ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Статуетку «садівник» отримали достойні
18.07.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 57-58(11401-11402) / Тираж: 10407

Працювати в умовах війни надто складно, але можливо і важливо. Це щодня доводять люди, яким ми днями вручили нагороди щорічного редакційного конкурсу пам’яті Б.Ф. Дерев’янка «Люди справи» за підсумками 2023 року.

Традиційний липневий захід присвячений дню народження газети «Вечерняя Одесса» і нагородженню нових лауреатів конкурсу. «Добрий вечір, ми — ваша газета». 1 липня 1973 року саме так звернувся до перших читачів першого номера газети її перший редактор Борис Федорович Дерев’янко. Ось вже 51 рік це вітання і це твердження залишаються актуальними. Сподіваємось, і все для цього робимо, ще багато років газета матиме змогу саме так звертатися до своїх читачів. Хвилина мовчання — в пам’ять засновника газети і конкурсу, заслуженого журналіста України Бориса Федоровича Дерев’янка.

Вже втретє цей захід проводимо в умовах війни, між сиренами повітряної тривоги, між трагедіями — у Сергіівці, в Одесі, а тепер — в «Охматдиті». Вдячність воїнам, які боронять нашу землю, пам’ять про тих, хто вже не повернеться з поля бою, жалоба за мирними людьми, які гинуть від ракетних ударів ворога, — таке наше сьогодення. Ще одну хвилину тиші ми присвятили пам’яті тих, кого забрала війна.

Розповімо, як пройшов цей вечір, затишний, як завжди, наповнений добрими словами, цікавими розповідями, новими знайомствами.

До лауреатів, членів журі конкурсу, читачів, гостей звернувся редактор газети Олег Суслов. Привітав, не скаржився на труднощі, хоча вони, звісно, були і є. Зауважив тільки: «Моряки, коли ідуть у рейс, мають отримати сертифікат про вміння боротися за живучість судна. Наш колектив опановував це вміння протягом року, і я впевнений, що наша команда витримає усі випробування, завдячуючи і друзям газети». Другий редактор газети, заслужений журналіст України Лариса Бурчо, яка очолила редакцію після вбивства Бориса Федоровича Дерев’янка, відзначила, що 36 років роботи в газеті були кращими в житті.

Звучить гімн УкраїниЗвучить гімн України

— Я прийшла у колектив, коли він був уже сформований, тут працювали золоті пера журналістики — Євген Голубовський, Валерій Барановський, Семен Лівшин… Борис Федорович створив школу, яка зберігається і досі. Газеті зараз важко, але вона має свого читача, живе і обов’язково буде жити далі.

— Газета — це віконце, через яке ми бачимо весь світ, — сказала, вітаючи колектив з днем народження, генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки Ірина Бірюкова. — Читачі цікавляться, весь час питають про газету. Журналісти відгукуються на всі бібліотечні заходи, пишуть про нас, беруть активну участь у наших заходах. У видання — великий довгий шлях попереду!

Директор Одеської кіностудії Андрій Осіпов розповів присутнім про партнерство з газетою у виробництві нового фільму «Режисер» про Олександра Довженка.

Привітав журналістів голова регіональної організації НСЖУ Юрій Работін, якому завжди приємно згадувати про своє навчання у школі репортерів редакції, де викладали найдосвідченіші майстри пера.

Людмила ПрокопенкоЛюдмила Прокопенко

Приділивши зовсім трохи часу власне собі — все ж таки день народження — ми почали церемонію нагородження лауреатів конкурсу «Люди справи»-2023. Олег Суслов нагадав, що конкурсу — 30 років, а лауреатів вже близько 500. Їх імена — у трьох виданих редакцією книгах. Поки не здійснена наша мрія — зібрати усіх лауреатів на фестиваль, щоб все місто, регіон мали змогу впевнитися, які достойні люди живуть і працюють поруч, їх імена назвав наш конкурс. Новим лауреатам цікаво було почути, хто автор статуетки «Садівник», яку нині кожний з них візьме до рук, — скульптор Олександр Князик. А виготовляє статуетки скульптор Юрій Янакі. У цієї нагороди — щаслива доля: майстерня навпроти складів «Краяну», куди двічі влучала ворожа ракета, але статуетки лишались цілими…

Голова журі конкурсу «Люди справи», почесний громадянин міста Одеси та Одеської області Сергій Гриневецький згадав перший конкурс у 1993 році і хвилю конкуренції між людьми справи — боротися за визнання і нагороду ставало дедалі престижнішим. Зауважив: розширена географія, багато лауреатів живуть і працюють в Одеській області, а не тільки у місті. Голова журі запевнив у прискіпливості та об’єктивності тих, хто приймає рішення разом з авторами публікацій про потенційних лауреатів.

