ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Україна у вогні (8—14 липня 2024 року)
18.07.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 57-58(11401-11402) / Тираж: 10407

У друкованого засобу масової інформації багато призначень. Одна з них — бути хронікером подій, що відбуваються на наших очах, їх інформаційним фіксатором. Щоб завтрашні історики, коли візьмуться за написання досліджень і хронік про сьогодення, могли спертися на перевірені факти.

Саме тому «Вечірня Одеса» розпочинає публікацію хронології війни: день за днем, про найважливіші та доленосні події, що відбулися. Не сумніваємося, що ця інформація незабаром стане потім історичним матеріалом для написання історії Перемоги України у війні з Росією.

8 липня. День вісімсот шістдесят шостий

— Агресор завдав масованого ракетного удару по містах України. В українській столиці частково зруйновано найбільшу в країні дитячу лікарню «Охматдит», пошкоджено реанімаційне, операційне та онкологічне відділення. У семи районах Києва під удар потрапили житлові будинки та цивільні об’єкти.

— Україна ініціює скликання надзвичайного засідання Ради безпеки ООН.

— Вівторок, 9 липня, оголошений днем жалоби за загиблими внаслідок обстрілу Києва.

— Німеччина передала Україні новий пакет озброєнь.

— Сі Цзіньпін закликав «створити умови» для «прямого діалогу» між Києвом та Москвою.

— США не скасовуватимуть обмеження на удари по Росії американською зброєю після атаки РФ на «Охматдит», сказав координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джон Кірбі.

— Щонайменше три людини загинули у Покровську Донецької області. Громада стала однією з жертв масованої ракетної атаки, яку росіяни здійснили зранку по всій країні.

— У Польщі працюють над тим, щоб польські вугільні електростанції виробляли енергію для потреб України, повідомив прем’єр-міністр Дональд Туск.

— У безпековій угоді, яку підписали Україна та Польща, закріплено формування легіону добровольців-українців у ЄС, які зможуть укласти контракт із ЗСУ.

— У тимчасово окупованому Мелітополі після денних вибухів майже у всіх районах міста зникло світло.

9 липня. День вісімсот шістдесят сьомий

— Під удар ворожої артилерії потрапив літній житель села Кізомис Херсонської області, він загинув.

— Пошукові та аварійно-рятувальні роботи на території лікарні «Охматдит» у Києві повністю завершені. Загалом внаслідок атаки 8 липня в різних місцях Києва загинули 32 особи, серед них 4 дитини, 120 людей постраждали.

— Місто Вільнянськ Запорізької області під ударом: російські ракети знищили найбільші підприємства міста, двоє чоловіків поранені.

— Ворог атакував село Біленьке Запорізької області, постраждав об’єкт соціальної інфраструктури.

— Ворог завдав масованого авіаудару по прифронтовому населеному пункту у передмісті Куп’янська, є загиблі та постраждалі.

— Російські війська завдали удару по Полтавській області, ракета потрапила по промисловому об’єкту.

— Уряд України надав 100 мільйонів гривень на відновлення лікарні «Охматдит», повідомив прем’єр-міністр країни Денис Шмигаль.

— Директор лікарні «Охматдит» Володимир Жовнір виступив в Радбезі ООН.

— Росія утримує у полоні понад 14 тисяч цивільних громадян України, розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

— У Празі двоє людей облили червоною рідиною посольство РФ.

— Дуже гучно і спекотно було на території РФ. Так, зокрема, відомо про атаку дронів на Волгоградську, Ростовську, Бєлгородську області. Палають кілька важливих об’єктів.

— Українці зібрали для лікарні «Охматдит» 100 млн. гривень через платформу United24. На це пішло менше, ніж три години, повідомив очільник Мінцифри Михайло Федоров.

10 липня. День вісімсот шістдесят восьмий

— У Нікополі Дніпропетровської області внаслідок артобстрілу загинув 62-річний чоловік.

— Через російський обстріл села Інгулець Дар’ївської громади Херсонської області загинув місцевий житель.

— Внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено пожежно-рятувальну частину у прифронтовому населеному пункті в Запорізькій області.

— Агресор вдарив по цивільному об’єкту у Вознесенську Миколаївської області. Загинув один чоловік, вісім людей постраждало. Серед поранених — мер Вознесенська Євгеній Величко.

— Україна підписала угоду про гарантії безпеки з Люксембургом.

— Нідерланди виділять Україні 300 мільйонів євро на озброєння для F-16.

— США вперше з часів холодної війни розмістять у Німеччині ракети великої дальності.

— Уряд Великобританії змінився, але позиція щодо України залишилася незмінною, заявив новий прем’єр-міністр Сполученого королівства Кір Стармер.

— В Україну вдалося повернути ще сімох дітей та їхні сім’ї, які раніше були вивезені на підконтрольну Росії частину Херсонської області.

— Данія та Нідерланди почали передавати Україні винищувачі F-16.

— У Вашингтоні 9—11 липня відбувається щорічний саміт НАТО, на якому відзначають 75-річчя Альянсу та обговорюють посилення підтримки українського спротиву російській агресії. Водночас Україна, хоч і буде сказано про її «безповоротне» «північноатлантичне майбутнє», знову не отримає чітких орієнтирів, коли саме вона зможе розраховувати на вступ до НАТО.

— Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що Україна витратить на оборону кошти з першого транша із прибутків від заморожених активів Росії у розмірі 1,4—1,5 млрд. євро.

— Держави — союзники по НАТО нададуть Україні до кінця року ще 5 додаткових батарей ЗРК Partiot, що дозволить покращити систему протиповітряної оборони країни.

— Наразі Україна серйозно працює над тим, аби повернути з полону понад 400 українських жінок. Про це заявив уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець.

