ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Поради психологів ОНУ імені І. І. Мечникова
21:00 / 06.03.2022

ОДЕСА, 03 БЕРЕЗНЯ 2022 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Психологи Одеського Національного університету імені І. І. Мечникова дали громадянам України ряд професійних порад.

Як передає кореспондент ІА «Контекст-Причорномор'я», про це повідомляється на Фейсбук-сторінці «Новини Одеського університету».

У повідомленнях ОНУ сказано:

Співробітниками та аспірантами факультету психології та соціальної роботи ОНУ Мечникова створено тг-канал «Психологічна підтримка ОНУ»

ПАМ'ЯТКА ПРИ СТРЕСІ

🔹ЯКЩО ЛЕГКА ЛИХОМАНКА: накинути на себе плед і тісно зав'язати його спереду навхрест – дати тілу теплий і міцний каркас.

🔹ЯКЩО КАЛАТАЄ СЕРЦЕ: злегка стукаємо по грудній клітці – один легенький раз в секунду, зі словами «Я є», «Я стою», «Я в порядку».

🔹ЯКЩО ПІДНЯВСЯ ТИСК: упираємо ногами в підлогу і дихаємо: рівний довгий вдих – рівний довгий видих, повторювати кілька разів.

🔹ЯКЩО КРУТИТЬСЯ ГОЛОВА: уважно дивимося на свої ноги, поки не зрозуміємо, що маємо під ногами міцний грунт.

🔹ЯКЩО НАКОЧУЄТЬСЯ ПАНІКА: швиденько використовуємо техніку заземлення:

- знайти навколо себе 5 речей однакового кольору,

- знайти чотири речі, яких можна торкнутися,

- знайти три речі, які можна почути,

- знайдіть дві речі, які можна понюхати,

- знайти одну річ, яку можна скуштувати.

🔹ЯКЩО ТУРБУЄТЬСЯ ДУША : згадайте свою найяскравішу подію, любу людину. Уявіть майбутню ситуацію детально.

Заради неї треба триматися!

@psy_support_onu

***

В умовах воєнного часу дуже важливо визначити життєві сфери, які підвладні нашому контролю, і працювати зі своїми страхами, щоб зберегти ясність мислення.

1. «НЕ МОЖУ ВПОРАТИСЯ ЗІ СТРАХОМ»

🔰Перший і найпростіший спосіб знизити рівень емоцій – робота з диханням. Техніка «квадратне дихання»: 4 секунди вдих, 4 секунди пауза, 4 секунди видих, 4 секунди пауза. І так кілька разів по колу. При напрузі діафрагми стимулюється нерв, що уповільнює серцебиття.

🔰 Для встановлення контролю над почуттями

використовуються техніки «заземлення»:

— пустіть прохолодну або теплу воду собі на руки; торкайтеся різних предметів навколо: ручки, ключів, вашого одягу, стіни;

- стисніть і розтисніть кулаки;

- втисніть п’яти в підлогу, буквально “заземливши” їх! Зверніть увагу на напруження, зосереджене у ваших п’ятах, коли ви це робите;

2. «БОЮСЯ І ПОСТІЙНО ЧЕКАЮ, ЩО ПОЧНЕТЬСЯ ПОВІТРЯНА ТРИВОГА»

🔰 Виконуйте якнайбільше звичних справ: прибирання, прання, приготування їжі. Таки дії психіка сприймає як щось, що стосується світу стабільності.

🔰 Дбайте про своє тіло, виконуйте звичні гігієнічні процедури. Це збереже відчуття самоцінності.

🔰 За минулий тиждень у кожного з нас уже виробилася стратегія поведінки під час «Повітряної тривоги»: одягнутися у заздалегідь підготовлений одяг, взяти зібрану сумку з найнеобхіднішими речами, переміститися в укриття чи зайняти безпечне місце у квартирі. Це дає почуття впевненості та позбавляє небажаних імпульсивних дій.

🔸ПСИХОЛОГІЧНА СЛУЖБА ОНУ МЕЧНИКОВА

@Оксана Складна

@Лілія Михайловська

psihoservice@onu.edu.ua

***

«ВІЙСЬКОВІ ДІЇ ЯК ВИКЛИК. ПОДОЛАЄМО ЙОГО РАЗОМ»

Напад на нашу країну змінив в один момент звичний темп життя і щоденні практики кожного з нас. У кожної людини з'являється необхідність обміркувати свій спосіб життя в умовах невизначеності та нових, не завжди звичних видів діяльності. Психологи ОНУ підготували матеріал, де розглядають низку корисних у цій обстановці принципів.

🔰 Зберігати рівновагу та спокій. Тверезо оцінити важку ситуацію та швидше впоратися зі стресом. Втрачаючи внутрішню рівновагу, людина починає робити необдумані вчинки, що можуть призвести до загибелі. Потрібно скласти план реагування. Вiн має містити прості і важливі пункти: місце укриття в разі небезпеки; список та наявність укомплектованих речей на випадок евакуації; забезпеченість водою на випадок проблем водопостачання; наявність зарядних пристроїв та свічок.

🔰 Важливо скерувати сильні переживання в енергію для дії.

🔰 В екстремальних ситуаціях потрібно розраховувати на себе, на свій внутрішній світ і свої знання. Наприклад, з надання першої медичної допомоги, самооборони, ведення перемовин тощо. Відчуття безпорадності в цих умовах може провокувати депресію та апатію!

🔰 В умовах екстремальної невизначеності в кілька разів зростає хвиля недостовірної інформації, домислів, фантазій, страхів. Зважаючи на це:

- не зависати в соціальних мережах;

- захищати себе від зайвої інформації.

🔰 «Мій дім-моя фортеця».

Найкращим укриттям для людей, які знаходяться в зоні бойових дій, є їхній будинок. Важливо оцінити його можливості та обладнати найбезпечніші місця далеко від вікон. Передбачити в них наявність засобів зв'язку, води, теплих речей, свічок, їжі.

Важливо знати і надійніші укриття. Але не можна недооцінювати роль власного будинку в забезпеченні безпеки!

🔰 Знайти будь-які техніки підтримання внутрішньої рівноваги. Наприклад, рутинізація повсякденної діяльності: певний простий розпорядок дня, де є місце для фізичних навантажень, прогулянок на свіжому повітрі, харчування, гумору.

🔰 Принцип соціальності: дає нам можливість отримати як допомогу, так і емоційну підтримку, об'єкт для виявлення нашої турботи. Це створює відчуття необхідності, затребуваності в цьому світі. Надихає нас. У цьому разі є важливими є комунікації зі знайомими, друзями, колегами, сусідами. Необхідно повідомляти близьких людей, колег і сусідів про свої переміщення.

🔰 В екстремальній ситуації важко уникати помилок. Проте необхідно зосередитись не на самозвинуваченнях, а на пошуках шляхів розв’язання проблем.

🔸 Бережіть себе та своїх близьких!

🔸 Ми подолаємо все це разом!

ОНУ Мечникова,

@В.І. Подшивалкіна

@К.Г.Дементьєва


Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні новини:
20:13 23.04.2024
19:41 23.04.2024
18:52 23.04.2024
17:17 23.04.2024
17:16 23.04.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.930