ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Сила духу плюс майстерність
12.09.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 73-74(11417-11418) / Тираж: 10407

Українські параатлети на офіційній церемонії закриття Ігор

Ці якості повністю продемонстрували українські параатлети. На змаганнях Паралімпійських ігор в столиці Франції розіграно 549 комплектів медалей. 85 країн вибороли хоча б одну нагороду, 67 команд мають в активі щонайменше одну золоту медаль. В активі збірної України — 82 нагороди (22 золоті, 28 срібних, 32 бронзові). Синьо-жовта команда посіла 7-ме місце у медальному заліку. За загальною кількістю медалей українська команда увійшла до п’ятірки найкращих. У медальному заліку переможцем став Китай (94–76–50), до топ-5 також увійшли: Велика Британія (49–44–31), США (36–42–27), Нідерланди (27–17–12), Бразилія (25–26–38). Серед атлетiв України особливо вiдзначились легкоатлеты та плавцi. Отже почнемо наш заключний огляд з представникiв королеви спорту.

IГОР ЦВЄТОВ завоював «золото» Паралімпіади в бігу на 100 метрів у класі Т35. У фінальному забігу він побив своє особисте досягнення — 11,43 секунди. Це всього на 0,04 секунди повільніше за світовий рекорд у цій категорії. Потiм вiн став дворазовим чемпіоном, вигравши забіг на 200 метрів. Коментар переможця: «Цей забіг був принциповим, адже позиція України незмінна — тільки перемога, тільки вперед. Дякую всім вболівальникам і бажаю всім успіху. А військовим нашим — терпіння та перемоги».

Штовхальниця ядра Марія Помазан здобула «золото» Паралімпіади у змаганнях класу F35. У Парижі-2024 українка у фіналі вже з першої спроби стала лідеркою у боротьбі за 1-е мiсце — штовхнула ядро на 12,75 м. Жодна з параатлеток не зуміла перевершити результат Помазан. Вона випередила чинну світову рекордсменку Ван Чжан з Китаю на 81 см. Марія Помазан: «Емоційні враження важкі. Мабуть, ця медаль була для мене найважчою, оскільки емоції, які ми пережили в Україні і які переживає наш народ — це страшно. Дуже рада, хочу присвятити цю медаль нашим захисникам. Якби не вони — мене б тут не було. Присвятити її рятувальникам, волонтерам, лікарям, які нас теж рятують. Ця медаль для України. Наскільки важкою була підготовка? Дуже важкою. І емоційно, і нам ніде тренуватися. У Запоріжжі обирали час, коли було можливо потренуватися у тренажерному залі, на вулиці. Дякую Національному паралімпійському комітету, ми змогли виїжджати на збори, де могли тренуватися, спати».

Андрiй Трусов, головний мультiмедалiст української збiрноїАндрiй Трусов, головний мультiмедалiст української збiрної

Iнша штовхальниця ядра Анастасія Москаленко виграла «золото» Паралімпійських ігор у змаганнях класу F32. У Парижі 24-річна легкоатлетка виступала в статусі чинної чемпіонки Токіо-2020, де тріумфувала з паралімпійським рекордом у 7,61 метри. Вже з другої спроби — на 7,98 м — вона перевершила світовий рекорд і захопила лідерство. Покращити результат Анастасії вдалося у п’ятому поштовху — 8.00 метрiв! Цією спробою вона вдруге за чотири поштовхи оновила світовий рекорд.

Наталія Кобзар стала першою у бігу на 400 метрів у класі Т37. У фінальному забігу їй протистояло сiм суперниць, серед яких була представниця Китаю — паралімпійська чемпіонка-2020 Цзян Феньфень. Українка випередила китаянку майже на секунду, показавши найкращий особистий час (1:00.92), й стала новою паралімпійською чемпіонкою.

Олександр Яровий здобув золоту нагороду у штовханнi ядра (класс F20), встановивши новий свiтовий рекорд — 17,61 метра.

27-річна Юлія Шуляр виграла золоту нагороду на дистанції 400 метрів у класі T12.

