ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Через Одещину намагались вивезти з України цінний стародрук
17:23 / 10.06.2022

ОДЕСА, 10 ЧЕРВНЯ 2022 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Одеські митники разом з молдовськими колегами запобігли вивезенню з України старовинного єврейського молитовника.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі Одеської митниці.

В повідомленні відомства сказано:

Одеські митники виявили молитовник 1902 року видання

Раритет намагався вивезти з 🇺🇦України до 🇲🇩Молдови наш співвітчизник. Для перетину митного кордону він обрав пункт пропуску «Маяки-Удобне-Паланка».

При усному опитуванні громадянин заявив про відсутність у нього товарів, що підлягають обов’язковому декларуванню, або таких, які заборонені чи обмежені при переміщенні через митний кордон України.

🛂У ході проведення спільного контролю посадовими особами митного поста «Білгород-Дністровський» разом з молдовськими митниками було виявлено 📓старовинну книгу — єврейський молитовник MACHSOR зі святковими молитвами.

🔹Стародрук було видано у 1902 році в Лемберзі. Так називався за часів Австро-Угорської імперії (1772-1918), а згодом й під час фашистської окупації (1941 – 1944) сучасний Львів.

🔸Молитовник побачив світ у знаменитій єврейській друкарні Балабанів. Ще у 1830 році Леобель Балабан заснував у Львові друкарню та видавничий дім. За заповітом засновника його нащадки видавали виключно Тори та молитовники.

🔸В овіяному легендами Львові на початку вулиці Мецинського під №3 до наших часів збереглася триповерхова кам’яниця. Її першою власницею була Пессель Балабан, книговидавиця та власниця друкарні, невістка засновника. Видавничою справою вона зайнялася після смерті чоловіка.

🔹Про видавця молитовника, виявленого одеськими митниками, Давіда Балабана інформації збереглося мало.

Достеменно відомо, що він теж мешкав у фамільному будинку на вулиці Мецинській, 3. Правда тоді вона носила ім’я польського політика та публіциста Гуго Коллонтая. Цікаво, що на момент придбання Пессель Балабан триповерхового будинку вулиця називалася Бригідською, бо прямувала до колишнього старовинного римо-католицького монастиря жіночого ордена Святої Бригіди. Правда, на той час в ньому вже облаштували відому львівську в'язницю «Бригідки».

🔹Давід Балабан спочатку був завідувачем друкарні, а згодом її власником. Одні краєзнавці стверджують, що він був родичем Пессель Балабан, інші — її чоловіком.

🔸У будь-якому разі молитовники, видані друкарнею Балабанів, розійшлися по всьому світу. Є велика ймовірність того, що MACHSOR, вилучений митниками за протоколом про порушення митних правил, після відповідної експертизи та за рішенням суду згодом стане музейним експонатом.


Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні новини:
11:27 20.04.2024
11:25 20.04.2024
11:23 20.04.2024
11:00 20.04.2024
10:47 20.04.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.883