ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Глава Одесской ОГА провел круглый стол по вопросам государственной региональной политики
16:33 / 23.07.2021
Власти

ОДЕССА, 23 ИЮЛЯ 2021 ГОДА, КОНТЕКСТ-ПРИЧЕРНОМОРЬЕ — Председатель Одесской областной государственной администрации Сергей Гриневецкий провел круглый стол на тему «Внедрение обновленной государственной региональной политики на примере Одесского региона».

Об этом ИА «Контекст-Причерноморье» сообщили в пресс-службе Одесской ОГА.

В сообщении облгосадминистрации сказано:

З листопаду 2021 року Україна, не будучи членом Євросоюзу, протягом року головуватиме у макрорегіональній ініціативі «Стратегія ЄС для Дунайського регіону» (ЄСДР) – одній з чотирьох, діючих на даний час. До реалізації Стратенії залучено 14 країн Дунайського басейну, з боку України найбільш активну участь приймають області, що входять до Дунайсько-Карпатського регіону – крім Одеської також Закарпатська, Івано-Франківська та Чернівецька області (їх загальна площа 68100 кв км).

Враховуючи виняткову важливість з точки зору соціально-економічних та політичних перспектив зазначеного головування, в Одеській облдержадміністрації голова ОДА Сергій Гриневецький провів Круглий стіл на тему «Впровадження оновленої державної регіональної політики на прикладі Одеського регіону».

Даний масштабний захід було організовано Міністерством розвитку громад та територій України (Мінрегіону), то ж участь в роботі круглого столу взяли і заступники Міністра Іван Лукеря та Ігор Корховий.

«Починаючи з 2006 року з прийняттям Закону України «Про стимулювання розвитку регіонів» започатковано стратегічне планування регіонального розвитку, тобто розроблення на державному рівні – державних стратегій регіонального розвитку, на регіональному рівні – регіональних стратегічних документів. Стратегії розвитку Одещини на певний період розроблялися та затверджувалися вже декілька разів: вперше – на період до 2015 року, згодом – до 2020 року та на 2021 – 2027 роки», – зазначив у своїй промові Сергій Гриневецький, відкриваючи захід.

Голова Одеської ОДА вкрай змістовно визначив основні проблемні питання регіонального рівня, що потребують комплексного та по можливості якнайшвидшого вирішення, зокрема: поглиблення вивчення питання демографічної кризи; високий рівень неофіційної та нестабільної зайнятості та еміграція кваліфікованих й молодих працівників; непродуктивна регіональна економіка із низькими темпами впровадження інновацій; неефективність та значна зношеність існуючої економічної інфраструктури та систем життєзабезпечення; кризові явища екологічного характеру, як природного (зміни клімату), так й антропогенного походження (виснаження природних ресурсів, нераціональне використанням територій, втрата біорізноманіття, неналежне поводження з відходами тощо); неврегульованість стану забудови історичних місць та територій об’єктів всесвітньої спадщини, що має руйнівні наслідки; недосконалий механізм розподілу та використання фінансових ресурсів, неефективне використання бюджетних грошей тощо.

У якості стратегічних пріоритетів у стратегії регіональному розвитку на середньострокову перспективу до 2027 року, з врахуванням пріоритетів Державної стратегії, Сергій Гриневецький визначив такі позиції: втілення принципу «В центрі уваги – людина»; екологічна та техногенна безпека; забезпечення інфраструктурного розвитку та туристично-культурного середовища; створення ефективного економічного простору; формування на засадах інновацій експортно-орієнтованої харчової індустрії.

Голова ОДА також зазначив, що знаковими для Одеської області проєктами, частина з яких може бути реалізована в рамках Програми Президента України «Велике Будівництво», є такі як будівництво автомобільної дороги в обхід с. Паланка із зведенням повітряної лінії електропередавання потужністю 330 кВ «Новоодеська – Арциз», що забезпечить енергонезалежність Українського Придунав’я від Республіки Молдова; проведення робіт із запобігання руйнування дамби Хаджибейського лиману та проїжджої частини автомобільної дороги в обхід м. Одеса; комплексне вирішення проблемних екологічних питань Одеських лиманів – не тільки Куяльницького та Хаджибейського, а також Тілігульського й Аджалицького, що створюють єдину природну систему, яка відчуває систематично зростаюче антропогенне навантаження; реконструкція зрошувальних систем Нижнього Дністра на Одещині та відновлення належного режиму меліорації; розробка проекту (включаючи техніко-економічним обґрунтування) будівництва автомобільного мосту через Дністровський лиман з його подальшою реалізацією; відновлення функціонування міжнародного аеропорту «Ізмаїл».

Звертаючись до представників органів місцевого управління, Сергій Гриневецький зазначив: «У всі часи якісне планування було і є одним із головних чинників успішної реалізації поставлених задач та сталого розвитку громад та регіону. Тож, хочу нагадати щодо необхідності розроблення у кожній територіальній громаді власних стратегічних документів, узгоджуючи їх з стратегічними принципами близько- та середньострокової перспективи регіонального та загальнодержавного розвитку. Дуже важливо, щоб кожна територіальна громада мала чіткий і зрозумілий план розвитку на перспективу, що дозволить реалізовувати потенціал громад та реалізувати важливі розвиткові проєкти. Саме оновлена державна регіональна політика, основні принципи якої наведені у законопроекті №5323, передбачає впровадження трирівневої системи стратегічного планування держава – регіон – громада».

Підсумовуючи, голова ОДА наголосив, що саме участь і головування України у Стратегії ЄСДР, надає для Одеської області небувалі перспективи для комплексної реалізації зазначених регіональних та місцевих ініціатив стратегічного характеру, при цьому ефективність цього цілком залежить від тісної постійної співпраці та взаємодії за різними напрямками на всіх рівнях.


Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні новини:
13:20 29.03.2024
13:15 29.03.2024
13:08 29.03.2024
11:47 29.03.2024
10:36 29.03.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 1.057