11 липня. День вісімсот шістдесят дев’ятий

— Окупанти в черговий раз навмисно скинули вибухівку на рятувальників. Сталося це в Білозерській громаді Херсонської області: через ворожий обстріл виникла пожежа, яку приїхали ліквідовувати вогнеборці. На щастя, рятувальники встигли зайти у безпечне місце.

— У селі Станіслав Херсонської області ворог вдарив з безпілотника по автівці, що везла гуманітарну допомогу для місцевих жителів.

— Ворог вдарив КАБом по селищу Борова Харківської області. Пошкоджено 12 приватних будинків.

— Російські військові знов прицільно били по житлових кварталах Херсона.

— Агрессор зкинув авіабомбу на село Білий Колодязь Вовчанської громади: загинули двоє цивільних та постраждали ще вісім людей.

— Франція, Німеччина, Італія та Польща домовилися про спільну розробку крилатих ракет наземного базування великої дальності — понад 500 кілометрів.

— Базову інфраструктуру дитячої лікарні «Охматдит» вдалося відновити.

— Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розпочав виконання обов’язків українського посла в Лондоні.

— Американські винищувачі F-16, що передаються Києву, базуватимуться на території України, заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

— Декларація саміту НАТО: незворотній шлях України до Альянсу та щонайменше 40 млрд. допомоги у 2025 році.

— Україна та Румунія підписали безпекову угоду, у рамках якої Україна отримає від Румунії систему Patriot і підтримку оборонної промисловості, а також країна-сусідка разом із партнерами допомагатиме навчальному центру F-16 для підготовки українських пілотів.

— Понад 10 тисяч жінок виконують бойові завдання на лінії фронту, розповіла віце-прем’єр Ольга Стефанішина.

— Норвегія надасть Україні понад 92 мільйони доларів на посилення протиповітряної оборони.

12 липня. День вісімсот сімдесятий

— Росіяни завдали масованого обстрілу по Дніпровському району Херсона.

— Окупанти двома дронами вдарили по селу Одноробівка Золочівської громади Харківської області. Удари здійснено під час видачі населенню пенсій працівниками пересувного відділення «Укрпошти».

— Міністри оборони США і Росії Ллойд Остін і Андрій Білоусов провели другу з кінця червня розмову по телефону на тлі напруженості, що зберігається через війну в Україні.

— Генасамблея ООН вимагає вивести війська РФ із ЗАЕС.

— Міністерство закордонних справ України спростувало та назвало абсурдною заяву представниці МЗС РФ Марії Захарової, що нібито «Україна готує знищення дамб Київської ГЕС та Канівського водосховища».

— Унаслідок обстрілів Мирнограда та Костянтинівки Донецької області щонайменше 5 людей загинули і 13 поранені.

— На 75-му саміті НАТО у Вашингтоні було підписано важливий документ — «Український договір» (Ukraine Compact). За допомогою цього документу хочуть прискорювати і координувати всю допомогу, котру Захід надає Києву.

13 июля. День вісімсот сімдесят перший

— Агресор обстріляв село Приозерне Херсонського району: загинуло літнє подружжя.

— Вдень окупанти обстріляли Токарівку Дар’ївської громади, що на Херсонщині: від отриманих травм загинув 41-річний чоловік.

— Росіяни обстріляли Чорнобаївку: поранено 16-річну дівчинку, їй ампутували руку.

— Нафтобазу з пальним у Цимлянському районі Ростовської області минулої ночі підірвали безпілотники Служби безпеки України.

— Від початку доби на фронті відбулося 149 бойових зіткнень. Напружена ситуація залишається на Покровському напрямку, крім того, росіяни активно тиснуть на Харківському, Лиманському і Времівському напрямках.

— Агресор обстріляв міста Мирноград та Часів Яр, а також села Прогрес та Новоселівка Перша Донецької області. Унаслідок атак двоє людей загинули, ще троє поранені.

— Президент Чехії Петр Павел розповів, що в липні — серпні в Україну має надійти ще 50 тисяч боєприпасів, а з вересня до кінця року буде надходити від 80 до 100 тисяч на місяць.

— Українські військові вибили російських загарбників із Сотницького Козачка на Харківщині.

14 июля. День вісімсот сімдесят другий

— Російські війська обстріляли міста Мирноград та Лиман Донецької області, є загиблі та поранені.

— Минулої доби від російських ударів по Донецькій області загинуло шість місцевих жителів, 11 поранено.

— У Міноборони наголосили, що при оновленні даних військовозобов’язаними проходження військово-лікарської комісії не вимагається, воно необхідне лише після отримання повістки на проходження ВЛК.

— Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що підтримує удари Сил оборони України по військових об’єктах на території Росії.

— «Загрози наступу на Україну з Білорусі немає», — повідомили в Центрі протидії дезінформації.

— Станом на 14 липня з початку війни ЗСУ ліквідували 560290 окупантів, 8214 танків, 15826 бойових броньованих машин, 15324 артилерійські системи, 892 засоби ППО, 361 літак, 326 гелікоптерів, 2398 крилатих ракет, 28 кораблів (катерів).

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Безоплатна освіта для партнерок українських військовослужбовців та ветеранів: Projector Foundation оголошує другий набір
Projector Foundation< оголошує набір на безоплатне онлайн-навчання у сфері креативних та IT індустрій. Це продовження проєкту, спрямованого на здобуття професійних навичок та підтримку кар’єрних можливостей жінок-партнерок українських військовослужбовців та ветеранів.

В Україні з'явилася безоплатна онлайн-платформа для вивчення математики
Наразі на Khan Academy доступні три курси українською – з арифметики, основ алгебри та матаналізу – все у форматі коротких відеоуроків, конспектів і тестів.

Останні моніторинги:
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011