ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Читання — це корисно! ТОП 5 книжок: вибір бібліотекаря
15:52 / 25.05.2020

В умовах сьогодення особливої актуальності набуває тема здоров'я, зміцнення імунітету та ведення здорового способу життя. «Mens sana in corpore sano» (лат. «У здоровому тілі — здоровий дух») — відомий крилатий вислів, що став гаслом нашого сьогодення. Одеська національна наукова бібліотека пропонує інтелект-розминку, адже давно доведено, що читання – це прекрасний спосіб підтримувати і покращувати своє інтелектуальне і фізичне здоров’я.

Тож, обирайте біблiотерапію, знаходьте книги, які вам подобаються і насолоджуйтеся читанням та укріплюйте свій фізичний і інтелектуальний імунітет.

Читайте на здоров'я!

1.

2300 вибраних мудрих думок про книгу і читання / Черкас. нац. ун-т ім. Б. Хмельницького, Наукова біб-ка ім. Максимовича; Упоряд. Григорій Михайлович Голиш.– Черкаси : Вертикаль, 2018.

“Немає кращого засобу для освіження розуму, як читання класиків; варто взяти якогось з них у руки, хоча на півгодини, — зараз же відчуваєш себе освіженим, полегшеним і очищеним, піднятим і укріпленим, — наче б освіжився купанням в чистому джерелі”.

Артур Шопенгауер, німецький філософ.

“Бібліотека – це той храм, де завжди народжується і зберігається духовність. Пам’ятаймо, що у давнину бібліотеку називали «дім життя», «притулок мудрості», «аптека для душі»”.

Василь Сухомлинський, український педагог, письменник.

“Книжки — це колодязь живильної роси для всього народу. А мені моя бібліотека — справді ліки на оспалий розум”.

Микола Шудря, український письменник, кінодраматург, журналіст і перекладач.

Мотивуючі вислови, смішні й дотепні афоризми, розумні й мудрі думки про книгу, читання, читача і бібліотеку Ви знайдете в цій книжці. У додатках — всілякі цікавинки, загадки про книги, вибрані влучні вислови із соціальних мереж, анекдоти та деякі гумористичні матеріали з книжкового всесвіту. Наприклад, яка найбільша у світі друкована книга, найважча книга, найдорожча книга, книга із самою короткою та найдовшою назвою тощо. Видання розраховане на широку аудиторію і може бути корисним для бібліотечних працівників, науковців, викладачів, соціальний педагогі, студентів, учнів та всіх тих, хто шанобливо ставиться до Книги як найавторитетнішого джерела знань.

2.

Потявина Е. В. Иммунитет / Елена Витальевна Потявина. – Киев: Пресс-Курьер Украина, 2017. – (Лечебные письма. Народная энциклопедия здоровья; № 24). – Иммунитет: методики укрепления, диета для иммунитета, йога, ароматерапия, природные адаптогены, способы закаливания.

Що таке наш імунітет, з яких ланок він складається? Чому імунітет знижується? Як діє імунна система під час хвороби? Чому вважається, що імунітет знаходиться в районі шлунка? На ці та інші питання ви знайдете відповіді у цій книжці.

Не перевантажуючи читача важкими термінами і поняттями, авторка пропонує шляхи вирішення проблем, пов'язаних з нестачею імунітету, зокрема через негативний вплив таких факторів, як стресові ситуації, стан екології, неправильне харчування, шкідливі звички тощо. Авторка описує чинники, що негативно впливають на імунітет і дає цінні поради щодо профілактики хвороб і зміцнення захисних сил організму.

3.

Вікінг, Мік. Маленька книга люке = The Little book of Lykke : секрети найщасливіших людей світу : пер. с англ. / Мік Вікінг; Пер. Ірина Ємельянова.– Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2018.

Автор книг Мік Вікінг– директор Інститут дослідження щастя у Копенгагені. Данія з року в рік очолює рейтинг найщасливіших країн світу. З книги можна дізнатись секрети щастя данців, почуватися впевнено та перебувати у хорошому настрої якомога частіше. На думку автора рівень щастя неможливо виміряти – це занадто суб’єктивний стан. Але у Світовому звіті ООН із дослідження щастя вказано шість показників, які впливають на його рівень. Спілкування й добрі справи – одні із найголовніших. Він пише, що самотність часом вбиває щасливе відчуття. а спілкування в соціальних мережах – це ілюзія, в ній насправді немає близькості. «Припинення користування фейсбуком призводить до збільшення соціальної активності та задоволення суспільним життям», – наполягає автор. Пан Вікінг доводить, що людина потребує іншу людину, внутрішнього тепла й доброти.

4.

