ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




У SHABO поділилися одним із секретів виноробства
17:55 / 26.10.2021
Бизнес

ОДЕСА, 26 ЖОВТНЯ 2021 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Виноробне підприємство SHABO поділилося секретом створення природно-напівсолодкі вин.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі виноробні SHABO.

У повідомленні підприємства сказано:

Це не магія, але і не проста технологія створення вина. І точно унікальна в Україні. Адже бродіння тут зупиняють холодом, знижуючи температуру до -5°C. За цих умов цукор в ягоді не виброджує, а навпаки розкриває всю сортову палітру смаку винограду. Без додавання цукру вино виходить солодким саме завдяки натуральній цукровості ягоди. Такі природно-напівсолодкі вина в країні виготовляє лише SHABO.

Вже за другий рік існування цієї колекції Природно-напівсолодке Мускат Оттонель ТМ Limited Edition завоювало золото на одному з найавторитетніших конкурсів MUNDUS VINI 2021, де були представлені 4,5 тисячі найкращих зразків вина з усього світу.

“Якщо оцінити складність технології вин за 100-бальною шкалою, то тільки отримання природно-напівсолодких вин заслуговує максимальної оцінки”, – саме так описував метод виготовлення цього типу вин грузинський вчений у винній галузі та доктор технічних наук Микола Мехузла.

І дійсно, ця технологія є дуже складною та має високу біологічну нестійкість. Саме тому такі вина не можуть коштувати дешево і належать до категорії елітних вин.

Минулого року виноробна компанія SHABO вперше створила з власного винограду природно-напівсолодкі вина. Шабські винороби виготовили одразу чотири сортові вина – Мускат-Оттонель, Совіньйон Блан, Мерло та Сапераві – й одразу віддали їх на оцінку українцям. Зворотній зв’язок довго чекати не довелось: колекція одразу знайшла відгук в серцях винолюбів.

Колекція 2020 року розійшлась буквально за місяць. Для цього вина не встигли навіть розробити дизайнерський лейбл, оформлення було доволі простим – з надрукованою на принтері етикеткою. Однак це не завадило природно-напівсолодкому вину стати “героєм” в соцмережах на сторінках шанувальників.

За словами СЕО компанії SHABO Гіоргі Іукурідзе, створення подібної колекції вин стало експериментом та справжнім проривом на винному ринку України. Адже жодна виноробна компанія України раніше не створювала вина за цією унікальною та дорогою технологією.

Уся наша професія – виклик. Ця колекція не виняток. Ми хотіли здивувати і порадувати українського споживача, який полюбляє солодкість в вині. І зберегти при цьому всю цінність натуральності, тієї, що продиктована самою природою.

“Відгуки всіх, хто спробував ці вина, та швидкість з якою люди їх розкупили – вразили всю нашу команду. Тепер ми можемо впевнено заявити, що окрім усіма улюблених вин Тельті-Курук, витриманих ігристих та авторських купажів, до наших візитівок додалась ще одна – природно-напівсолодкі вина”, – розповів Гіоргі Іукурідзе.

Шабські технологи досягають природної солодкості методом зупинки бродіння холодом за температури -5°C. За цих умов цукор в ягоді не виброджує, а навпаки розкриває всю сортову палітру смаку винограду.

Перед розливом вино стабілізують, зберігаючи за холодної температури -3/4 °C.

Цьогоріч винороби SHABO виділили природно-напівсолодкі вина в окрему колекцію, збільшили кількість пляшок кожного з сортів та розробили впізнавану крафтову етикетку, що повністю передає натуральність вина.

Історія

Ця по-справжньому унікальна технологія родом з країни, де розпочалась історія світового виноробства, – з Грузії. Точну дату появи цього методу вчені достовірно встановити не можуть, проте існує чимало свідоцтв його давнього походження.

Технологія виготовлення природно-напівсолодких вин продиктована самою природою і отримала назву, пов’язану з місцем, де вона зародилась, – рача-лечхумська.

Натурально солодкі вина беруть свій початок з західного регіону країни вина – Рача-Лечхумії. Територія цього краю з усіх боків оточена гірськими хребтами, що створює особливі кліматичні умови для винограду та вносить свої корективи в технологію виробництва вин.

Літо тут помірно тепле та вологе, а зима морозна. Виноград збирають в кінці жовтня – на початку листопада, коли дні в горах прохолодні, а ночі морозні. В цей час у ягоді сконцентрована найбільша кількість цукру.

Через холодні зими бродіння сусла проходило за низьких температур, а іноді дріжджі “засинали” і бродіння зупинялось. Таким чином до весни вино зберігало свій залишковий цукор. В результаті винороби отримували природно-напівсолодкі вина, з цукром, накопиченим самою виноградною ягодою, а не привнесеним штучно.

Проте такі вина були нестабільними, і їх випивали до настання теплої пори року. За радянських часів ця технологія набула особливої популярності, і технологи почали шукати методи стабілізації цих вин, аби вони не псувались під час зберігання та транспортування.

Унікальність на смак

Запорукою якості будь-якого продукту є два фактори – смак та користь. Природно-напівсолодкі вина, завдяки особливостям виготовлення, вміло їх поєднують.

Яскраві тони свіжої виноградної ягоди, ніжні нотки молодого вина, легка вуглекистість та післясмак, в якому довго відчуваються ноти свіжовичавленої виноградної ягоди. Все це про природно-напівсолодкі вина, в яких немає жодного грама доданого цукру.

Подібна багата палітра смаку не була б можливою за умови штучного додавання цукру. Тому, спробувавши одного разу природно напівсолодкі вина, ви певно зможете відрізнити їх від звичайних традиційних напівсолодких.

На етикетці таких вин перед словом напівсолодке завжди має стоїть примітка “природно” або “натурально”.


Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні новини:
19:19 25.04.2024
17:11 25.04.2024
16:41 25.04.2024
15:44 25.04.2024
14:34 25.04.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.913