ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Єднаємось навколо мови
12.09.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 73-74(11417-11418) / Тираж: 10407

Цими днями в Одесі урочисто проходить підбиття підсумків та нагородження лауреатів загальнонаціонального конкурсу «Українська мова — мова єднання», який проводить Одеська регіональна організація Національної спілки журналістів України (ОРО НСЖУ) на чолі з головою правління ОРО НСЖУ Юрієм Работіним.

Проводить вже у 25-й раз! Тож конкурс у цьому році — ювілейний.

За словами Юрія Работіна, за 25 років у творчому змаганні, яке внесло свій вклад в збереження української мови, як нашої національної ідентичності, в єднання українського суспільства, сприяло розвитку культури, появі нових талантів, збагаченню духовної скарбниці українців, взяло участь понад 25 тисяч осіб.

А зараз, в умовах повномасштабної війни, загальнонаціональний конкурс «Українська мова — мова єднання» довів, що мова стала зброєю, символом єднання і міцності українського народу в боротьбі проти російського агресора. Адже фашисти XXI сторіччя намагалися знищити нашу державність, насамперед, через знищення української мови.

— Цього року кількість робіт збільшилася практично в усіх номінаціях, — розповідає голова конкурсу Юрій Работін. — Так, в номінації «Рубежі подвигу і безсмертя» визначено 40 лауреатів, в номінації «Квітни, мова наша рідна» — 24 лауреата, в номінації «На видноті всього світу» — 28, «Пошук. Істина. Наука» — 24 лауреата, а в «дитячий» номінації «Первоцвіт» — 21 лауреат. Також нагородами конкурсу відзначимо 49 засобів масової інформації. Думаю, цікавим є той факт, що вік учасників конкурсу — від 7 до 90 років. Наприклад, лауреатами цього року стали учні 2-А класу школи-ліцею міста Ананьєва, це північ Одещини. Роботи оргкомітет отримував практично з усіх куточків України, а також від українців, які були вимушені виїхати з країни, але вони зберігають рідну мову, приймаючи участь в культурному і духовному житті Батьківщини.

Юрій РаботінЮрій Работін

За словами Юрія Работіна, члени оргкомітету навіть в умовах війни побували в багатьох містах України, там проходили виїзні засідання. Крім того, цього року народився міжнародний проєкт за участю Чернівецької обласної організації Національної спілки письменників України (голова — Василь Джуран) та загальнонаціонального конкурсу «Українська мова — мова єднання» за участі авторів із України, США, Іспанії та Молдови, в рамках якого була випущена серія листівок-присвят до 25-річчя заснування конкурсу. Ці листівки-присвяти із травня презентуються по всій країні.

І ще новина. 6 червня, на День журналіста України, на відкритому засіданні оргкомітету було прийнято рішення, що віднині загальноукраїнський конкурс «Українська мова — мова єднання» буде носити ім’я багаторічного співголови конкурсу, письменника, вченого, громадського діяча, Героя України Івана Михайловича Дзюби.

«Велика заслуга організаторів конкурсу, що 25 років тому вони усвідомили: українська мова — це той оберіг, який гуртує і єднає українців. І саме з цим переконанням 25 років проводиться цей масштабний захід. Бажаю учасникам і організаторам конкурсу плідної роботи, успіхів та досягнення поставленої мети! Слава Україні!» — написав у своєму вітанні організаторам і учасникам загальнонаціонального конкурсу «Українська мова — мова єднання» голова Державного комітету телебачення та радіомовлення України, заслужений журналіст України Олег Наливайко.

Про те, як пройшли урочистості, читайте у наступному номері газети.

Автор: Олег Суслов

Пошук:
розширений

Автор
Безоплатна освіта для партнерок українських військовослужбовців та ветеранів: Projector Foundation оголошує другий набір
Projector Foundation< оголошує набір на безоплатне онлайн-навчання у сфері креативних та IT індустрій. Це продовження проєкту, спрямованого на здобуття професійних навичок та підтримку кар’єрних можливостей жінок-партнерок українських військовослужбовців та ветеранів.

В Україні з'явилася безоплатна онлайн-платформа для вивчення математики
Наразі на Khan Academy доступні три курси українською – з арифметики, основ алгебри та матаналізу – все у форматі коротких відеоуроків, конспектів і тестів.

Останні моніторинги:
00:00 12.09.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 12.09.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 12.09.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 12.09.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 12.09.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011