ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Поліція: на Одещині ліквідовано масштабну шахрайську схему
09:47 / 24.11.2023

ОДЕСА, 24 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Правоохоронці затримали в Одеській області організатора та 15 учасників шахрайського кол-центру, які виманювали у людей до 200 тисяч доларів на місяць.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили у відділі комунікації поліції Одеської області.

В повідомленні правоохоронців сказано:

Учасники шахрайського організованого злочинного угруповання заволодівали грошима громадян України, Молдови, Польщі, Іспанії, Чехії, Італії, США, Об’єднаних Арабських Еміратів, які зберігалися на банківських рахунках потерпілих. Правоохоронці затримали в процесуальному порядку 16 зловмисників на чолі з організатором. Їм усім загрожує до 12-ти років ув’язнення з конфіскацією майна.

Викрили осередок шахраїв на території південного регіону оперативники управління карного розшуку спільно зі слідчими слідчого управління та управління кримінального аналізу ГУНП в Одеській області.

Поліцейські встановили, що уродженець Грузії, який раніше неодноразово судимий за скоєння майнових злочинів і має стійкі зв’язки з одним із так званих злодіїв в законі, організував на Одещині шахрайський кол-центр. Контора аферистів, куди були залучені довірені особи з найближчого оточення організатора, діяла під прикриттям торгівлі акціями на одній з інтернет-платформ. Фактично ж правопорушники добували інформацію про громадян України, Молдови, Польщі, Іспанії, Чехії, Італії, США, Об’єднаних Арабських Еміратів, які мають відриті рахунки у банківських установах, дзвонили їм і пропонували хороший заробіток за мінімальний вклад у біржу.

Введені в оману люди «вкладали» гроші на банківські рахунки учасників ОЗГ, які там і осідали. Також зловмисники дізнавалися від громадян персональні відомості (ПІБ, дату народження, місце реєстрації та проживання, номери мобільних телефонів, банківських рахунків, cvv-кодів тощо), що давало їм можливість самостійно знімати гроші з чужих карток. Якщо люди не надавали конфіденційні дані, правопорушники вмовляли їх убезпечити мобільний телефон або комп’ютер від нібито небезпечних програм і встановити «захист». Фактично це була програма, яка давала можливість працівникам кол-центру у реальному часі бачити всі маніпуляції, які здійснювали потерпілі, паролі до інтернет-банкінгу тощо, і, знову ж таки, самостійно перераховувати чужі кошти на підконтрольні учасникам злочинної організації банківські та віртуальні рахунки електронних WEB-сервісів й мобільних операторів.

У такий спосіб зловмисники «заробляли» від 150 до 200 тисяч доларів США на місяць. Потерпілих громадян поліцейські встановлюють. Наразі відомо про трьох.

Також зазначимо, що для конспірації та прикриття злочинної діяльності від викриття правоохоронними органами, зловмисниками було організовано зміну адрес розташування кол-центру, постійне спостереження за навколишнім оточенням біля офісу учасниками злочинної організації, які виконували функції «безпеки та охорони», пропускний режим до приміщення, суворе дотримання встановлених правил поведінки та «робочого» графіку.

Оперативники одеської поліції документували зловмисників з лютого поточного року. Для блокування та затримання учасників організованого злочинного угруповання, за погодженням з Одеською обласною прокуратурою, в Київському районному суді міста Одеси поліцейськими було отримано 47 ухвал на проведення санкціонованих обшуків у кол-центрі, оселях і автомобілях фігурантів. Санкціоновані заходи проводилися за силової підтримки спецпідрозділів «КОРД» та батальйону поліції особливого призначення. Під час обшуків правоохоронці вилучили 65 одиниць комп’ютерної техніки, «чорнові» записи, мобільні термінали, дев’ять транспортних засобів, гроші, отримані в ході проведення шахрайських оборудок, в сумі 38800 доларів США та 12000 гривень, та інші речові докази, які мають суттєве значення для досудового розслідування.

В порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України поліцейські затримали 16 осіб, серед яких організатор та його помічники. Затриманим повідомили про підозру, в залежності від скоєного, у створенні злочинної організації, керівництві такою організацією та її структурними частинами (ч. 1 ст. 255 Кримінального кодексу України) та в організації заволодіння чужим майном шляхом обману й зловживання довірою, тобто шахрайстві, вчиненому повторно, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, організованою групою – злочинною організацією (ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 190 ККУ). Підозрюваним вручені клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. За скоєне їм загрожує до 12-ти років ув’язнення з конфіскацією майна.


Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні новини:
14:27 27.04.2024
11:52 27.04.2024
11:50 27.04.2024
11:47 27.04.2024
11:41 27.04.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.934