ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




SHABO розкрило секрети виготовлення вінтажних вин
11:52 / 12.01.2022
Бизнес

ОДЕСА, 12 СІЧНЯ 2022 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Виноробне підприємство SHABO розповіло, чому вінтажні вина є рідкістю і як створюються Великі ігристі SHABO Grande Cuvée.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі виноробні SHABO.

У повідомленні підприємства сказано:

У тиші багатовікового підвалу SHABO вже понад десятиліття зберігається лімітована серія вінтажних ігристих вин Grande Cuvée, створена за класичним французьким методом шампанізації у пляшках. Ці вина справді ексклюзивні та вважаються такими не лише в Україні.

Однією з визначних рис Grande Cuvée є те, що вони тривалий час формувалися на тонкому дріжджовому осаді під пильним наглядом найкращих виноробів. Grande Cuvée Zero витримувалося на осаді 12 років, а Grande Cuvée Brut Rose – 9 років. Лише завдяки такій витримці ігристе здатне набути неповторної глибини та складності, а також особливої кремової текстури та виняткових відтінків смаку.

Ми дізналися подробиці складного та багатогранного процесу становлення вінтажних вин, з’ясували, чому не кожне ігристе на це здатне, і тепер ділимося цим із вами.

Ігристі вина Grande Cuvée є частиною сімейної колекції засновника компанії SHABO Важі Іукурідзе – Iukuridze Family Wine Heritage. Кожна крапля у цій пляшці – коштовність, адже знадобилося понад 4700 днів, щоб у ваших руках могла опинитися унікальна історія із витонченим смаком та ароматом.

Вина Grande Cuvée виготовляються за класичним французьким методом шампанізації – коли вся магія створення ігристого відбувається власне у пляшці. Великий (ідеальний) рік урожаю, добірний виноград із найкращих мікроділянок теруару Шабо – і все це для того, аби створити ідеальне вино з великим потенціалом для подальшої витримки.

Провідний спеціаліст та головний технолог компанії SHABO Ольга Стоянова розповіла, що процес створення Великих вин SHABO починається з виноградників, саме тут і бере свій початок потенціал до закладки Великих вин. Утім, якісний виноград – це ще не все. Попереду чекає складний процес бродіння та витримки.

Щоб перетворити виноградні ягоди на Велике вино, потрібен час. Ручний збір урожаю та найсуворіше сортування на виробництві в кілька етапів – у ці вина відбирають тільки найкраще з найкращого. Особливістю створення ігристого вина Grande Cuvée є бродіння у дубових барріках. У SHABO для цього обладнаний спеціальний відділ мікровиноробства, подібний комплекс мають поодинокі видатні виноробні світу.

Після бродіння йде процес витримки, щоб підкреслити вишуканість аромату та смаку.

Саме завдяки бродінню та витримці в дубових барріках ми отримуємо красивий, тонкий, елегантний купаж, який у майбутньому дає нам можливість спробувати справді Велике вино, – пояснила Ольга.

За результатами регулярної дегустації приймають рішення про закінчення витримки у барріках.

Слідом робиться купаж – вино з різних бочок змішується для отримання ідеального балансу, елегантності та тонкості. Це можуть бути як різні сорти винограду, так і один. Після цього базове вино відправляють у Дім ігристих вин SHABO для закладки на вторинне бродіння у пляшку за класичним методом.

Процес бродіння та витримки у пляшках потребує особливих умов – температура та вологість у приміщенні повинні постійно контролюватись.

Також під час цих процесів ігристе у пляшці перебуває у “мутному” стані, і щоб повернути йому прозорість, необхідно видалити осад, на якому вино витримується. Цей процес називають дегоржаж, але про нього ми розповімо трохи пізніше, адже для початку осад необхідно звести до горловини.

Зводять осад за допомогою поступового перевертання пляшок, це називається ремюаж. Пляшки з ігристим день за днем потроху нахиляють горловиною вниз і злегка прокручують. Завдяки цьому навіть найдрібніші частинки осаду збираються у горловині, залишаючи вино кристально чистим.

Потім йде дегоржаж. Саме він є ключовим моментом у житті вина – воно вперше зазнає зовнішнього впливу. Горловина пляшки занурюється у спеціальний розчин, температура якого становить -26°C. Завдяки цьому осад, що зібрався, перетворюється на лід і під час відкриття виходить крижаною пробкою з мінімальними втратами ігристого. За цей час у пляшку також проникає кисень, що сприяє подальшому розвитку букета вина.

Для створення Великих вин кожен рік має значення, і єдиним способом зрозуміти, як почувається вино протягом десяти років, є дегустація.

Як часто дегустувати ігристе, як воно поводитиметься, коли його зніматимуть з осаду, скільки ще років вино можна витримувати на осаді – все це визначають технологи лише під час дегустації. Такий контроль здійснюється кожні три місяці, – пояснила Ольга Стоянова.

Дегустації – дуже важливий і майже основний процес у виробництві Великих вин, який, як кажуть технології, не можна описати словами, адже потенціал вина треба відчувати та чути серцем.

Ігристе вино Grande Cuvée має величезний потенціал для пляшкового зберігання, а перелік переваг колекції Iukuridze Family Wine Heritage не поміститься і на розворот підручника.

Як поділився СЕО та співзасновник компанії Гіоргі Іукурідзе, вінтажне вино – це мистецтво у сфері виноробства. Над створенням Великих вин SHABO сім’я Іукурідзе працювала з моменту заснування компанії.

Виготовлення ігристого вина за класичним методом шампанізації – не найпростіше завдання. В Україні насправді не так і багато виноробень, які беруться за виробництво вин у такий спосіб. А створення вінтажного ігристого це взагалі щось на кшталт високого мистецтва. Для нашої сім’ї подібні ексклюзивні вина з витримкою понад 10 років – це не просто експеримент, реалізація мрії, а й велика честь, відповідальна місія бути першовідкривачами Великих вінтажних вин України, нанести їх на світову винну карту, – поділився Гіоргі Іукурідзе.

Зазначимо, що у грудні 2021 року сім’я Іукурідзе представила світові ексклюзивну сімейну колекцію тихих вин Iukuridze Family Wine Heritage. А напередодні новорічних свят відкрили доступ до однієї з коштовностей сімейної колекції – вінтажного ігристого Grande Cuvée.

Всього 75 пляшок ексклюзивної колекції стали доступні під кінець 2021-го: 50 Grande Cuvée Zero із загальної закладки у 478 пляшок та 25 Grande Cuvée Brut Rose із загальної закладки у 375 пляшок. Придбати вінтажне ігристе можна виключно онлайн або у фірмовому магазині SHABO. Кожна пляшка індивідуально готуватиметься під замовника: проведуть персональний дегоржаж та ручне оформлення етикеткою.


Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні новини:
00:28 29.03.2024
19:10 28.03.2024
19:07 28.03.2024
18:40 28.03.2024
17:16 28.03.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.984