На сцені — гурт «Друже Музико»На сцені — гурт «Друже Музико»

Вдячні журі за спільну роботу.

Зазвичай наш список лауреатів складений за алфавітом — так справедливо. Але ми завжди робимо один виняток — першим отримує нагороду лауреат, на території якого ми знаходимося. Ви знаєте, що ми кожного року намагаємося запросити наших гостей у цікаві місця, можливо, у такі, де вони раніше не були. Цього разу нас люб’язно запросили у міський комунальний заклад «Одеський палац дитячої та юнацької творчості «Біла акація». Три роки тому ця сучасна будівля відкрила свої двері, очолила колектив талановита, досвідчена людина Людмила Прокопенко. Ковід, а потім війна завадили роботі закладу, але не зупинили її. Публікація в газеті так і називалась «Зустрінемось на великому дитячому концерті після перемоги». Для отримання нагороди конкурсу першою запросили на сцену Людмилу ПРОКОПЕНКО, вручили диплом, статуетку «Садівник» и книги про газету, її першого редактора, про конкурс. З цікавістю слухали розповідь про історію появи на карті міста цього осередку дитячої творчості:

— Цей палац — мрія, і не лише моя. Як виявилося, про те саме мріяв керівник Київської районної адміністрації Володимир Сушков. Вирішили йти одним шляхом, знайшли підтримку в департаменті освіти, запросили на шкільний пустир міського голову.

— В його очах побачили згоду, — продовжив розповідь Володимир Сушков, піднявшись на сцену, — і ось — така краса!

Красу роблять люди, люди справи. Як будували палац — про це можна подивитися невеличкий ролик, скориставшись опцією газети «доповнена реальність» і натиснувши на зображення смартфона.

Заслужений журналіст України Лариса Бурчо

Ірина Бірюкова

У воєнні роки конкурс газети набув однієї особливості: значно побільшало колективних нагород. І це зрозуміло — тільки разом, об’єднаними зусиллями вдається продуктивно працювати, допомагати фронту, підтримувати постраждалих і один одного. Авангардівська територіальна громада у такий важкий час спромоглася навіть нову школу та дитячий садок здати в експлуатацію. Нагороду отримала Авангардівська територіальна громада, яку очолює лауреат конкурсу «Люди справи» Сергій Хрустовський.

Михайло Рябов

Голова громади подякував газеті за давню дружбу, за допомогу — ту ж згадану школу деякі «добродії» заважали здати в експлуатацію, і газета втрутилася.

БФ «Тримай»

Колективна нагорода за рішенням журі конкурсу присуджена дуже важливим людям — співробітникам Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій в Одеській області. Але потиснути руки героям завадила пожежа. А це означає, що диплом і статуетку ми вручимо їм в інший спосіб.

Анатолій Горбенко

Одноголосне рішення журі — вручити нагороду конкурсу «Люди справи» знаному художнику, людині, яка змогла об’єднати у потужній спілці митців регіону. У день красивого ювілею і великої персональної виставки газета розповіла про народного художника України, голову правління Одеської обласної організації Національної спілки художників України Анатолія ГОРБЕНКА. Наш лауреат піднявся на сцену з подарунками — морським пейзажем, на якому ще не висохли фарби, і новим ювілейним альбомом, виданим щойно за підтримки Сергія Гриневецького.

Нагороду Ірині Щипакіній передасть Віктор Ворожко

Днями Анатолій Горбенко став почесним академіком Академії мистецтв України, з цієї нагоди пролунали оплески в залі. Нам цікавою видалася розповідь, у якій згадано Бориса Федоровича. Анатолій Горбенко пригадав, як багато років тому під час обговорення картин, що мали увійти до складу виставки в Музеї західного та східного мистецтва, хтось забракував картину Люсьєна Дульфана. Мовляв, не класична, абстракціоністська. Вступився за художника редактор, наполіг, аби картину виставили. Художник був вдячний.

Колективну нагороду Доброславській громаді отримує Юрій Чорній

В школах України за часів війни з’явився новий предмет — «Захист України». Вдосконалення військово-патріотичного виховання молоді стало одним із напрямків сучасної освіти. Олег ДЕНИСОВ, викладач предмету «Захист України» ліцею № 1 імені Алли Бистріної — людина, яка знає, що таке фронт, один із піонерів нової шкільної дисципліни. З ним діти набувають практичних навичок для збереження свого життя і захисту тих, хто поряд. Заслужений вчитель України Олег Денисов, на жаль, не був присутній на церемонії нагородження — у вчителів сезон відпусток. Але ми знайдемо спосіб вручити лауреату конкурсу нагороду. На честь «Учителя року-2023» прозвучали оплески.

