ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:
 




Голубці з Одещини визнані культурною спадщиною України
28.12.2023 / Газета: Вечірня Одеса / № 103-104(11343-11344) / Тираж: 10407

Як повідомив Одеський обласний центр української культури, до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одещини вписано елемент «Приготування української традиційної страви «Голубці». Культура приготування і споживання голубців» (Наказ МКІП № 719 від 20.12.2023 р. Про розширення географічного розташування елементу нематеріальної культурної спадщини).

У центрі підкреслили, що голубці для Одещини — це не лише «конвертик» з капустою, а одна з основних страв регіональної кухні. Знання, вміння та практики приготування та споживання голубців широко поширені як серед українців, так і серед національних спільнот болгар, молдован, гагаузів та інших народів краю.

Голубці — це різноманіття інгредієнтів та способів подачі й приготування, яке вражає! Наприклад, на Кодимщині, що на півночі області, під час приготування голубців на весілля господині групувались й сідали по колу, за спільною працею співали народні та обрядові пісні й «крутили» голубці до 10 горщиків по 8—10 літрів (на велику кількість гостей). Варто відзначити, що подавання голубців на Кодимщині на святах тісно переплетене з музичною традицією клезмерської музики. А в с. Глибочок Савранської селищної громади свої традиції приготування — господині до начинки додають три види м’яса, а тушкують голубці обов’язково в томатному соку домашнього приготування.

Вже на півдні Одеської області (Бессарабія) — в с. Орлівка голубці мають назву «cармале» (з турецької sarmale, тобто «обмотувати»). Готують їх переважно із свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі з сіллю, щоб воно стало м’яке й придатне до закручування. Начинку готують із рису, свинячого фаршу, додають цибулю, моркву, зелень та тушкують в казані на слабкому вогні. А в болгарському с. Городнє голубці мають назву «гушки». Це також пропарене листя винограду, але начинка складається з рису чи булгуру, готують їх з додаванням певних трав: кропу, петрушки, м’яти.

Вже сотні років голубці — традиційно друга страва, яка подається в будні, до посту та є обов’язковою складовою святкового столу.

Смакуймо разом!

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розповів про способи зміцнення та масштабування стартап-екосистеми ЦСЄ
Центральна та Східна Європа (ЦСЄ) має сильні сторони, які роблять з неї серйозного конкурента на світовому ІТ-ринку. Загальний обсяг стартап-екосистеми з 2014 року виріс у 15,5 рази в порівнянні з країнами Західної Європи. Але через брак відданих менторів і релокацію засновників стартапів регіон все ще залишається обмеженим. ІТ-бізнесмен та інвестор Сергій Токарєв розповів, як ЦСЄ мусить діяти, аби стати потужним стартап-хабом.

В Одесі відкривається фотовиставка «Місто світла і тіні»
15 грудня о 15:00 в АРТ-просторі за адресою вул. Європейська, 67 відкривається фотовиставка Одеської обласної організації Національної спілки фотохудожників України «Місто світла і тіні».

Останні моніторинги:
00:00 18.12.2025 / Вечірня Одеса
00:00 18.12.2025 / Вечірня Одеса
00:00 18.12.2025 / Вечірня Одеса
00:00 18.12.2025 / Вечірня Одеса
00:00 18.12.2025 / Вечірня Одеса


© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.018