ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Олексій Петухов: «Ми хотіли передати дух сьогоднішньої України, її силу та біль»
10.10.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 83-84(11427-11428) / Тираж: 10407

Джазова дипломатія — так відомий одеський джазовий піаніст Олексій Петухов назвав нещодавній творчий візит до Естонії. Три вересневі дні у Таллінні вмістили не лише концерти на найпрестижніших майданчиках, а й численні інтерв’ю та зустрічі з місцевими засобами масової інформації, знайомство зі знаменитою Естонською фабрикою роялів, а також спілкування з громадянами дружньої нам країни — після виступів, на вулицях, у кафе.

— Ця поїздка була покликана підтримати позитивний імідж України в очах друзів, громадян Естонії, які третій рік, обмежуючи себе багато в чому, як можуть, допомагають нашій країні, — Олексій Петухов пояснює, чому вжив термін «джазова дипломатія». — Хотілося показати, що війна нас не зламала. І що внутрішні проблеми України, про які наші друзі, безумовно, добре обізнані, не заступають розуміння головного: ми живемо, займаємось творчістю, боремося з ворогом не лише на фронті, а й морально, духовно у сфері культури. А це означає, що українці вірять у перемогу.

— Тому, якщо чесно, дуже хвилювався, бо розумів рівень відповідальності, представляючи Одесу та Україну загалом, — додає Олексій Петухов.

У цю поїздку одеський піаніст запросив чудового саксофоніста із Черкас Михайла Євтушенка, творця Cherkasy Jazz Orchestra та дитячого біг-бенду. «Прекрасний аранжувальник та музикант європейського стилю», — так Олексій Петухов охарактеризував професіоналізм свого друга. Під час війни Михайло Євтушенко активно займається волонтерською діяльністю.

З естонськими друзями-джазменамиЗ естонськими друзями-джазменами

Познайомились джазмени ще до пандемії ковіда на дитячому фестивалі у Скадовську. На якомусь хімічному рівні, як сьогодні кажуть, виникло абсолютне творче порозуміння, вибудувався ідеальний творчий діалог. З того часу джазові Одеса та Черкаси нерозлучні. В Естонію Олексій Петухов та Михайло Євтушенко повезли авторські програми, також музиканти виконували українські мелодії, і в кінці виступу зіграли одну популярну естонську музичну тему.

Ну а хто організував творчий візит до Естонії, думаю, вже здогадалися. Тому що це могла зробити лише одна людина. Самий одеський естонець, голова Естонського фонду культурного партнерства — Меєліс Кубітс. Свого часу його проєкти у форматі громадянської ініціативи не лише перезавантажили творче життя нашого міста, подарувавши також зустрічі творчих людей Одеси та Таллінна в рамках проєктів культурної дипломатії, але й дозволили Одесі поглянути на себе з боку, як на європейське багатонаціональне місто, яке щедре на таланти у різних сферах культури та мистецтва та готове ділитися творчими досягненнями. Саме за таке подвижництво Меєліс Кубітс став лауреатом редакційного конкурсу пам’яті Б. Ф. Дерев’янка «Люди справи».

На другий рік війни, навесні минулого року, наш друг вкотре здивував: він привіз до Одеси знаменитих джазових музикантів з Естонії — Яака Соояера, Рауля Вайгла та Карла-Юхана Лаанесаара, а також арфістку з Лондона Аліну Бжезінську. Про благодійний концерт під назвою Jazz For Ukraine наша газета розповіла у номері за 18 травня 2023 року.

Перед початком концерту. Ліворуч — Меєліс Кубітс, праворуч — Михайло ЄвтушенкоПеред початком концерту. Ліворуч — Меєліс Кубітс, праворуч — Михайло Євтушенко

Саме цього пам’ятного джазового вечора відбулося знайомство Олексія Петухова з естонськими джазменами. Одеський піаніст піднявся на сцену. Повна зала стала свідком народження джазового чаклунства. «Нам сподобалося грати разом, хлопці одразу показали, що відкриті для імпровізації та нових ідей, з’явилося бажання продовжити творче спілкування», — згадує той вечір Олексій Петухов. Виникла ідея візиту у відповідь.

