ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Як оцінити небезпеку хімічного забруднення довкілля? Відповідь вчених
19.09.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 75-76(11419-11420) / Тираж: 10407

У колі претендентів на здобуття Національної премії України імені Бориса Патона 2024 року — робота «Аналіз небезпечної дії хімічних забруднювачів, зокрема військового призначення, методами теоретичної хімії та хемоінформатики», яка представлена Фізико-хімічним інститутом імені О.В. Богатського Національної академії наук України.

Автори — академік НАН України, доктор хімічних наук, професор, директор Фізико-хімічного інститута імені О.В. Богатського НАН України Віктор Кузьмін (в номері «Вечірньої Одеси» за 1 серпня надруковано інтерв’ю з вченим); доктор хімічних наук, професор, завідувач відділом молекулярної та квантової біофізики Інституту молекулярної біології і генетики НАН України Леонід Горб; член-кореспондент НАН України, доктор хімічних наук, професор, ректор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Сергій Оковитий; кандидат біологічних наук, доцент, завідувач кафедрою молекулярної біотехнології та біоінформатики навчально-наукового Інституту високих технологій Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олексій Нипорко; кандидат хімічних наук, старший дослідник, старший науковий співробітник Фізико-хімічного інституту імені О.В. Богатського НАН України Анатолій Артеменко; кандидат хімічних наук, інженер І категорії Фізико-хімічного інституту імені О.В. Богатського НАН України Євген Муратов; кандидатка хімічних наук, старша дослідниця, старша наукова співробітниця Фізико-хімічного інституту імені О.В. Богатського НАН України Людмила Огніченко.

Як зазначив академік НАН України Віктор Кузьмін, до якого ми звернулися з проханням прокоментувати висування роботи групи вчених на здобуття Національної премії імені Бориса Патона, війна в Україні має економічні наслідки для всіх країн. Найгостріше питання — екологічна безпека, бо масштабні бойові дії — це забруднення від обстрілів, залишки високоенергетичних речовин (вибухівки) та продуктів їх окиснення. Продукти вибуху ракети та її палива можуть взаємодіяти між собою, з ґрунтовими водами, з вологою повітря та киснем. Крім того, суттєве забруднення може виникати в результаті артилерійських та авіаударів по підприємствах, які використовують або продукують небезпечні хімічні речовини у виробництві, зокрема пестициди, гербіциди, діоксини, тощо.

Мета вищеназваної роботи — розробка наукових засад прогнозування тих хімічних, біологічних і фізичних властивостей хімічних сполук, які зрештою, обумовлюють їх небезпеку щодо довкілля та здоров’я людини, з використанням хемо- та біоінформаційних технологій, сучасних методів теоретичної хімії. Задля досягнення цієї мети необхідні створення та реалізація системи різноманітних моделей для розуміння та прогнозування поведінки хімічних забруднювачів довкілля.

Дослідження велися в кількох основних напрямах, зокрема розробки та розвитку методології використання методів хемоінформатики, квантової хімії, молекулярної механіки та динаміки задля вирішення різноманітних завдань «структура — властивості» для хімічних забруднювачів.

Враховуючи, що екологічна небезпека речовин залежить не тільки від ступеню токсичності, але й від їхньої здатності розповсюдження та проникнення в різних середовищах (грунт, вода, повітря, живі організми), досліджувались, моделювались та прогнозувались такі властивості речовин, як водна розчинність, ліпофільність, біодоступність, можливість проникнення через різноманітні біологічні бар’єри, тощо.

Узагальнюючи результати фундаментальних досліджень, створили низку комп’ютерних експертних систем задля прогнозування та позаекспериментального скринінгу різноманітних речовин (в тому числі військового призначення) щодо до їхньої потенційної екологічної небезпеки. Ці експертні системи захищені свідоцтвами України, мають дружній інтерфейс і придатні для використання зацікавленими фахівцями різних галузей з початковим рівнем комп’ютерної підготовки. Більшість цих експертних систем доступна на відповідних сайтах Інтернету.

В цілому, розроблена комплексна система аналізу та прогнозування небезпеки хімічних забруднювачів не має аналогів в Україні та світі.

Автор: Олег СУСЛОВ

Пошук:
розширений

Автор
Безоплатна освіта для партнерок українських військовослужбовців та ветеранів: Projector Foundation оголошує другий набір
Projector Foundation< оголошує набір на безоплатне онлайн-навчання у сфері креативних та IT індустрій. Це продовження проєкту, спрямованого на здобуття професійних навичок та підтримку кар’єрних можливостей жінок-партнерок українських військовослужбовців та ветеранів.

В Україні з'явилася безоплатна онлайн-платформа для вивчення математики
Наразі на Khan Academy доступні три курси українською – з арифметики, основ алгебри та матаналізу – все у форматі коротких відеоуроків, конспектів і тестів.

Останні моніторинги:
00:00 19.09.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 19.09.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 19.09.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 19.09.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 19.09.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012