ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Збереження лелек під час війни
04.07.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 53-54(11397-11398) / Тираж: 10407

Енергетики ДТЕК допомогли орнітологам окільцювати 50 пташенят на Одещині

Енергетики ДТЕК Одеські електромережі другий рік поспіль допомагають вченим окільцьовувати пташенят білого лелеки у співпраці із Західноукраїнським орнітологічним товариством в рамках міжнародного проєкту польського товариства орнітологів Malopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego. Це дозволяє відстежувати вплив на популяцію зовнішніх факторів, зокрема повномасштабної війни. Кільцювання птахів — продовження власного еколого-просвітницького проєкту компанії.

Наприкінці червня орнітологи за допомогою енергетиків окільцювали 50 лелеченят у 21 гнізді, що знаходяться в Березівському та Ізмаїльському районах Одеської області. Це вже друге кільцювання птахів у співпраці із Західноукраїнським орнітологічним товариством у рамках міжнародного проєкту польського товариства Malopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego зі збереження білого лелеки.

«Попри війну ми продовжуємо наші проєкти, спрямовані на захист екосистем регіону, зокрема популяції білого лелеки. За 5 років нашого проєкту #Лелеченьки ми встановили на опорах 258 захисних платформ для гнізд. І тепер допомагаємо українським та польським орнітологам краще вивчити лелек та їхні потреби. Вдруге ми долучаємось до кільцювання лелеченят, мета якого — створити унікальну міжнародну базу для дослідження та збереження цього тотемного для України птаха», — підкреслив Дмитро Григор’єв, генеральний директор ДТЕК Одеські електромережі.

Кільцювання — метод дослідження диких птахів за допомогою прикріплення до кінцівок невеликої мітки. Для того, щоб орнітологи могли окільцювати пташенят, енергетики ДТЕК Одеські електромережі знеструмлюють мережі та підіймаються до гнізд. Процедура кільцювання абсолютно безболісна для лелек й допомагає отримувати важливі дані про їхні міграційні шляхи та в подальшому ідентифікувати їх в інших країнах.

«Ми фіксуємо розміри та інші параметри пташеняти. І закріплюємо на кінцівки 2 кільця — одне металеве, інше кольорове пластикове — вони дозволяють вченим отримати дані про місце кільцювання, зимівлю та маршрути міграції птаха без взаємодії з ним. Так вчені зможуть дізнатись, який відсоток птахів повертається після міграції. Це надзвичайно важливо зараз, оскільки через війну в орнітологів немає змоги проводити облік популяції лелек», — розповідає орнітолог Олександр Гайдаш.

Дані від перших окільцьованих лелек вчені зможуть зібрати через 3—4 роки, коли птахи, як ми сподіваємось, повернуться назад до України з Африки. У 2023 році енергетики ДТЕК Одеські електромережі вперше окільцювали на Одещині 21 лелеченя. Загалом у рамках проєкту з допомогою ОСР планується окільцювати 500 особин птахів.

Автор: Юлія ПОЧЕБУТ. Начальник відділу департаменту з комунікацій

Пошук:
розширений

Автор
Безоплатна освіта для партнерок українських військовослужбовців та ветеранів: Projector Foundation оголошує другий набір
Projector Foundation< оголошує набір на безоплатне онлайн-навчання у сфері креативних та IT індустрій. Це продовження проєкту, спрямованого на здобуття професійних навичок та підтримку кар’єрних можливостей жінок-партнерок українських військовослужбовців та ветеранів.

В Україні з'явилася безоплатна онлайн-платформа для вивчення математики
Наразі на Khan Academy доступні три курси українською – з арифметики, основ алгебри та матаналізу – все у форматі коротких відеоуроків, конспектів і тестів.

Останні моніторинги:
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011