Щоправда, реалізувати її було непросто. До того ж у грудні минулого року Олексія Петухова було мобілізовано. Місце служби — військовий оркестр. До вересня Олексію вдалося отримати короткострокову відпустку. Заголовки естонських газет повідомляли, що одеський піаніст їде з армії, що ще більше додало поваги до українських музикантів. Адже це було свідченням того, що в Україні залишилося, не виїхало багато людей, які воюють на фронті, а ті, хто в тилу, займаються волонтерською діяльністю, працюють, виховують дітей, бережуть культуру, готуються відновлювати країну після перемоги.

Перший концерт Олексій Петухов та Михайло Євтушенко дали у… Рійгікогу. У будівлі естонського парламенту. Це без перебільшення безпрецедентна подія. Бо давно в парламенті нічого подібного не відбувалося. Щоправда, рояль був. Ще раз — у парламенті європейської країни є рояль. Це зауваження — про рівень культури тамтешніх народних обранців. Спеціально перед концертом було запрошено налаштувача, щоб рояль зміг бездоганно відтворити будь-яку музичну фантазію маестро з Одеси.

Подарунок від Одеської військової академії естонським парламентарямПодарунок від Одеської військової академії естонським парламентарям

За словами Олексія Петухова, на концерті було понад п’ятдесят естонських парламентаріїв. Виступ українських музикантів зустріли дуже тепло. «Рівень підтримки був просто фантастичним, звучали щирі оплески, теплі, підтримуючі слова, депутати Рійгікогу виявилися у спілкуванні дуже простими та емоційними людьми», — згадує одеський музикант. Естонським парламентаріям Олексій Петухов передав привіт від воїнів ЗСУ та вручив пам’ятний сувенір від Одеської військової академії.

Другий концерт українські музиканти дали у концертній залі Будинку Чорноголових. Ця знакова для культури Естонії будівля знаходиться у Таллінні, у Старому місті. Зала вмістила понад двісті любителів музики, серед яких був Надзвичайний та Повноважний Посол України в Естонській Республіці Максим Кононенко.

На концерті в Будинку Чорноголових відбулося довгоочікуване музичне братання з естонськими друзями-джазменами, з якими торік познайомилися в Одесі. «Наша дружба зміцнилася, я насолоджувався тим, що міг грати улюблену музику на найвищому професійному рівні», — розповідає Олексій Петухов. Зрештою естонські та українські музиканти домовилися, що обов’язково ще зіграють разом. І неодноразово.

Естонські парламентарії насолоджуються виступом українських музикантівЕстонські парламентарії насолоджуються виступом українських музикантів

— Цей концерт — про силу, надію та про те, як музика допомагає пережити навіть найважчі моменти у житті, — резюмує Олексій Петухов.

Як зізнався маестро, у Будинку Чорноголових йому пощастило грати на найкращому у своєму музичному житті роялі «Стейнвей». Цікаво, що на стіні поруч із музичним інструментом встановлено пам’ятну дошку з прізвищами меценатів, які зробили внесок у придбання роялю. «Це дуже добрий приклад для України: бізнесмени вважають за необхідне підтримувати культуру», — каже Олексій Петухов.

До речі, Естонія зараз є одним із світових лідерів з виробництва даного виду музичних інструментів. Власник підприємства Ідрек Лаул провів екскурсію, показав та розповів, а на завершення запропонував Олексію випробувати кілька моделей, а потім сам зіграв скерцо Шопена. Примітно, що невдовзі у Соборі Паризької богоматері, який відновили після пожежі п’ятирічної давнини, з’явиться рояль «Естонія», який подарувала Естонська фабрика роялів.

