ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




На Одещині приватна фірма виганяє онкохворих геть зі спецлікарні
26.10.2023 / Газета: Курьер недели (Измаил) / № s / Тираж: 10800

Онкохворі можуть опинитися на вулиці з причини передачі в оренду лікувальних корпусів на 49 років.

Найбільший онкоцентр півдня може залишитися без приміщення, де розташоване відділення хімієтерапії. Все через те, що рішенням Одеської обласної ради три корпуси лікарні передали приватникам на 49 років. Журналісти Новини.LIVE вирішили розібратися, як вийшло так, що онкохворі можуть опинитися на вулиці.

Деталі справи

У жовтні минулого року Одеська обласна рада включає корпус онкоцентру на 700 кв. м у перелік майна, що передається в оренду на 5 років. Тоді директором Протипухлинного центру був В’ячеслав Полясний, якому й надійшла пропозиція від ТОВ «БМТ Україна» з проханням оренди нежитлової будівлі. Далі до орендної справи долучився департамент охорони здоров'я Одеської ОВА, який на той момент очолювала Наталія Одарій-Захарієва, зараз вона є радником міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка. Саме за її сприяння в оренду передали не один корпус, а три, серед яких відділення хімієтерапії. Загальна площа корпусів становить понад 2000 кв. м, та, як виявилося, договори підписані не на 5 років, а вже на 49.

Із хворими на вихід

Новим гендиректором після Полясного було призначено Ольгу Покітко. За словами очільниці закладу, орендну плату, яка становила 154 тис. грн, орендарі виплачувати припинили. Вони поставили чіткі умови — корпуси мають бути звільненні.

«У нас склалася катастрофічна ситуація з трьома корпусами, серед яких відділення хімієтерапії. Згідно з умовами договору, ми повинні звільнити ці корпуси, і наші хворі повинні піти на вулицю та не отримати безплатно хімієтерапії, — розповідає директорка онкоцентру Ольга Покітко.

Гендиректорка протипухлинного центру Ольга Покітко.

Керівництво протипухлинного центру звернулося до прокуратури. Адже там вважають, оренда була організована не просто так. Метою фірми начебто було організувати приватну клініку.

«Вони в умовах договору прописують надання медичної допомоги. Це свідчить про те, що це приватні послуги з цієї ж хімієтерапії. Тобто ми повинні все залишити, залишити безкоштовне надання медичної допомоги з хімієтерапії та паліативної допомоги, а медичний центр має бути приватним. І вартість процедури буде коштувати від 10 до 100 тис. грн», — зізнається директорка лікарні.

Орендарі хочуть зробити тут приватну лікарню.

Боротьба за корпуси

Щоденно в регіональний протипухлинний центр потрапляє від 100 до 120 пацієнтів. Серед 3 корпусів, які перебувають в оренді, один не функціонує, а інших два є надважливими для лікарні.

«Це відділення хімієтерапії, де отримують допомогу курсом хімії 30 людей щоденно. У нас дуже велика прохідність. Ми не тільки Одеський регіон обслуговуємо, але й надаємо допомогу внутрішньопереміщеним особам, тому що ми єдині, де є хімієтерапія», — каже директорка центру Ольга Покітко.

За словами керівництва закладу, ніхто не збирається відступати. Зараз тут навіть роблять ремонт в орендованих корпусах. Не менш важливою будівлею, якою теж намагаються заволодіти, є корпус, в якому розміщене відділення паліативної допомоги.

«Складне відділення, де хворі доживають свої останні дні. Ми його теж ремонтуємо, попри те, що воно в оренді. Ми не збираємося його покинути. Зараз у відділенні 14 хворих. Щоденно шпиталізуємо десь 2-3 людини», — зазначає Ольга Покітко.

Ольга Покітко про відділення паліативної допомоги.

Ремонт у відділення паліативної допомоги.

«Через відділення паліативної допомоги за рік проходить понад 300 осіб. Ми намагаємося допомагати всім, нікому не відмовляємо. Якщо ці приміщення заберуть, то за фактом подібного відділення немає де відкрити на території онкодиспансеру», — розповідає медбрат Іван Ткаченко.

Медбрат Іван Ткаченко про паліативну допомогу.

Самі ж пацієнти протипухлинного центру дуже обурені ситуацією. Зі сльозами на очах зізнаються, що таких людей з онкохворобами дуже багато, а лікуватися немає де, ще й до всього останнє відібрати хочуть.

«Ви знаєте, зараз дуже багато онкохворих. Це й другий корпус не вміщує ту кількість людей. Люди там лежать у коридорі. Один корпус, і якщо цей ще заберуть, то скільки людей недоотримує ще лікування. Це дуже тяжка хвороба, і дуже мало місць. Якщо заберуть цей корпус, то ми будемо на порозі вже сидіти та приймати лікування», — пацієнтка онкоцентру Галина.

Пацієнтка онкоцентру Галина.

«Цей корпус для нас — це дихання, це життя. Будь ласка, не турбуйте наших лікарів. Вони у нас гарні, ми молимося на них. Вони лікарі від Бога. І сестрички, головне, щоб їх було більше, — каже пацієнтка Лариса.

Пацієнткпа Лариса про фахівців онкоцентру.

Онколікарня для таких пацієнтів — остання можливість та надія на одужання та кваліфіковану безплатну допомогу. Щоправда, чиновники та комерційні фірми вбачають у цьому лише бізнес та гроші.

Питання на контролі

Протипухлинний центр також звернувся до Одеської військової адміністрації з проханням про допомогу в розв’язані цього проблемного питання в рамках правового поля. Адже керівництво лікарні вимагає розірвати орендні договори. Заступник голови Одеської ОВА Олександр Харлов запевняє, що наразі тривають відомчі перевірки медичних закладів на території Одещини.

«Наразі ми встановили численні факти грубих порушень чинного законодавства під час передачі 3 корпусів в оренду комерційній структурі на 49 років. З урахуванням всіх виявлених порушень наразі підготовлено листа за підписом голови Одеської ОВА на адресу голови облради з пропозицією розв'язати питання щодо доцільності вказаних договорів та ініціювання про дострокове розірвання цих договорів», — запевняє Олександр Харлов.

Олександр Харлов про ситуацію з онкоцентром.

Також заступник голови ОВА наголошує, що це питання перебуває під особистим контролем голови військової адміністрації Олега Кіпера. Наразі розглядаються варіанти, як можна повернути корпуси лікарні.

Автор: Підготувала Рина ТЕНІНА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014