|
SHABO представило одну із своїх візитних карток з «кахетинським» акцентом
17:29 / 01.11.2021
ОДЕСА, 01 ЛИСТОПАДА 2021 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Виноробне підприємство SHABO презентує одну із своїх «візитних карток» — помаранчеве вино Limited Edition Orange Wine Ркацителі-Шардоне. Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі виноробні SHABO. У повідомленні підприємства сказано: Популярність помаранчевих вин в наші дні вже навряд чи можна назвати даниною моді або швидкоплинним трендом. Ароматні, насичені, незвичайні вина, створені за давньою кахетинською технологією, зайняли гідне місце в колекціях виноробів із різних країн світу (зокрема в Україні), у винних картах барів і ресторанів і, звісно ж, в серцях винолюбів. Батьківщиною помаранчевих вин вважають Кахетію – славнозвісний винний регіон Грузії. Кахетинська технологія не має аналогів у світі. Їй понад 8 тисяч років, і вона вважається культурною цінністю, яка перебуває під захистом ЮНЕСКО. Для виробництва помаранчевих вин використовують так звані квеврі – своєрідні великі глиняні амфори. Виготовляють їх тільки в Грузії, і тільки з певного виду глини. Секрети виробництва квеврі передають з покоління в покоління. На сьогодні залишилося всього кілька грузинських династій, які створюють ці унікальні посудини. Як саме їх використовують для виробництва вин? У квеврі заливають виноградний сік разом з мезгою (шкіркою, кісточками й гребенями) і залишають бродити, закопуючи в землю. Зазвичай, для цього виділяють окреме приміщення з земляною підлогою – марані. Процес витримки вин у квеврі може займати від кількох місяців до кількох років. Помаранчеві вина цікаві тим, що створюють їх з білих сортів винограду, але за технологією червоних вин – бродіння і витримка відбуваються на меззі (звичайна технологія виробництва білих вин передбачає видалення мезги до початку бродіння). Завдяки такому типу виробництва “оранжі” отримують свою неповторну ароматику й виразний смак, в якому відчуваються невластиві білим винам таніни – це і є результат бродіння і витримки на меззі. Ну і, звісно ж, такий спосіб виробництва надає цим винам характерний янтарно-золотистий колір – саме завдяки йому вони отримали свою назву: помаранчеві вина. В Україні з 2017 року в SHABO почали створювати вина за кахетинською технологією. SHABO Limited Edition Orange Wine – “оранж”, створений з купажу двох білих сортів винограду: Ркацителі й Шардоне. Ркацителі – мабуть, найпопулярніший білий сорт Грузії, ці лози ростуть в теруарі Шабо з 1970-х років. Шардоне – найпопулярніший білий сорт у світі. Лози цього сорту були придбані в Європі й вирощені на найкращих ділянках теруару SHABO. Дві таких зірки в одному купажі подарували нам унікальну новинку в лінійці SHABO Limited Edition! В ході виробництва SHABO Limited Edition Orange Wine процес бродіння відбувався для кожного сорту окремо упродовж 7-10 днів. Потім вино проходило витримку на меззі тривалістю у 5 місяців. Витримували його в справжніх грузинських квеврі під землею. 15 глиняних “амфор”, в яких відбувалася витримка, були придбані в Грузії, у сім’ї Кбілашвілі з села Вардісубані. Це квеврі з кахетинської глини з пагорбів Ціві Гомборі. У SHABO чекали на їх виготовлення близько двох років. Зараз ці величезні посудини об’ємом 1400 і 2000 літрів перебувають у Винному домі SHABO. У них витримують вина. Квеврі по саме горлечко закопані в землю – так відбувається процес витримки згідно зі старовинною кахетинською технологією. Давайте ближче познайомимося із SHABO Limited Edition Orange Wine! Стиль: сухе помаранчеве вино, створене за кахетинською технологією. Колір: насичено-золотистий, бурштиновий. Аромат: інтенсивний, в ньому відчуваються курага та інші сухофрукти, легкі ноти тютюну й тони чорного чаю, властиві Ркацителі. Шардоне також робить свій внесок в аромат цього вина, додаючи квіткові ноти. Смак: округлий, потужний, з виразними, але дуже красивими танінами. Післясмак тривалий і приємний. Загальне враження: виразне, добре збалансоване, незвичайне вино, яке запам’ятається. Як подавати SHABO Limited Edition Orange Wine? Це вино провело досить тривалий час в контакті з мезгою. Для того, щоб оцінити його ароматику, сомельє рекомендують подавати його в класичних келихах для червоного вина, наприклад, бордоських, але в яких невеликий об’єм – до 600 мілілітрів. У таких бокалах прекрасно розкриється аромат, таніни в смаку будуть відчуватися більш м’якими. Температура подачі – така ж, як для легких червоних або повнотілих білих вин: 12–14 ºC. В жодному разі не варто переохолоджувати SHABO Limited Edition Orange Wine та інші помаранчеві вина перед подачею: в цьому випадку вино “закриється”, і ви не зможете повністю насолодитися його ароматом і смаком. З чим поєднувати SHABO Limited Edition Orange Wine в плані гастрономії? Експерти компанії SHABO пропонують кілька варіантів. Звісно ж, чудово підійдуть до цього вина страви грузинської кухні: це і м’ясо птиці – курча-табака, сациві, і випічка – хачапурі, шоті. Чудово поєднується SHABO Limited Edition Orange Wine з традиційними грузинськими сирами: імеретинським, сулугуні, тенілі, скиба.Маєте секретний рецепт страви, яка стає головною на усіх сімейних застіллях? Доберіть до неї вишукане вино від SHABO, що підкресліть її особливий смак. Обирайте вино за смаком в інтернет-магазині SHABO. Експериментально встановлено, що SHABO Limited Edition Orange Wine – ідеальна пара для страв близькосхідної кухні. Це вино гармонійно “співпрацює” з такими спеціалітетами, як хумус і фалафель. |
Пошук:
Автор
Щодня українці стають жертвами шахраїв онлайн, втрачаючи особисті дані та кошти. Разом з Кіберполіцією ми пояснюємо, що таке скам, які схеми найпоширеніші та як захиститися від зловмисників в Інтернеті.
24 листопада о 18.00 у філармонії подарує всім найвеселіший стендап-концерт, дві години нестримного сміху, море імпровізації і сотні усмішок.
«Беріть своїх друзів, близьких і всі приходьте! Бо буде фосо! — у фірмовому закарпатському стилі запрошує Лєра Мандзюк. — Се буде самий чесний стендап із усіх, які я писала і самий смішний з усіх, які ви чули. Нема гарантії, що він буде в ютубі. Тож ваше завдання: купити квитки, покликати друзів, взяти гарний настрій і прийти. Буду рада вас бачити!»
Останні новини:
13:23 22.11.2024
12:15 22.11.2024
11:53 22.11.2024
11:47 22.11.2024
10:49 22.11.2024
|
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 1.239 |