Ідрек Лаул (ліворуч) демонструє роялі, які виробляються на його підприємствіІдрек Лаул (ліворуч) демонструє роялі, які виробляються на його підприємстві

Повторимося: приїзд українських музикантів викликав неабиякий інтерес. На всіх концертах було багато представників телебачення, радіо, преси. Також Олексій та Михайло встигли дати кілька розгорнутих інтерв’ю. «Нам імпонувало, що музиканти, які приїхали з України, щиро говорили на будь-які теми, спокійно спілкувалися англійською», — підкреслив Меєліс Кубітс.

— Питання ставили різні, — згадує Олексій Петухов. — Просили розповісти, як відбуваються концерти у бомбосховищах під час повітряної тривоги. Запитували, чим я займаюся в армії, що представляє наш військовий оркестр, де даємо концерти. На одному з телеканалів запитали: чому, на мій погляд, естонці так гаряче підтримують українців? Відповідь очевидна. Достатньо лише вивчити пам’ятні дошки в центрі Таллінна, щоб зрозуміти, скільки було трагічних сторінок в історії Естонії, коли країна входила до складу СРСР. А сьогодні Україні випало боротися проти «руського миру», що насаджується.

Розповідав Олексій Петухов і про свій творчий проєкт «Джазова академія», і про створений при Всесвітньому клубі одеситів джаз-клуб імені Миколи Голощапова, про те, як до музики тягнеться одеська молодь. Загалом спілкування з молодими виконавцями є, за визнанням джазмена, «творчою віддушиною». Нагадаємо, що за таке багаторічне беззавітне служіння музиці Олексія Петухова було названо серед лауреатів редакційного конкурсу пам’яті Б. Ф. Дерев’янка «Люди справи» за підсумками 2023 року. Про церемонію нагородження газета розповіла у номері за 18 липня 2024 року.

Для Олексія Петухова творчий візит до Естонії саме у вересні мав знакове значення. Бо перший місяць осені наше місто традиційно багато років зустрічало із ODESSA JAZZ FEST. Під час війни, щоб підтримати традиції, у філармонії Олексій Петухов проводив джазові концерти, по суті, мініфестивалі, в яких брали участь джазові музиканти Одеси. І ось тепер — джазовий візит до Естонії. У знаковому вересні.

Як зізнався Олексій Петухов, поїздка подарувала йому творче натхнення. Повернувшись із Таллінна, музикант вирушив у великий тур Україною (на концертному майданчику Кривого Рогу знову грав разом із Михайлом Євтушенком), брав участь у кількох концертах в Одесі. Попереду — нові творчі плани та бажання повернутись до проєктів, які війна поставила на паузу.

Автор: Олег Суслов

Пошук:
розширений

Роман Сирінський
ЛЕНІНСЬКА МОДЕЛЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ЯК ОДНА З ТЕОРЕТИЧНИХ ОСНОВ РОСІЙСЬКИХ ШОВІНІЗМУ ТА ІМПЕРІАЛІЗМУ РАДЯНСЬКИХ ТА ПОСТРАДЯНСЬКИХ ЧАСІВ
Стаття присвячена аналізу ленінської національної політики та розвінчанню як радянського міфу про її кардинальну відмінність від практик, які мали місце в національній політиці СРСР постленінського періоду, так і міфологем сучасної російської пропаганди, яка вслід за своїм диктатором часто твердить про «створення» України Леніним та більшовиками.

CYBER SECURITY CAMP: за підтримки кіберполіції пройде конкурс з кібербезпеки для студентів
За сприяння кіберполіції України, компанії Binance, Харківського національного університету внутрішніх справ та ГО «Брама» незабаром стартує національний конкурс для студентів CYBER SECURITY CAMP. Метою заходу є підвищення обізнаності молоді в питаннях цифрової безпеки, протидії онлайн-загрозам та навичок у сфері кібербезпеки.

Останні моніторинги:
00:00 10.10.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 10.10.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 10.10.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 10.10.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 10.10.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012