ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Двічі живий
13.06.2024 / Газета: Чорноморські новини / № 23(22501) / Тираж: 8525

7 червня у відділі краєзнавства «Одесика» Одеської національної наукової бібліотеки у рамках XХІV Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» відбулася творча зустріч «Двічі живий» з письменником Віталієм Запекою.

Віталій Запека (народився 1967-го в Полтаві) — доброволець, учасник російсько-української війни з позивним «Спілберг». У 2015—2018 роках в АТО, а з перших днів повномасштабного вторгнення — знову в лавах ЗСУ. Командир відділення РПГ. На початку квітня цього року отримав поранення. До війни працював фотохудожником. Під впливом пережитого відчув, що має розповісти про себе та своїх побратимів, а також про все, що з ними відбувалося. Українською почав писати у віці 50 років. Автор пронизливих творів про російсько-українську війну. Лауреат міжнародної літературної премії «Воїн світла». Сьогодні в його активі — сім книжок.

Віталій Запека обрав Одесу для першої презентації свого нового видання «Ковбасокрад у раю». У передмові читаємо:

«Після крадіжки кільця ковбаси дрібний злодюжка потрапляє під колеса авто і гине…

Такою сценою свою книжку міг би завершити будь-хто інший, але тільки не Віталій Запека. Автор проведе свого героя через пригоди в потойбічному світі, через цікаві зустрічі, непересічні діалоги та несподівані відкриття.

Книжка «Ковбасокрад у раю», на перший погляд, може здатися жартівливою. Але тільки на перший. Вдумливий читач розуміє, що за допомогою гумору й сатири автор розмірковує про серйозне: про релігію, про роль церкви, про наші уявлення щодо Раю та Пекла, про нас, про Людей».

Спілкування з шанувальниками відбувалося у дружній, доброзичливій атмосфері. Віталій Запека розповів читачам про свій життєвий, бойовий і творчий шлях та відповів на численні запитання. Зокрема, письменник згадав, якою важливою у його дитинстві була шкільна бібліотека: перечитавши там майже все, він одразу записався до кількох бібліотек для дорослих, які були неподалік його дому, та читав увесь вільний час, іноді — ночами. А сьогодні, наголосив автор, ворог руйнує ракетами українські друкарні, у яких випускають літературу для дітей та шкільні підручники, а на тимчасово окупованих територіях знищення українських книжок у бібліотеках є першочерговим завданням російських «визволителів».

Окрім того, що наш гість є відомим фотохудожником та літератором, на зустрічі проявився ще один його талант — пан Віталій виявився цікавим і артистичним оповідачем. Слід зауважити, що значну частину серед присутніх складали читачі, добре обізнані з творчістю письменника. Зустріч завершилася автограф-сесією та світлинами на згадку.

Автор: Володимир ГЕНИК

Пошук:
розширений

Автор
Безоплатна освіта для партнерок українських військовослужбовців та ветеранів: Projector Foundation оголошує другий набір
Projector Foundation< оголошує набір на безоплатне онлайн-навчання у сфері креативних та IT індустрій. Це продовження проєкту, спрямованого на здобуття професійних навичок та підтримку кар’єрних можливостей жінок-партнерок українських військовослужбовців та ветеранів.

В Україні з'явилася безоплатна онлайн-платформа для вивчення математики
Наразі на Khan Academy доступні три курси українською – з арифметики, основ алгебри та матаналізу – все у форматі коротких відеоуроків, конспектів і тестів.

Останні моніторинги:
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.023