На рахунку наших спортсменiв також чимало срiбних нагород.

Марія Шпатківська здобула першу для себе нагороду Паралімпіад. Вона стала срібним призером змагань у штовханні ядра за підсумками фіналу, що проводився серед представниць класу F46. Найкращою спробою Марії став поштовх ядра на 12,35 м. Українська легкоатлетка не лише оновила особистий та національний рекорди, але й перевершила рекорд Європи.

Людмила Данилiна завоювала «срібло» у бігу на 1500 м у класі T20. Вона завершила дистанцію з найкращим результатом у кар’єрі — 4 хвилини 28,40 секунди.

Оксана Ботурчук здобула срібну нагороду у бігу на 100 метрів серед жінок у класі T12. У фіналі українка поступилася лише чинній паралімпійській чемпіонці, кубинці Омарі Дюран Еліас — різниця на фініші становила 0,36 секунди. 12,17 секунди Ботурчук стали новим особистим рекордом сезону для українки. На 0,09 секунди вона випередила призерку Ріо-2016, німкеню Катрін Мюллер-Роттґарт. Це друга медаль Оксани на паризькій Паралімпіаді після «бронзи» за біг на 400 метрів.

Власниками «бронзи» також стали метальниця диска Зоя Овсій (клас F53, хоча сама є представницею класу F51), стрибун у довжину Олександр Литвиненко (клас T36), штовхальник ядра Максим Коваль. Олександр Литвиненко не стримував емоцiї: «Дуже задоволений, це моя перша медаль. Мені 34 роки, друга Паралімпіада, може остання. Тому ця медаль для мене важлива. Лютий — березень я провів у підвалі, нормально не спав, не міг тренуватися. Це найважливіша, найважча медаль у моєму житті. Але я б без роздумів її віддав, щоб ще раз побачити свого друга, який зник безвісти».

ПРОДОВЖУВАЛИ ТРIУМФАЛЬНО ВИСТУПАТИ ПЛАВЦI. Головний мультiмедалiст української збiрної Андрiй Трусов виграв фiнальнi запливи на дистанцiях 50 м вiльним стилем i 50 м батерфляєм у класі S7. У спринтi кролем вiн встановив свiтовий рекорд — 26,38 секунди. А в фiналi батерфляєм йому пiдкорилося європейське досягнення — 28,75 секунди. Крiм того, Андрiй став срiбним призером на дистанціях 100 м на спині,

200 м комплексом та 400 м вільним стилем.

Юрiй Шенгур здобув перемогу на стометрiвцi на спинi (клас S7),

Коментар переможця: «Перше золото Паралімпіади? Перший — доволі неочікувано, але дуже цьому радий. Мабуть, вдалося добре налаштуватися. Вранці був приліт по Полтаві, багато загиблих та поранених. Це трішки збило, але я швидко прийшов до тями».

«Золото» на 100-метрівці вільним стилем у класі S12 виграв Ярослав Денисенко, срібну медаль здобув Максим Веракса. Денисенко тріумфував завдяки ривку на заключних 50 метрах дистанції — з четвертого місця він піднявся на першу сходинку із результатом 53,11 сек. Максим Веракса партнерові по збірній поступився 0.53 сек.

Українська команда у складi Марини Піддубної, Олексія Вірченка, Анни Стеценко та Ярослава Денисенка стала найкращою у змішаній естафеті на дистанції 4x100 м вільним стилем. Переможний результат — 3:53.84.

Данило Чуфаров здобув «срібло» у плаваннi на 200 метрів комплексним стилем у класі S11. Раніше плавець здобув «бронзу» змагань на 100 метрів на спині, піднявшись на подіум з іншим українцем Михайлом Сербіним. Втретє Чуфаров фінішував серед призерів Паралімпійських ігор на 100-метрівці брасом в класі SB11. А четверту свою медаль — бронзову — Данило здобув на дистанцiї 100 метрiв батерфляєм (S11).

Анна Стеценко на Іграх у Парижі здобула дві медалі. Причому обидві — впродовж одного змагального дня. Спочатку українська плавчиня стала срібною призеркою на 100-метрівці на спині, після чого здобула «бронзу» на 400-метрівці вільним стилем (S12).

