираж: 10407

Екскурсія починається!

Як уже повідомляла наша газета у номері за 12 жовтня, поетичний фестиваль-конкурс «Нова Одіссея», в якому можуть взяти участь діти віком від 6 до 17 років, продовжує прийом літературних робіт. Для участі необхідно заповнити анкету за посиланням. Роботи приймаються до 20 листопада.

Також нагадаємо, що фестивалю-конкурсу, ініційованому поетом Іллею Камінським (США) і Офісом «Одеса — місто літератури ЮНЕСКО», надали підтримку Центральна бібліотечна система для дітей м. Одеси, секція дитячої літератури Одеської організації Національної спілки письменників України. А інформаційним партнером є газета «Вечерняя Одесса».

До речі, автор ідеї «Нової Одіссеї» Ілля Камінський став лауреатом редакційного конкурсу «Люди справи» пам’яті Б. Ф. Дерев’янка за підсумками 2022 року. Паралельно з «Новою Одіссеєю» у творче плавання вирушив ще один проєкт — літературна студія «Літера». Адже участь у фестивалі-конкурсі скороминуща, якщо можна так висловитися. А літературний процес — це захоплююча, але щоденна робота зі словом. Саме тому спілкування з молодими поетами вирішено було доповнити зустрічами у літературній студії «Літера». Причому у форматі не лише майстер-класів та творчих діалогів із одеськими поетами, а й пізнавальних екскурсій. Вони дозволять юним літераторам набратися нових вражень та емоцій, які потім трансформуються у віршовані рядки.

Лев Пузаков уважно слухає виступи товаришівЛев Пузаков уважно слухає виступи товаришів

Першою такою локацією було обрано Одеський зоопарк. Чому? Все просто. Спілкування з тваринами завжди народжує найтепліші та найщиріші емоції. А в нашому зоопарку, який нещодавно відзначив 101-й день народження, мешканці доглянуті, живуть у просторих вольєрах, і, як каже молодь, все на позитиві. Бачили б ви, з якою ніжністю суворі на вигляд вовки застрибали біля сітки, побачивши директора зоопарку Ігоря Бєлякова. Керівник сам зголосився провести екскурсію для юних поетів. До речі, Ігор Бєляков також є лауреатом нашого конкурсу «Люди справи».

Свої вірші читає Михайло КуцакСвої вірші читає Михайло Куцак

Екскурсія вийшла дуже цікавою та пізнавальною. Студійці ставили запитання, директор зоопарку докладно на них відповідав. Зокрема, Ігор Бєляков запевнив, що як тільки закінчиться війна і ми переможемо, насамперед розпочнеться будівництво нового слоновника. Тоді Одеському зоопарку європейські колеги подарують нових слонів, і знаменитій Венді буде вже не так нудно. А ось білі леви, які приїхали до Одеси минулого року з Харкова, який тоді ворог нещадно бомбив і обстрілював, як і раніше, виявляють занепокоєння при звуку повітряної тривоги. Пам’ятають, що після сирени обов’язково буде вибух... При цьому, за словами Ігоря Бєлякова, у Харкові вже почали відновлювати зоопарк. Тож білих левів там уже чекають. Подивилися учасники літературної студії і на показову годівлю тигрів. З урахуванням того, що наближається Хелловін, граційній тварині м’ясо подали в порожнистому гарбузі. У результаті тигр м’ясо дістав, з’їв, а гарбузом став грати, як футбольним м’ячем. Ну, кішка є кішка — хай і велика.

Тетяна СеменютаТетяна Семенюта

Фінальним акордом екскурсії до зоопарку (до речі, ряд учасників вперше побували тут) стало імпровізоване засідання літературної студії. Діти слухали вірші, які прочитали їм Ігор Бєляков, поети Майя Дімерлі, Влада Іллінська, Ганна Стремінська. Поділилися своїми творчими доробками. А потім під керівництвом Ольги Яценко, яка очолює творчий процес у літературній студії «Літера», юні поети позмагалися у творенні рим до назв тварин, яких вони побачили на екскурсії.

Загалом діти були в захваті від творчої подорожі до зоопарку! Іллі Зарецькому, який приїхав до Одеси з Ізюма минулої весни («Нам дивом вдалося вирватися і не потрапити в окупацію», — уточнює мама хлопчика), таке спілкування в рамках літературної студії допомагає пережити психологічний стрес, викликаний війною та вимушеною втечею з рідного дому. Іллі — 10 років, навчається у школі №63. Він уже пробував писати вірші.

А ось 9-річний Лев Пузаков, вогненно-рудий хлопчик, спробував себе у музиці — грає на фортепіано та гітарі, у театрі брав участь у виставі для дітей-біженців. Ну і вірші пише:

Золотая осінь

вже пришла до нас,

Холодно і тепло водночас.

Будемо стрибати

і гуляти

І не будемо нікого ображати.

На мою думку, для дев’ятирічного поета, який лише на початку свого творчого шляху — а в це віриться легко! — навіть дуже непогано.

На завершення репортажу починаємо представляти учасників літературної студії «Літера», які беруть участь у поетичному фестивалі-конкурсі «Нова Одіссея».

Тетяна Семенюта:

— Мені 8 років. Вчусь в одеській ПШ 54, в 3-А класі. Я дуже люблю спостерігати за тваринами. Моїм захопленням є тварини та читання книжок з розповідями про них. А писати вірші мене надихнула матусина праця. Так, коли я росла, частенько ходила з нею на роботу у відділ реклами та маркетингу. Де з маленького віку слухала, як генерують ідеї. А далі виражати думку мене вже навчила моя перша шкільна вчителька Нєженець Валентина Василівна, яка допомогає розкривати мої здібності.

Присвячується захисникам України

Прапор в небі майорить,

На посту солдат стоїть.

А в душі у нас на вік

Він дітей всіх — оберіг!

Анна Борщавецька:

Анна БорщавецькаАнна Борщавецька

— Ще давно помітила, що мене вабить писати та римувати. Почала цим займатися для себе, а зараз і для інших. Моя бабуся була вчителем зарубіжної літератури і чудовою але, на жаль, не популярною письменницею. Саме вона надихнула мене на шлях віршового мистецтва, бо відправляла мої літературні проби у сільську газету. Зараз я мрію стати співачкою та прославити Україну та рідну мову, і саме написання віршів, як текстів до пісень, допоможе мені втілити це у життя.

Юлія Теслюк, 16 років:

МАТУСИНА ЛЮБОВ

Юлія ТеслюкЮлія Теслюк

Матусину любов будь-хто узнає

І дотик її рук,

і подих із рання.

Вона навколо нас,

теплом нас зігріває,

І захищає, мов чаклунка,

навмання.

Її любов в віршах,

що слухаєм з дитинства,

І колисковий лад

ніколи не забуть!

І в маминих очах

завжди легка усмішка,

В устах теплі слова,

що міцно пригорнуть.

Минають роки в нас,

зростаєм ми потрохи.

Проте вона для нас

назавжди молода,

І крила її рук, і голос, і дихання

Мов оберіг для нас

на довге те життя.

Автор: Олег СТАНІСЛАВОВ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013