ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Прогнози не виправдались: «ковідна» реальність виявилась набагато гіршою
14:18 / 31.10.2021
Здравоохранение

Прогнози не виправдались: «ковідна» реальність виявилась набагато гіршою.

Одещина за останній тиждень «пробила» кілька рівнів ковідного дна, але 77 (38 в Одесі) жертв хвороби за четвер – за межами того, що ми собі могли уявляти навіть тиждень тому. Останнім часом все частіше говорять про «премію Дарвіна» та інші варіанти природнього відбору, адже в Україні, як і в інших країнах, переважна більшість «важких» хворих з COVID-19 – невакциновані. Однак забувається про те, що ці ж люди могли рознеси хворобу в ширшому масштабі, а також стати «інкубаторною базою» для виникнення ще більш заразного, ніж «Дельта» штаму.

Навіть не хочеться згадувати про всі міфи, пов’язані з вакцинацією. Але можна, наприклад, сказати про те, що Микита «Гімнюкович» Бісогон, який розказував про «чіпування» на російському телебаченні, і сам «чіпувався». А версія про «занадто швидку» розробку вакцин знайшла своє пояснення в тому, що база для них була створена як відповідь на попередні епідемії – «атипової пневномонії» (SARS) в Китаї в 2003-у та Близькосхідного коронавірусу (MERS) в 2015-у. Ті вакцини, тоді на щастя – зараз на біду, не «довели» через зникнення хвороб, які виявились менш поширюваними, ніж COVID-19. Разом з хворобами зникла і база для випробувань вакцин, але при нинішній пандемії адаптовані під новий коронавірус препарати пройшли всі необхідні стадії випробовувань. І їх вже затвердили не тільки для екстреного використання. А Рfizer вже рекомендують для вакцинації дітей (в більшості кран — старших 12 років, але в США вже готуються вакцинувати дітей від 5 років). Ну і останнє: варто нагадати, що саме завдяки вакцинам вдалося повністю знищити значну кількість хвороб, які раніше викликали епідемії. Як, наприклад, віспа. І багато хто з нас не лише дожив до цього дня, а і навіть народився завдяки тому, що вже близько сотні років людство активно користується вакцинами, і свого часу щеплення від багатьох хвороб отримали наші батьки і, зачасту, їх батьки також. І більшість населення тоді не сумнівався в необхідності вакцинуватися (хоча «антиваксери» і з’явились практично одночасно з вакцинами).

Зараз же в соцмережах просто бум «антиваксерських» виступів, які особливо смакують випадки смертей після вакцинації, ігноруючи те, що їх – мізерний відсоток і викликані вони були, зачасту, важкими супутніми хворобами, а не вакциною. І жодна аргументація лікарів про те, що за «антиваксерами» можуть стояти фармкомпанії, які збираються вивести на ринок «антиковідні» ліки (чи навіть свої вакцини), або ж політиків, які вказують на підозрілу поведінку російських «троллів» чи представництва Російської православної церкви в Україні, на діють. І багато людей втратило можливість убезпечити себе від зараження влітку, коли вже можна було без проблем та черг вакцинуватися, щоб до нової хвилі, яку вже тоді прогнозували на нинішню осінь, встигнути випрацювати імунітет.

На початку літа бажаючий записатися на щеплення в Одесі міг спостерігати абсолютну незаповненість «слотів» в Центрах масової вакцинації. Тоді дехто виправдовувався тим, що не вірить китайській вакцині і «чекає файзера», але і після появи можливості вакцинуватися Сomirnaty від «Рfizer-Вiontech» темпи щеплень не виросли в достатній кількості. Збільшились вони тільки після потрапляння Одещини в «червону зону» карантину, коли без документа про вакцинацію стало важко отримувати звичні соціальні блага: від обслуговування в салонах краси до зарплати. І всі майже дружно вишикувались в черги за вакциною. Не дотримуючись соціальної дистанції. Одягаючи маски безпосередньо перед контактом з медпрацівниками. Тим самим піддаючись небезпеці заразитись і далі рознести інфекцію. І потім казати, що вакцинація не запобігає зараженню.

Всі ці аргументи ми ще почуємо в найближчі тижні, але людей, які дбають про здоров’я своє і близьких, вони мають стимулювати лише до жорсткішого дотримання карантинних правил при проходженні вакцинації: приходу на неї в масці (краще в респіраторі), дотриманню дистанції, дезинфекції рук і т.д. А потім не забувати, що вакцини в першу чергу рятують від важкого перебігу хвороби, тобто щеплення не надає права перебувати без маски в громадських місцях, адже ви можете стати переносчиком хвороби, навіть не підозрюючи про це.

Ну а для жителів Одещини окремо нагадаємо, що нещодавно їх закликали вакцинуватися люди, які добре знають про епідемічну ситуацію та мають значний авторитет у жителів регіону (хоча не у всіх – всі). Прислухайтесь до їх поради:

Роман Сирінський


Коментарі

Немає коментарів
Контрольний код: *
 
 
введіть, будь ласка, літери, які ви бачите зліва
Ваше ім'я: *   Ваш e-mail:
Коментар: *
Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні новини:
19:10 28.03.2024
19:07 28.03.2024
18:40 28.03.2024
17:16 28.03.2024
16:25 28.03.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011