Ігор Німченко виборов «срібло» на дистанції 100 метрів батерфляєм у класі S10. В його активi також «бронза» (200 м комплексом, класс SM10).

Збірна України з плавання фінішувала третьою у змішаній естафеті 4x50 м комплексом. Розпочав естафету Ярослав Семененко, заплив продовжила Анна Гонтар, далi естафету пiдхватив Олександр Комаров, а завершувала дистанцiю Ірина Пойда. Вона була близько вiд другого місця, але поступилася американці 0,53 секунди. Синьо-жовті виграли бронзові медалі з часом 2:31.53 — це новий європейський рекорд у цій дисципліні.

Денис Остапченко виборов «срібло» у фіналі 50-метрівки вільним стилем у класі S3, а в заключному фiналi Паралімпіади-2024 Денис узяв «срібло» на 200-метрівці вільним стилем. Сергій Паламарчук здобув «бронзу».

ЗОЛОТИМИ МЕДАЛIСТАМИ ПАРАЛIМПIАДИ СТАЛИ: дзюдоїстка Наталія Ніколайчик (48 кг, клас J1), велогонщик Єгор Дементьєв (групова шосейна гонка, клас С5), дзюдоїстка Анастасiя Гарник (св. 70 кг, клас J1), майстер настiльного тенiсу Вiктор Дiдух (клас MS8), дзюдоїст Олександр Назаренко (90 кг, клас J2), веслувальник Владислав Єпіфанов (ва’а-одиначка, 200 метрів, клас VL3).

Вiце-чемпiонами стали: команда шпажисток у складi Євгенії Бреус, Олени Федоти-Ісаєвої, Наталії Морквич та Надії Дьолог; Марина Литовченко (настiльний тенiс, клас WS6), Антон Крюков (пауерлiфтiнг, 107 кг), веслувальниця Марина Мажула (байдарка-одиначка, 200 метрів, клас KL1). Збірна України здобула першу паралімпійську медаль з голболу в історії — «срібло» чоловічого турніру.

«Бронзу» здобули: фехтувальниця на колісних кріслах Олена Федота-Ісаєва (шпага i сабля, категорія В), дзюдоїстка Анжела Гаврисюк (57 кг, клас J1), велосипедист Павло Баль (гендбайк — різновид велоспорту, в якому спортсмени змагаються сидячи й кермують руками), дзюдоїст Давид Хорава (60 кг, клас J2), тенiсист Максим Нiколенко, веслувальник Микола Синюк (байдарка-одиначка, клас KL2), Юрій Бабинець (пауерлiфтiнг, 80 кг).

ДЕРЖАВА ГIДНО ОЦІНИЛА ВИСТУП ПАРАЛIМПIЙЦIВ. Українські спортсмени заробили 8,095 млн. доларів призових від Мінмолодьспорту за підсумками Паралімпіади в Парижі. Найбільшу суму призових отримає Андрій Трусов (490 тисяч доларів), який здобув 5 медалей у плаванні (2 «золота» та 3 «срібла»). Загалом призові отримають представники 11 видів спорту, які здобули для України нагороди на Iграх-2024.

Автор: Пiдготував Петро ДУТЧАК

Пошук:
розширений

Автор
Безоплатна освіта для партнерок українських військовослужбовців та ветеранів: Projector Foundation оголошує другий набір
Projector Foundation< оголошує набір на безоплатне онлайн-навчання у сфері креативних та IT індустрій. Це продовження проєкту, спрямованого на здобуття професійних навичок та підтримку кар’єрних можливостей жінок-партнерок українських військовослужбовців та ветеранів.

В Україні з'явилася безоплатна онлайн-платформа для вивчення математики
Наразі на Khan Academy доступні три курси українською – з арифметики, основ алгебри та матаналізу – все у форматі коротких відеоуроків, конспектів і тестів.

Останні моніторинги:
00:00 12.09.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 12.09.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 12.09.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 12.09.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 12.09.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.010