ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Від парфумів до ковбас. Що робити з російським бізнесом в Україні
11:15 / 13.05.2022
Від парфумів до ковбас. Що робити з російським бізнесом в Україні

Часом росіяни виявляються власниками підприємств, які є практично лідерами-монополістами в своїх сегментах українського ринку
В Україні встановити зовнішній контроль над діяльністю деяких підприємств варто з найпростішої причини – це бізнеси громадян країни-окупанта. І українці, купуючи їх продукцію чи користуючись їхніми послугами, наповнюють кремлівський бюджет грошима, які повертається в Україну «Градами» та «Калібрами». Проте часом росіяни виявляються власниками підприємств, які є практично лідерами-монополістами в своїх сегментах українського ринку.

Наші політики та правоохоронці вже зробили низку необхідних (проте навряд чи достатніх) кроків для перешкоджання фінансуванню українцями вбивств самих себе. Верховна Рада, наприклад, конституційною більшістю прийняла закон «Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів», згідно з яким рішення про конфіскацію такого майна будуть прийматися через ухвали РНБОУ та президентські укази. І вже маємо результати щодо втілення даних рішень: було націоналізовано 450 залізничних вагонів та 7 вантажних транспортних засобів, означених як майно Росії та Білорусі вартістю в понад 468 млн грн. Також з портів Одещини не дали вивести шляхом «зміни прапора» 10 російських кораблів, а плани конфіскації поширюються на ще 1552 вагони (арешт при цьому накладено на майже 18 тис. вагонів).

Однак аналіз українських реєстрів продемонстрував, що в нашій країні продовжують спокійно працювати близько 17 тис. підприємств, які серед своїх власників мають росіян чи білорусів.

Першу двадцятку за обсягами обороту із цього списку очолили наступні компанії:

Топ-20 українських компаній з російськими та білоруськими бенефіціарами за виторгом 2020 р.

Очевидно, що не всі фігуранти даного списку мають відчути на собі однаково пильну увагу українських правоохоронців та громадськості. Зокрема лідер списку ТОВ «ВЕНТА. ЛТД» в основному належить громадянам Німеччини. Тому правоохоронцям доцільніше було б, мабуть, звернути увагу на підприємства, які мають відношення до небезпечних хімічних речовин, як от наприклад передостанній фігурант 20-ки ТОВ «АВГУСТ-УКРАЇНА». Основний вид його діяльності – «46.75 Оптова торгівля хімічними продуктами», а серед інших» значиться «20.15 Виробництво добрив і азотних сполук». Після обстрілів росіянами ємностей з аміаком у Рубіжному та Тернополі і розмов про небезпеку організації рашистами теракту з викидом хімречовини, прискіплива перевірка такого підприємства на можливу присутність «козачка засланого» виглядає достатньо виправданою. Так само як і ТОВ «ФРІ-СІСТЕМ», яке також має дотичність до азотовмісних добрив.

Третій номер списку – ПАТ «КРЮКІВСЬКИЙ ВАГОНОБУДІВНИЙ ЗАВОД» – належить, зокрема, росіянину Станіславу Гамзалову, якого російські ЗМІ називають «олігархом середньої руки» та власником мальтійського паспорта. Тут увага держорганів виправдана з точки зору стратегічної важливості даного підприємства.

А другий номер списку – ТОВ «БРОКАРД-УКРАЇНА» – стало фігурантом скандалу після розв’язання батьківщиною її власниці Тетяни Володіної війни проти України. Компанію звинуватили в тому, що вона ніяк себе не позиціонує по відношенню до рашистської агресії, обмежуючись «мирною» риторикою, а її російська «мама» – Л'Етуаль – взагалі «не помічає війни. А українська громадськість відреагувала бойкотом. Відгукнувся й бізнес: власники рівненського ТРЦ «Злата Плаза», попри перспективу збитків, заявили про закриття магазину «Брокард», якому вони надали торгівельну площу. Та компанія має близько 100 магазинів у 26 українських містах,.

Ще один подібний лідер, але вже у галузі заморожених напівфабрикатів, облаштувався на 8-й сходинці 20-ки. Товариство з обмеженою відповідальністю Єрмак Голд», яке виробляє та продає пельмені та вареники Єрмоліно», показало в 2021 році більш як 2,5 млрд доходу, займаючи домінуючу (42%) частку ринку напівфабрикатів України. Згідно з даними з реєстрів, власником 70% акцій цієї компанії є москвич Ілля Александров, який пару років тому, як і Гамзалов, став і громадянином Мальти, тобто резидентом ЄС. Ще 30% Єрмак Голд» належать швейцарській інвестиційній компанії EBR Finanzholding AG із кантону Цуг (його часто називають кантоном-офшором, і саме він є місцем прописки обох російських «Північних потоків»). Її бенефіціаром значиться голландець (за іншими даними має громадянство Швейцарії та Німеччини) Ян Корнеліс Квірійнс – фігурант офшорного скандалу Paradise papers та особа, афільована з російським пітерським концерном «Инновационные Технологии».

Ілля Олександров є також власником компаній «РОМЕРМ», ЄРМРОМ», «Дніпро-Вендор» та «Київ-Торг», що володіють виробничими приміщеннями Єрмак Голд» та займаються реалізацією її продукції в Україні. Йому ж на 100% належить і російська компанія АТ Інвест Альянс», що займається виробництвом продукції під маркою «Ермолинские полуфабрикаты» у РФ, і ще низка російських підприємств, які здебільшого продають продукцію «Ермолино» через 3 тисячі магазинів по всій федерації. АТ Інвест Альянс» сплатило у 2020 році до кремлівського бюджету близько 1,4 млрд рублів податків, що приблизно дорівнює вартості 35 танків.

Не обходять Єрмоліно» і скандали. Бренд досить успішно зберігає першість серед найбільш скандалізованих на споживчому та мікро-менеджерському рівні компаній. І це попри те, що дослідники інтернет-активності занесли Єрмоліно» до числа компаній, які найактивніше намагаються просувати появу на форумах позитивних відгуків про себе. Однак скарги з’являються в соцмережах та на споживацьких форумах дуже часто (при чому, як в Україні, так і «за поребриком»). Що ж, поки у держави дійдуть руки, українським споживачам варто самим визначитися, чи варто куштувати продукцію цього виробника.

Так само як і продукцію «Групи компаній Альянс», яка входить в трійку лідерів ринку в галузі ковбасних виробів. Вона контролює Житомирський м'ясокомбінат (11 позиція «двадцятки) та Андрушівський маслосирзавод (15 місце), мережу фірмових магазинів «Житомирська М'ясна Гільдія» та «Файна Фуд Груп». Цей м’ясо-сирний конгломерат, очолюваний громадянином РФ Арменом Меликяном, також відзначився в скандалі з купівлею кіровоградського «Заводу модифікованих жирів» і теж намагається просувати позитивний імідж, аби нейтралізувати негативні відгуки. Варто зауважити, що після прийняття закону про конфіскацію російських активів житомирські місцеві ЗМІ першими кандидатами на цей процес у своєму регіоні почали називати саме підприємства ГК «Альянс».

Руслан Весел

Джерело


Коментарі

Немає коментарів
Контрольний код: *
 
 
введіть, будь ласка, літери, які ви бачите зліва
Ваше ім'я: *   Ваш e-mail:
Коментар: *
Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні новини:
19:10 28.03.2024
19:07 28.03.2024
18:40 28.03.2024
17:16 28.03.2024
16:25 28.03.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.018