ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




«Українська книга на Одещині»: на вихідних в Одесі пройде Інтелект-форум
11:58 / 07.06.2024
«Українська книга на Одещині»: на вихідних в Одесі пройде Інтелект-форум

ОДЕСА, 07 ЧЕРВНЯ 2024 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я — 7-9 червня 2024 року пройде «Інтелект-форум 2024», у рамках якого відбудуться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» та Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «V ОдесаБібліоСаміт».

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили організатори заходу.

В їх повідомленні сказано:

7-9 червня 2024 року під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України Одеська національна наукова бібліотека, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Державна наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова» за сприяння Одеської обласної державної адміністрації, Одеської обласної та Одеської міської рад, державної установи «Український інститут книги», Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація» та Всеукраїнської громадської організації «Бібліополіс» проводять «Інтелект-форум 2024», у рамках якого відбудуться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» та Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «V ОдесаБібліоСаміт».

Проведення цього загальнонаціонального заходу є свідченням того, що повномасштабна ворожа агресія не здатна зупинити культурно-мистецький рух в країні. І в ці дні Одеська національна наукова бібліотека вже вкотре стане місцем зустрічі книголюбів, письменників, фахівців видавничої справи, науковців, літературознавців, мистецтвознавців, ілюстраторів книги, бібліотечних фахівців і широкої громадськості.

Метою XXIV Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» є сприяння відродженню і розквіту культури в Україні, утвердженню національної ідентичності українського народу та популяризації державної мови, що набуває особливо важливого значення під час війни. Виставка-форум також покликана стимулювати розвиток книговидавничої справи та книгорозповсюдження, сприяти промоції та репрезентації сучасної української книги, вихованню культури читання на кращих зразках вітчизняної та світової літератури в українському перекладі, поповненню бібліотек Одещини сучасною книжковою продукцією.

Цьогоріч на виставці-форумі будуть представлені нові видання близько 60 вітчизняних видавництв з різних регіонів України, серед яких: «Наукова думка» НАН України, «Нора-Друк», «Мистецтво», «Либідь», «А-ба-ба-га-ла-ма-га», «Комора», «Кондор», «Картографія», «Ліра-К», «Наш формат», «Саміт-Книга» (Київ), «Лілея-НВ» (Івано-Франківськ), «Університетська книга» (Суми), «Навчальна книга – Богдан» (Тернопіль), «Апріорі», «Видавництво Старого Лева», «Магнолія-2006» (Львів), «Яслав» (Миколаїв), «Азіатика», Видавничий дім «Гельветика», «Друк Південь», «Молодий вчений», «Олді+», «Прес-кур’єр», «Юридика» (Одеса), «Baltija Publishing (Рига) та ін. Видавці презентуватимуть наукові, навчальні, історичні, краєзнавчі видання, художні твори різних жанрів для дітей і дорослих, класичні та сучасні іноземні твори в перекладі українською.

У роботі виставки-форуму беруть участь представники Міністерства культури та інформаційної політики України, провідних бібліотек і видавництв України, центральних та місцевих органів державної влади й місцевого самоврядування, письменники і літературознавці.

Програма виставки-форуму передбачає широку палітру публічних заходів з популяризації книги і читання як для широких верств населення, так і для професійної спільноти:

круглий стіл з питань державної мовної політики та книговидання за участі Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя, фахові дискусії, майстер-класи, творчі майданчики за участі представників провідних видавництв України, літературознавців, мистецтвознавців, бібліотечних спеціалістів та широкої громадськості. Відбудуться презентації нових вітчизняних видань та видавничих проєктів, промоакції, автограф-сесії.

Відбудеться творча зустріч з директором Книжкової палати України ім. І. Федорова, доктором технічних наук, професором, заслуженим діячем науки і техніки України Миколою Сенченком.

Яскравими подіями виставки-форуму будуть творчі зустрічі з відомими українськими письменниками, істориками, громадськими діячами:

прозаїком, філософом, публіцистом, автором тридцяти книг, що стали українськими бестселерами, лауреатом Національної премії України імені Т. Шевченка і відзнаки «Золотий письменник України» Мирославом Дочинцем та презентація його творчого доробку;

поетом, лауреатом Національної премії України ім. Т. Шевченка, засновником поетичної серії «Зона Овідія» Тарасом Федюком та презентація його творчого доробку;

письменником, белетристом, багаторазовим лауреатом конкурсу «Коронація слова», лауреатом відзнаки «Золотий письменник України» Андрієм Кокотюхою, який презентуватиме свою соту книжку «Ва-банк у Харкові» — захоплюючий роман, події якого розгортаються у Харкові в часи Першої світової війни (виданий у львівському видавництві «Урбіно»);

письменником, фотохудожником, добровольцем, бійцем батальйону «Полтава» Віталієм Запекою та презентація його книжки «Ковбасокрад в Раю» (Київ : Білка, 2024).

Відбудеться також презентація монографії директора КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник» Влади Литовченко та Валентини Демʼян «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації».

У рамках виставки-форуму буде проведено презентацію монографії «Тітостальгія. Дослідження ностальгії за Йосипом Брозом» (Одеса : Вид. дім «Гельветика», 2023) за участі автора — Миті Великоні, доктора філософії, професора культурології, керівника Центру культурологічних і релігійних досліджень Люблянського університету (Словенія) та директора Видавничого дому «Гельветика» Олега Головка.

Краєзнавче видання «Земля асів. Забуті сторінки минулого українських земель. Збірка наукових розвідок» (Одеса, 2023) презентуватиме автор — краєзнавець Анатолій Петровський.

Відбудеться презентація видання «ОДУВС. Шлях довжиною в 100 і два роки незламності. Фотолітопис» (Одеса, 2024) за участі голови ред. колегії видання, ректора Одеського державного університету внутрішніх справ, полковника поліції Дмитра Швеця.