Голова журі — Сергій Гриневецький

«Це Доброслав, друзі!» — так називалась публікація в нашій газеті, і саме так кожного разу Людмила Прокопечко починає свій допис про справи у Доброславській територіальній громаді. Це містечко, якому днями виповнилося 222 роки, стає все кращим завдяки згуртованій команді і її активному, креативному лідеру. У Доброславі суттєво допомагають ЗСУ: більше 70 мільйонів гривень перераховано на підтримку військових, щотижня — волонтерська допомога. Як вдається розвиватися громаді в такі непрості часи — думаю, ми ще не раз про це розповімо. Громада отримала колективну нагороду конкурсу «Люди справи» і повезе її у Доброслав заступник селищного голови Юрій Чорній.

Надія Бабич із статуеткою «Садівник»

Колектив ДТЕК Одеські електромережі — компанія, яка обслуговує електромережі регіону. Саме її фахівці ремонтують пошкоджене ворогом обладнання, іноді ризикуючи життям. Зараз, коли ми живемо за графіками відключення світла, так хотілося почути від наших лауреатів оптимістичні прогнози. Але є важливіші справи. Колективну нагороду вручимо в інший спосіб.

Колективні нагороди за рішенням журі конкурсу присуджені Ізмаїльському морському торговельному порту та Українському Дунайському пароплавству. За «зерновий коридор», за те, що тримають удар, захищають стратегічні інтереси України на річці Дунай. Важкувато нині дістатися до Ізмаїлу, але маємо надію відвідати це славне місто.

Музичний подарунок від Олексія Петухова

Медики завжди на передньому краї, тим більше зараз, коли Одесса стала прифронтовою територією. Логічно, цілком виправдано, що журі конкурсу одноголосно назвало лауреатами справжніх людей справи — колектив Одеського міського центру невідкладної медичної допомоги. Для отримання колективної нагороди на сцену піднялися керівниця закладу Ірина Проскура і мужні співробітники Швидкої. Ірина розповіла про свою потужну команду, про те, як долають труднощі воєнного часу. З людьми справи ми домовились про інтерв’ю і практичне заняття з надання медичної допомоги. Чекайте на цю публікацію.

Володимир Сушков і Людмила Прокопенко здійснили свою мрію

Постійний автор нашої газети, ведучий рубрик «Новини науки» та «Астрономічний прогноз», голова Одеського астрономічного товариства Михайло РЯБОВ. Настав час відзначити його багаторічну подвижницьку діяльність. Науковець отримав звання лауреата конкурсу «Люди справи» за активну участь у проєкті «Планетарій». Так, друзі, і завдяки Михайлу Рябову місто знову має планетарій, у парку Шевченка. Хто ще не був там, радимо піти. А сам лауреат, отримуючи нагороду, зауважив, що газета — стартовий майданчик для цікавих проєктів, саме так народився Одеський планетарій, такого немає в Україні більше ніде. Бездіяльність — це не про нашого лауреата. Відразу запропонував новий проєкт — «Зірковий театр», звичайно, після перемоги. Подробиці ще й нам самим невідомі.

Компанію «Югфуд» представляла Олена Гончар

Доктор історичних наук, письменник, краєзнавець, головний редактор історико-краєзнавчого наукового альманаху «Південний Захід. Одесика» Віктор САВЧЕНКО. 35 видань альманаху за підтримки Сергія Гриневецького вже побачили світ. Робота продовжується. Віктор не зміг бути присутнім, але передавав вітання зібранню. Думаю, у нас буде нагода вручити лауреату особисто нагороду під час презентації чергового випуску альманаху.

Максим Трубніков з нагородою

Шкільні укриття — це стало пріоритетом міської влади задля того, щоб учні повернулися з онлайн-навчання до стін школи. Ініціатор проєкту «Шкільне укриття» — депутат міської ради Дмитро ТАНЦЮРА. Завдяки його активній позиції і особистому контролю у трьох школах Київського району побудовані зручні та просторі укриття. Кілька публікацій цій темі присвятила наша газета.

«ТРИМАЙ» — так назвали свій благодійний фонд, створений в перші дні війни молоді люди, яких згуртувала наша колега Юлія Федорова. Безперервно допомагають усім, хто потребує допомоги, — захисникам, переселенцям, пенсіонерам, тваринам-безхатькам. Юлія Федорова прийшла на церемонію нагородження з волонтерами фонду, розповіла, що 45 молодих людей працюють на безоплатній основі, провели майже 100 благодійних заходів, на яких зібрали для ЗСУ 8 мільйонів гривень. Команда БФ «Тримай» майже кожної неділі — на сцені парку імені Марка Твена. Приходьте!