Гаґеруп, Клаус. Дівчинка, яка рятувала книжки : для мол. і серед. шк. віку : пер. с норв. / Клаус Гаґеруп; Мал. Ліза Айсато; Пер. Наталя Іваничук.– Львів : Вид-во Старого Лева, 2019.

Книга норвезького письменника, актора і режисера Клауса Гаґерупа це історія про подолання страхів (страх старіти, страх дорослішати, боязнь майбутнього) за допомогою книжок. Головні героїні книжки — дівчинка Анна і бібліотекарка пані Монсен. Саме вона заохотила маленьку книголюбку читати ще більше, розповівши, що книжки, які давно ніхто не позичав, знищують. І Анна знайшла хитромудрий спосіб їх врятувати. А в доречний момент бібліотекарка запропонувала дівчинці книжку, яка, зрештою, справила на неї терапевтичний ефект і допомогла по-іншому подивитися на майбутнє – не з острахом, а з цікавістю. Книга буде цікава дітям і корисна дорослим, адже у цій ніжній і поетичній оповіді, несподівано можна знайти нетипові маркетингові рішення. Як елегантно пані Монсен вивела одне із нікому не відомих видань у топ продажів і як книголюбка Анна організувала своєрідний книжковий флешмоб.

5.

Кови, Стивен Р. Семь навыков высокоэффективных людей = The 7 habits of highly effective people : мощные инструменты развития личности : пер. с англ. / Стивен Р. Кови; Пер. О. Кириченко.– 11-е изд, доп.– М. : Альпина Паблишер; Харьков : Фолио, 2016.

Стівен Річардз Кові - американський освітянин, письменник, підприємець та мотиваційний спікер. Його книга «7 звичок надзвичайно ефективних людей» вперше вийшла друком у 1989 році і дотепер залишається бестселером: вона на верхівці усіх можливих рейтингів, в списках mustread найуспішніших людей планети, має величезну кількість перекладів та перевидань.

«Сім навичок високоефективних людей» — це книга про якості, які повинні бути у людей, що прагнуть до успіху, книга про гармонійний розвиток людини, про пошук сенсу життя і реакції на обставини. Стівен Кові вивчив величезну кількість літератури з лідерства і успіху, проаналізував життя багатьох великих людей і дійшов висновку, що основою довгострокового успіху і справжньої самореалізації будь-якої людини є вірність деяким основним принципам, вічним істинам, які доречні в будь-якій ситуації і при будь-яких обставинах.

Не менш популярною стала книга Шона Кові, сина Стівена Кови — «Сім навичок високоефективних тинейджерів» — бестселлер 1998 року не втратрив актуальності дотепер. Дорослішання, становлення особистості — важкий процес. Самотність, відчуття непотрібності змушують підлітків здійснювати дурості, мучити себе і оточуючих. Як допомогти молодим людям? У цій книзі Шон Кові, безпосередньо звертаючись до підлітків, довірливо і просто розповідає, як поліпшити ставлення до себе і відносини з батьками, як підвищити самооцінку, як навчитися приймати важливі рішення. У книзі багато забавних малюнків, прекрасних ідей, чудових цитат і неймовірних історій із життя реальних тінейджерів усього світу. К книжці не знайшлося місця занудним міркуванням, нудним моралям і зарозумілості. Книга доступна в бібліотеці англійською мовою.

Читайте із задоволенням! Читайте на здоров'я!

Світлана Герасимова, провідний бібліограф відділу зв’язків з громадськістю і реклами ОННБ

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці
«Палітра рідного міста»: виставка картин Володимира Василенка в ОННБ
3 квітня 2024 року в головному читальному залі Одеської національної наукової бібліотеки відбулося відкриття персональної виставки картин художника, члена НСХУ Володимира Василенка «Палітра рідного міста». Володимир Сергійович – учасник багатьох всеукраїнських та регіональних виставок. Роботи митця знаходяться в приватних колекціях України та зарубіжжя.
SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.
Перформативна вистава «Ось Таке Мистецтво»
У період війни, коли багато людей втратили свої сталі засоби існування, вистава «Ось Таке Мистецтво» дала простір надії на новий початок. Вистава відбулася в Одесі 22 березня 2024 року.
Віктору Васильовичу Сердюку — ректору університету (1975-1987) 17 березня виповнилося 90 років
«У роки ректорства Віктора Васильовича Сердюка Університет отримав статус провідного вишу України у науково-дослідній роботі. Щорічний прибуток від наукової діяльності госпдоговірної тематики становив понад 14 мільйонів карбованців. Це дозволило збудувати корпус гуманітарних факультетів, два гуртожитки, провести капітальний ремонт Наукової Бібліотеки. — вiдзначив ректор В. Труба.



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012