Наукову працю «Сіль морської служби» (Одеса, 2023) представить автор, старший науковий співробітник НДЦ ЗС України «Державний океанаріум» Олександр Калініченко.

Українські письменники, сценаристи, режисери, продюсери, члени Національної спілки кінематографістів України Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов та продюсерка Валерія Борщевська презентуватимуть військові детективи про російсько-українську війну та книжку про життя і боротьбу Героя України Василя Стуса.

Монографію «Інша історія: пічонаги, половці – автохтонна опозиція» (Одеса, 2024), присвячену проблемі вивчення таких народів, як пічонаги, половці та їх ролі у державотворчому процесі на праукраїнських землях представить авторка, кандидат історичних наук Надія Агафонова.

Під час проведення виставки-форуму відбудеться презентація видання «Лінія наступності. Художник Юрій Валюк, 2024. Альбом-монографія» (Одеса, 2024), присвяченого творчості яскравого представника одеської школи, живописця, графіка і педагога, за участі автора Юрія Валюка.

В онлайн-форматі відбудуться презентації: книги «Імена України. 100 митців. XX століття» (Суми : Унів. кн., 2023) за участі автора Сергія Побожія, доцента, кандидата мистецтвознавства, керівника галереї мистецтв «Академічна» СумДУ, та презентація гумористичної книжки письменниці Олени Маляренко «Жизель і мир. Оповідання. Написано суржиком мовою, ‘’язиком’’» (Одеса : Олді +, 2024) за участі автора.

Поціновувачів книжок малої прози запрошуємо на творчу зустріч з письменником, заслуженим журналістом України, лауреатом премій ім. Степана Олійника, ім. Івана Франка та Літературно-наукового конкурсу ім. Воляників-Швабінських Фундації Українського Вільного Університету Романом Кракалією.

Свою нову книгу «261 кущогроно у мові українців=русів=антів=князя Богдана Гатила. Майже монографія» (Врадіївка: Коваленко А. Г., 2024) презентуватиме відомий український письменник, мовознавець, просвітянин, громадський діяч, лауреат низки літературних премій Олекса Різників.

Творчі зустрічі з письменниками та презентації нових видань відбудуться також в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці імені М. С. Грушевського, Одеській обласній бібліотеці для юнацтва, Центральній міській бібліотеці ім. Івана Франка, Центральній міській дитячій бібліотеці ЦМБС для дітей міста Одеси.

У місті Чорноморську, Одеської області, відбудеться традиційне виїзне Свято української книги, на гостей та відвідувачів якого чекають зустрічі та автограф-сесії з письменниками, видавцями, виставка книжкових новинок видавництв України, благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ, благодійна акція дарування книжок, яскрава культурно-мистецька програма.

У рамках традиційного книжкового конкурсу «Краща книга виставки-форуму “Українська книга на Одещині” 2024» будуть відзначені дипломами оргкомітету кращі книжкові новинки та видавничі проєкти 2023-2024 рр.

Серед ключових подій Інтелект-форуму — Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «V ОдесаБібліоСаміт», під час якої планується обговорення таких питань:

культурні інституції та інституції пам’яті в умовах воєнного стану: досвід подолання викликів та загроз;

культурна спадщина як важлива складова креативних індустрій та ресурс для розвитку країни;

моделі кроссекторальної та міждисциплінарної співпраці у сфері культури та креативних індустрій;

тренди культурних та креативних індустрій в сучасному світі;

бібліотеки, архіви, музеї у секторі креативних індустрій;

цифрові проєкти бібліотек, архівів і музеїв в інформаційному просторі України та світу;

успішні практики промоції книги та читання: практичні поради, кейси, напрацювання.

Учасники виставки-форуму візьмуть участь у благодійній акції, спрямованій на поповнення фондів бібліотек Одещини та підтримку морального духу і психологічного стану військових, – Всеукраїнській акції «Бібліотека українського воїна».

До організації заходів виставки-форуму долучилися наші давні друзі, партнери та спонсори ОННБ, яким ми щиро дякуємо за участь і співпрацю: ДУ «Український інститут книги», ГО «Український клуб Одеси», ПАТ «Єнні Фудз», ВГО «Бібліополіс», інформаційні спонсори – ЗМІ. Саме у співпраці з ними організовані заходи, де наші читачі й відвідувачі отримають велике задоволення, побувавши на книжковому святі в неповторній атмосфері національної книгозбірні!

До уваги відвідувачів книжково-ілюстративні виставки:

«Краща книга виставки-форуму “Українська книга на Одещині” 2024»;

«Книги одеських письменників 2023-2024 рр.»

Проєкт реалізується за підтримки Державної установи «Український інститут книги» за кошти Державного бюджету України

У разі повітряної тривоги персонал бібліотеки зорієнтує і допоможе

дістатися до укриття.

Адреса: вул. Пастера, 13, м. Одеса-23, 65023.

Тел./факс: (048) 723-02-52; 099-386-22-42; odnb.odessa.ua E-mail:7230252@gmail.com


Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

Збереження лелек під час війни: енергетики ДТЕК допомогли орнітологам окільцювати 50 пташенят на Одещині
Енергетики ДТЕК Одеські електромережі другий рік поспіль допомагають вченим окільцьовувати пташенят білого лелеки у співпраці із Західноукраїнським орнітологічним товариством в рамках міжнародного проєкту польського товариства орнітологів Małopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego. Це дозволяє відстежувати вплив на популяцію зовнішніх факторів, зокрема повномасштабної війни.

Останні новини:
12:15 02.07.2024
11:53 02.07.2024
11:25 02.07.2024
10:51 02.07.2024
10:49 02.07.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.954