Колективну нагороду Авангардівській громаді отримує Сергій Хрустовський

Ви помітили, скільки у нашому цьогорічному списку лауреатів-вчителів? Просто радіємо, що дітей навчають такі сучасні, креативні, освічені педагоги! І знову лауреат конкурсу «Люди справи» — вчитель. Викладач музики та мистецтв одеського ліцею № 9, заслужений вчитель України, «Учитель року-2022» Максим ТРУБНІКОВ. Публікація про нього у газеті називалася «Моя кобза має ім’я». Максим — музикант, фронтмен гурту «Друже Музико», виступи якого можна послухати не тільки зі шкільної сцени, а й на багатьох майданчиках міста, країни.

І ось нарешті — музична пауза! Дві пісні подарували залу Максим та його побратими — педагоги Павло Влаєв і Костянтин Желєв.

Ірина Проскура та її колеги

Нам, журналістам, іноді здається, що у війну творче життя ще більш активне, ніж у мирний час. Безліч заходів, прем’єр, виставок — не встигаємо усі відвідати. Пройти повз цікавої ініціативи двох талановитих людей Олени ШЕВЧЕНКО та Олексія ПЕТУХОВА — створення «Джазової академії Всесвітнього клубу одеситів імені Миколи Голощапова» — ми, звісно, не могли. Тим більше, що Микола Голощапов — також лауреат конкурсу «Люди справи».

Нагороду отримав Олексій Петухов.

Майстер спорту міжнародного класу, головний тренер жіночої баскетбольної команди «ІнтерХім — СДЮСШОР імені Бориса Літвака» Ірина ЩИПАКІНА отримала нагороду конкурсу за вірність професії, постійну роботу з молоддю, за медалі кожного року. На жаль, Ірина Вікторівна не змогла бути присутньою. Диплом лауреата та статуетку «Садівник» отримав президент благодійного фонду підтримки дитячо-юнацького та жіночого баскетболу імені Іосіфа Кесельмана Віктор Ворожко. Сказав теплі слова про тренерку, яка зараз у відпустці. Згадав, між іншим, вихованку одеського баскетболу, журналістку нашої газети Вєру Крохмальову. Було приємно.

Життя є життя, іноді обставини заважають нашим лауреатам отримати нагороду конкурсу в день церемонії. Але це не означає, що нагорода не знайде свого героя! Ми також вручили дипломи и статуетки «Садівник» переможцям конкурсу минулого року. Зокрема, запросили на сцену генерального директора Одеського національного театру опери та балету, заслуженого працівника культури України Надію Бабич. Колективну нагороду театр отримав за підсумками 2022 року.

— Мене збентежила тема театру зірок, — сказала Надія Бабич. — В Одесі він є на Театральній площі! 650 працівників найстарішої опери України роблять усе можливе, щоб кожна душа зайшла в театр і на годину-дві-три доторкнулася до великого мистецтва. Користуючись нагодою, запрошую всіх у цій залі бути свідками народження культурного фронту-2024, відкриття 215-го сезону Одеської опери. У нас одне з кращих у місті укриттів, яке також лишилось нам у спадок, як і вся прекрасна будівля театру, 1500 людей можуть знайти тут прихисток.

Благодійний фонд «Безмежні можливості» отримав колективну нагороду за підсумками минулого року — за інклюзивний пляж, допомогу переселенцям. Компанія «Югфуд» — також за успішну діяльність у воєнний 2023-й. Представниця компанії Олена Гончар, розглядаючи статуетку конкурсу, зауважила, що вона схожа на американський «Оскар»: «Але той «Оскар» — за роль, гру, а цей — за Справу».

Так пройшов цей день, який вже увійшов в історію нашого видання. Щирими оплесками ще раз привітали гідне поповнення когорти лауреатів конкурсу «Люди справи». Нагадали, що журналісти весь час продовжують цікавитися тим, як справи у людей справи — саме таку назву має постійна рубрика в газеті. І ще — ми завжди у пошуку. Нових імен, цікавих справ. Подякували за вірність, дружбу, допомогу. Ми — ваша газета!

Дора ДУКОВА. Фото Олега Владимирського. ВІдео Олега Ткаченка. Редакція вдячна за допомогу в організаціі церемонії палацу «Біла акація», ліцею № 9, Авангардівській громаді, компаніям «Смайлфуд» і «Шабо», ассоціації жінок Пересипського району

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Безоплатна освіта для партнерок українських військовослужбовців та ветеранів: Projector Foundation оголошує другий набір
Projector Foundation< оголошує набір на безоплатне онлайн-навчання у сфері креативних та IT індустрій. Це продовження проєкту, спрямованого на здобуття професійних навичок та підтримку кар’єрних можливостей жінок-партнерок українських військовослужбовців та ветеранів.

В Україні з'явилася безоплатна онлайн-платформа для вивчення математики
Наразі на Khan Academy доступні три курси українською – з арифметики, основ алгебри та матаналізу – все у форматі коротких відеоуроків, конспектів і тестів.

Останні моніторинги:
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012