ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Валерій ЗАЛУЖНИЙ: Потрібні люди, потрібні боєприпаси, потрібна зброя
28.12.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 53(22478) / Тираж: 8525

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний спочатку увімкнувся в загальнонаціональний телемарафон, а потім дав, як пишуть телеграм-канали, нетривалий закритий брифінг щодо резонансного законопроєкту про мобілізацію, внесеного урядом до Верховної Ради. «Лівий берег» (LB.ua) подає добірку коментарів головкома Залужного.

Звідки взялися цифри «400 – 500 тисяч»

Військове командування України не давало запиту з конкретними цифрами щодо кількості необхідних для мобілізації людей. Цифри від 400 до 500 тисяч, які, за словами Президента, пропонували військові, були сформовані з огляду на поточні потреби та потреби на 2024 рік, зауважив Головнокомандувач ЗСУ в ефірі телемарафону.

«Розпочнемо з того, що військове командування жодного запиту не робило на якісь там цифри і таке інше. Військове командування продовжує виконувати функцію захисту своєї держави і відповідно формує свої запити: запити на боєприпаси, на зброю і, відповідно, на людський ресурс», — сказав він і додав: «Це робиться на постійній основі і якогось окремого формату або запиту на Кабінет Міністрів чи Верховну Раду ми не здійснюємо. Ми здійснюємо свої повноваження відповідно до того функціоналу, яким наділені».

Головнокомандувач також зазначив, що цифру «400 до 500 тисяч мобілізованих» було сформовано на весь наступний рік. «Що стосується безпосередньо цієї цифри, то ми її сформували і на наступний рік. Вона враховує покриття поточного некомплекту, який виник; формування нових військових частин, а також — прогнозування наших втрат... Відповідно озвучувати цифру щодо будь-якого розділу цих показників я не можу, бо це — військова таємниця», — наголосив Валерій Залужний.

Нагадаємо, на пресконференції 19 грудня Президент Володимир Зеленський сказав, що до нього на Ставці звернулися військові, які пропонували мобілізувати близько 500 тисяч осіб.

Хто визначатиме придатність до служби

Залужний підтримав виключення із законопроєкту про мобілізацію термі-ну «обмежено придатний». Він наголосив, що на сьогодні оперування ступенями інвалідності не є актуальним. Чи придатний чоловік до військової служби, чи непридатний — визначає ВЛК, а не група інвалідності.

У законопроєкті, на переконання Головнокомандувача, треба залишити два поняття: придатний до військової служби або непридатний. «Ми з повагою ставимося до людей, які перебувають у цивільному середовищі, і ми хочемо, щоб військо поповнювали люди, які за своїми показниками можуть воювати. Але все буде вирішувати ВЛК», — пояснив Залужний.

Він також наголосив, що питання відстрочок від мобілізації й того, кого буде призивати держава, — не компетенція Головнокомандувача ЗСУ. «Мені головне, щоб прийшли люди до війська і могли виконувати поставлені завдання. Хто яку матиме відстрочку або хто яку відстрочку не буде мати, кого буде держава призивати — сьогодні я вважаю, що це не моя компетенція», — підкреслив Залужний. За його словами, для цього є центральні органи виконавчої влади, які визначають, кого призивати.

«Мені потрібні люди, мені потрібні боєприпаси й мені потрібна зброя, щоб продовжити ведення бойових дій», — додав головком.

Як повідомлялося, 25 грудня уряд вніс до парламенту відповідний законопроєкт щодо нових правил мобі-лізації та військової служби. Верховна Рада планує його розглянути 10 січня. Серед пропонованих змін: скасування строкової служби, зменшення призовного віку та нові підстави для звільнення — перебування у полоні, інвалідність І – ІІ груп і служба під час дії воєнного стану впродовж 36 місяців.

«36 місяців — компроміс із урядом»

Обмеження термінів служби 36 місяцями — це компроміс із урядом за умови, що не буде загострення на фронті і що людей на передовій буде ким замінити, заявив Головнокомандувач Збройних сил України на пресконференції, передає «АрміяInform».

Валерій Залужний висловив споді-вання, що до 2025 року буде достатньо часу, щоб підготувати резерви: «Моя позиція проста. Я не втомлююся нагадувати, що йде війна, яка розвивається за своїми законами і яка залежить від дій нашого противника. Я чітко розумію, що наші бійці у надскладних умовах роблять свою справу. І, звісно, мені би хотілося, щоб люди, які йдуть і служать, розуміли, скільки вони будуть воювати»,.

«Ми погодилися на 36 місяців за двох умов: якщо не буде загострення на фронті і якщо їх буде ким замінити. Й ось уже уряд, який взявся реалізувати закон, чітко розуміє, які в нашої держави можливості. І я сподіваюся, ми впораємося з цим завданням», — додав головком, підкресливши, що 36 місяців — це буде 2025 рік, і командування матиме достатньо часу, аби підготувати заміну бійцям, які служать з початку повномасштабного вторгнення.

«Але й уряд має розуміти, що розпочати цей процес треба буде наступного року», — зазначив Залужний.

Електронні повістки будуть

Головнокомандувач ЗСУ підтримує будь-який спосіб забезпечення необхідної кількості мобілізованих людей. Зокрема й електронні повістки.

