ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Птахи залишаються в гніздах
18.07.2024 / Газета: Чорноморські новини / № 28(22506) / Тираж: 8525

Благословенний сонячний ранок…

До самозречення захопливі, радісні виспівування невтомного птаства в зеленому храмі Божому, що красою та світлом повниться…

Гримнув глухо вибух… Спурхнула гороб’яча зграйка, залопотіли крильми голуби. Примовкли шпаки, на коротку лиш мить – і вже далі провадять звичні свої перегуки. Нема їм коли лякатися. Шпачихи в гніздечках бережуть своє тепло для малечі, щоб не було в неї ані краплі страху. Не зупиняються ні на хвильку шпаки-татусі, без утоми вишукують у траві харч для шпичих, що висиджують потомство, бо тут, і лише тут має з’явитись воно на світ Божий та пізнати рідне їм небо, простори під його блакиттю. Як той великий білий птах з чорною ознакою, що на вцілілій будівлі неподалік стоїть. Інстинкт боронити свій терен, своє гніздо, яке вибудував разом з подругою для своїх малят, інстинкт боронити своє потомство, як усього живого на землі, навчити його запам’ятовувати ріднизну, дорогу до неї, яким би не був той шлях безмірно довгим та виснажливим – основа їхнього буття.

Дивно: цей вибух не має відлуння. Вже по хвилі відновлений спів непогамовного птаства продовжує свою осанну життю. Звідомляє всьому живому: не треба боятись, лишень стерегтися, треба продовжувати робити своє, звичне, ще з більшою охотою, ще швидше і краще. Попри чорний дим, що зловісною хмарою затуляє сонячні промені, запинає пів-неба. Не спиняються ні на мить, вишукують у траві поживу для своїх малят невтомні шпаки, вже й горобці забули про свої страхи, і голуби знову купчаться біля тих місць, де їм звикле знаходити щось поживне.

Чорний дим ще довго буде висіти у безвітрянім небі, буде нагадувати: ворог підступний, безжальний, він полює за кожним з нас. Та не страхайтеся, продовжуйте розпочаті справи, живіть надією, що наступного разу післанець смерти буде зліквідований, і що тих наступних разів буде меншати. Ніхто инший не дороблятиме розпочатих нами справ. І ніщо не загасить ясного світіння цього світу, не змусить вмовкнути його натхненний спів.

Слухаю невгаваючий величальний хор маленьких створінь. Птахи… Вони мають що сказати нам. Щоб зрозуміти їх, небагато потрібно, лишень уважно вивчити їхню мову. Це мова самого життя, яке вони славлять нею, за-кликаючи нас до цілковитого порозуміння з ним. Й тоді зрозуміло стане, чому птахи залишаються в гніздах, коли чорний дим від вибуху прагне заслонити нам зіркість наших душ.

Заходжу в дім. Треба продовжувати незавершене. Ніхто, справді, нічого не дороблятиме за нас. Не стане поряд з нами на захист країни. Страх немовби заціпив мізки задекларованих друзів. Скільки засягає думка в історію – українці самі себе захищали. Не чекаймо, допоки все вирішиться само собою – не буде цього. І не «буде так, як відьма скаже». А як буде – спитать потрібно у свого серця.

Автор: Роман КРАКАЛІЯ

Пошук:
розширений

Автор
Безоплатна освіта для партнерок українських військовослужбовців та ветеранів: Projector Foundation оголошує другий набір
Projector Foundation< оголошує набір на безоплатне онлайн-навчання у сфері креативних та IT індустрій. Це продовження проєкту, спрямованого на здобуття професійних навичок та підтримку кар’єрних можливостей жінок-партнерок українських військовослужбовців та ветеранів.

В Україні з'явилася безоплатна онлайн-платформа для вивчення математики
Наразі на Khan Academy доступні три курси українською – з арифметики, основ алгебри та матаналізу – все у форматі коротких відеоуроків, конспектів і тестів.

Останні моніторинги:
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини
00:00 22.08.2024 / Чорноморські новини


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012