ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Об’єднавча конференція регіональних інноваційно-космічних кластерів України відбулась в Одесі
09:32 / 21.01.2022
Економіка

ОДЕСА, 21 СІЧНЯ 2022 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький взяв участь в Об’єднавчій конференції регіональних інноваційно-космічних кластерів України.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі Одеської ОДА.

У повідомленнях облдержадміністрації сказано:

Сьогодні в Одесі, за ініціативи Національного центру управління та випробування космічними засобами Державного Космічного Агентства України, підтримки Комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради України та сприяння Одеської обласної державної адміністрації відбулась Об’єднавча конференція регіональних інноваційно-космічних кластерів України.

Як відзначив, І-й заступник Голови Державного космічного агентства України Володимир Бень, метою конференції є обмін передовим досвідом діяльності регіональних інноваційно-космічних кластерів «Причорноморський», «Полісся», «Слобожанщина» та Дніпровського космічного кластеру із впровадження космічних технологій у регіональний розвиток та підтримки інновацій в космічній діяльності.

«Запуск вітчизняного супутника «Січ-2-30» започаткував нову фазу космічної програми України. Різні спеціалізовані структури почали отримувати цифрові зображення поверхні планети. Ця інформація має велику цінність для розвитку різних галузей економіки, в екологічній, аграрній, оборонній сферах та моніторингу надзвичайних ситуацій та прогнозуванні різних ризиків», – зазначив на брифінгу перед початком конференції голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький.

Окрім цього під час конференції оголосили про створення Всеукраїнського об’єднання інноваційно-космічних кластерів, яке сприятиме співпраці українських космічних підприємств з міжнародними компаніями.

Учасники конференції дійшли висновку, що об’єднання інноваційно-космічних кластерів дасть нового імпульсу розвитку космічної галузі, сприятиме співпраці українських підприємств з міжнародними компаніями у створенні спільних продуктів та сервісів, в тому числі інтеграції України у структури Європейського космічного агентства та інших міжнародних організацій.

***

Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький, виступаючи в рамках Об’єднавчої конференції регіональних інноваційно-космічних кластерів України, яка відбулась в Одесі, висловив переконання, що цифрові зображення поверхні нашої планети, отримані за допомогою українського супутника, мають використовуватися вітчизняними фахівцями в багатьох сферах діяльності.

«В екологічній сфері – це моніторинг стану довкілля, зон ураження шкідниками, прогнозування можливих ризиків, управління біоресурсами, вирішення проблеми несанкціонованих сміттєзвалищ. В аграрній сфері це може бути: моніторинг стану посівів, водних об’єктів, зрошення, лісових ресурсів, їх незаконних вирубок, лісових пожеж, інша діяльність в процесі землекористування. В транспортно-логістичному: управління морським транспортом в басейні Чорного моря та завантажувально-розвантажувальними роботами в портах, убезпечення судноплавства» – сказав Сергій Гриневецький.

І що надважливо, на думку голови Одеської ОДА – моніторинг надзвичайних ситуацій і стихійних лих, діяльність у сфері безпеки й оборони, виявлення протиправної діяльності.

«Не менш важливим є наше бажання та вміння застосовувати здобутки космічної галузі на місцях, в наших регіонах та отримувати економічний ефект. Для цього існує нагальна необхідність правильної обробки отриманої інформації та її використання. Необхідно готувати спеціалістів у цих напрямах, які володіють сучасними знаннями в різних галузях науки і техніки, які будуть знати, що робити з отриманими знімками, як їх обробляти, інтерпретувати, використовувати результати зйомки для конкретних сфер економічної діяльності» – зауважив голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький.

***

Відкриваючи Об’єднавчу конференцію та установчі збори об’єднання інноваційно-космічних кластерів, яка відбулась сьогодні в Одесі, голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький нагадав усім присутнім, що історія Одещини пов’язана з найгучнішими іменами чи космічними розробками.

«Завдяки апаратурі, розробленій одеситами, було здійснено багато відкриттів. Апаратуру для самохідних станцій Марс-4, Марс-5, а також станцій, що досліджували Венеру, розробляли в Одеському Політехнічному університеті, а фахівці Одеського науково-дослідного інституту телевізійної техніки виготовили першу у світі цифрову телевізійну апаратуру, системи зв’язку та подачі телевізійного сигналу між першими телекомунікаційними супутниками та наземною інфраструктурою» – зазначив голова Одеської ОДА.

Сергій Гриневецький відзначив, що представники Одещини і сьогодні працюють в космічній галузі, а сфера ІТ безпосередньо пов’язана з розвитком технологій та космосу.

«За експертною оцінкою Одеська область входить у п’ятірку регіонів України з найбільш динамічно зростаючим ринком ІТ- послуг та найбільшою кількістю ІТ спеціалістів: у 2021 році у ІТ- галузі регіону діяло понад 12 тисяч суб’єктів підприємництва. Провідні ІТ-компанії, засновані підприємцями Одеської області, є лідерами у розробці технологій точної геолокації, навігації у доповненій реальності. Також розробляються сервіси, що зможуть обслуговувати та утилізовувати супутники безпосередньо на орбіті – так звані, космічні СТО, які займатимуться дозаправкою, ремонтом та переміщенням супутників. Перша тренувальна місія запланована вже на 2023 рік. А Одеським національним університетом імені І.І. Мечникова в рамках спільної операційної програми прикордонного співробітництва Європейського Союзу (СВС) «Басейн Чорного моря» реалізується проєкт «Екологічний моніторинг в басейні Чорного моря з використанням продуктів програми Копернікус – PONTOS» – поінформував учасників конференції голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький.


Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні новини:
17:13 26.04.2024
16:40 26.04.2024
15:47 26.04.2024
14:19 26.04.2024
13:48 26.04.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.894