На запитання, як виглядатиме вручення повісток електронним способом, він відповів, що з відповідною пропозицією виступав не Генеральний штаб і не Збройні сили України, бо в них нема навіть можливості оцінити, який спосіб кращий. «Ми раді будь-якому способу, який забезпечить нашу потребу в людях. Якщо внаслідок електронних повісток ми їх отримаємо, це буде дуже добре. Якщо це буде здійснено якимось іншим чином, також це дуже добре. Але і Збройні сили України, і Генеральний штаб у цих питаннях у ролі споживачів», — сказав він.

А ще зазначив, що зараз обговорюють закон про мобілізацію, аби була справедливість. «Захищати Україну мають усі. Не тільки ті, які потрапили до військового комісаріату, а потім до військової частини у 2022–2023 роках. Війна, на жаль, триває», — додав Головнокомандувач.

Нагадаємо, віцепрем’єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявляв, що повісток у «Дії» «не буде ніколи». Водночас міністр оборони Рустем Умєров у інтерв’ю «Суспільному» говорив, що влада розглядає як варіант електронний виклик у ТЦК.

Про Мар’їнку, Авдіївку та Бахмут

Сили оборони відійшли на околиці Мар’їнки. Одна частина бійців окопалася на околицях Мар’їнки, інша — трохи далі. Головнокомандувач підтвердив, що російська армія повністю знищила місто. «Ми захищаємо кожен клаптик нашої землі. Кожен клаптик, але коли на цьому вузенькому клаптику ворожі снаряди починають перекопувати це місце разом із камінням, із землею, із нашими бійцями, життя наших бійців нам важливіше», — зазначив він. І додав, що боротьба за Мар’їнку тримала майже два роки, але окупанти знищували місто «вулиця за вулицею, будинок за будинком» за тією ж схемою, що й Бахмут.

«Станом на сьогодні наші війська ще перебувають у північній частині. Наші війська підготували оборонний рубіж поза цим населеним пунктом. Але я можу сказати, що цього населеного пункту вже не існує, — зазначив Валерій Залужний. — Ситуація абсолютно така, як була у Бахмуті: знищуються вулиця за вулицею, квартал за кварталом... Це війна, тому те, що ми зараз відійшли на околиці Мар’їнки і в деяких місцях вже облаштували позиції за Мар’їнкою — у тому нема нічого такого, що може викликати якийсь там суспільний резонанс. Війна, на жаль, вона така», — наголосив гловком.

Прокоментував і ситуацію в Авдіївці, яку намагаються захопити російські війська: «Нам дорогий кожний клаптик нашої землі... І чи то Бахмут, чи Авдіївка — оборонятимемо рівно стільки, скільки буде сил. Якщо сил буде недостатньо і бачитимемо, що краще зберегти людей — звісно, ми таке рішення ухвалимо та збережемо людей, а потім — відвоюємо. Все залежатиме від ситуації».

Валерій Залужний закликав політиків і журналістів «не робити шоу» з кризових ситуацій: «Не треба зациклюватися і робити якесь шоу чи скорботу біля конкретного населеного пункту. Ведення бойових дій підпорядковується своїм законам, які не залежать від того, чи сподобається це командирам, політикам або журналістам, чи ні».

«2024-й відрізнятиметься від 2023-го»

Головнокомандувач ЗСУ упевнений у тому, що 2024 рік відрізнятиметься від нинішнього, наголосивши відтак наголосив, що для цього робиться все необхідне.

«Можу вас запевнити в тому, що 2024 рік, саме військовий, відрізнятиметься від 2023-го. Ми в будь-якому разі все для цього робимо. На жаль, мушу констатувати, що противник від нас не відстає... Ви бачите, що відбувається. Особливо останніми днями йде потужне протистояння, насамперед на рівні застосування технологій», — сказав головком.

Окремо Валерій Залужний подякував Міноборони за підтримку всіх технологічних «проривів», які були запропоновані: «Я думаю, у нас усе вийде. Я в цьому впевнений».

Головнокомандувач наголосив, що 2024 рік «не просто відрізнятиметься, він має відрізнятися, інакше нас очікує те, про що я писав у статті (стаття для The Economist. — Ред.)». «Відповідно, ми ці проблеми знайшли, і знайшли вже десь 90% уже рішень тих питань, які потрібно буде обов’язково вирішити, щоб наступного року діяти більш ефективно і найголовніше — зберегти людей. Над цим працюємо. З нами абсолютно погодилися наші партнери, які також цікавилися цим питанням», — запевнив він.

Як відомо, в колонці для видання Thе Economist Валерій Залужний зауважив, що нині війна стає «позиційною» і складається зі статичних і виснажливих боїв. Це йде на користь лише росії, оскільки дозволить їй відновити військову силу, що надалі загрожуватиме Україні та її Збройним силам. А ще в тому інтерв’ю він сказав, що ситуація зайшла в глухий кут, подібно до того, як у Першій світовій.

У Білому Домі охарактеризували статтю Головнокомандувача ЗСУ як один із важливих аргументів, який підтверджує нагальну необхідність подальшої підтримки України. А в Офісі Президента Володимира Зеленського вважають, що Валерієві Залужному «не варто виносити на публіку те, що відбувається на фронті».

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011