ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Національний День дівчат у технологіях вперше відбувся онлайн: віртуальні екскурсії до провідних STEM-компаній
17:09 / 25.11.2020

CSR Ukraine, експертна організація Центр “Розвиток КСВ” і UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення у рамках ініціативи #ДівчатаSTEM провели Національний День дівчат завдяки фінансовій підтримці уряду Швеції. Партнером заходу виступило Міністерство цифрової трансформації України.

В Україні в технологіях працюють близько 25% жінок, але якщо обирати технологічні спеціальності, то цифра буде нижче. Часто серед студентів таких факультетів — дівчат до 10%. Наприклад, за даними povaha.org.ua у Харківському національному університеті радіоелектроніки на двох факультетах (комп’ютерних наук та комп’ютерної інженерії) навчається приблизно 11-12% дівчат.

“Роль уряду дуже важлива у здійсненні цих змін, і наш досвід може слугувати гарним прикладом. У 2017 році уряд Швеції ухвалив національну цифрову стратегію задля становлення провідною державою в галузі цифрових компетенцій. Важливими елементами стратегії є включення у програму початкової школи програмування та критичного підходу до цифрових джерел інформації, а також діджиталізація державних іспитів. І ми вже бачимо перший результат, коли учні та учениці початкових класів отримують позитивний досвід у STEM-технологіях та вже починають кодувати”, — говорить посол Швеції в Україні Тобіас Тиберґ.

“Середньостатистична європейська дівчинка втрачає інтерес до технологій і науки у віці 15 років — це саме той вік, коли дівчата обирають професію. Тому так важливо якомога раніше залучати дівчаток до навчання, показувати їм рольові моделі, надихаючих жінок, які вже працюють в цій галузі, щоб у них було більше сприйняття кар'єри в STEM, як такої, в якій вони можуть реалізуватися”, — говорить Наталія Кошовська, програмна аналітикиня Фонду ООН у галузі народонаселення.

Щоб збільшити кількість дівчат в технологіях, було засновано Національний день дівчат в технологіях. Цього року цей день відбувався онлайн. 20 компаній та організацій провели віртуальні екскурсії для дівчат та познайомили зі своїми жінками.

“Мета заходу — показати роботу в технологічних компаніях очима жінок-співробітниць цих компаній і надихнути дівчат обирати кар’єру в технологіях. Понад 1000 дівчат зі 127 міст України взяли участь у Національному Дні дівчат і познайомились з технологічними компаніями в Україні. Більше того, самі компанії вирішили організовувати подібні зустрічі з дівчатами частіше”, — зазначає Марина Саприкіна, керівниця Центру “Розвиток КСВ”.

Заступниця Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан розповіла про стратегічні цілі Мінцифри та бренд цифрової держави Дія: «Це екосистема п’яти різних проєктів. Застосунок Дія, портал Дія, проєкти Дія City, Дія.Бізнес, Дія.Цифрова освіта».

«Кожен з нас має потенціал до науки, технологій, інженерії та математики (STEM). Головне — свідомо обрати напрямок, в якому хочеться розвиватися, керуючись власним бажанням, а не гендерними стереотипами. Цей захід допоміг підтримати молодих дівчат, які хочуть досягати вершин та будувати успішну кар’єру в науково-технічній сфері», — зазначає заступниця Міністра цифрової трансформації Людмила Рабчинська.

Організатори і філіали “Дівчата STEM” провели опитування серед дівчат-учасниць. Виявилось, що кількість дівчат, які стали розглядати наукові та технологічні професії у якості майбутньої кар'єри, після Дня дівчат у технологіях зросла на 28%, а кількість дівчат, які визначились з вибором професії після заходу, зросла на 51%.

Серед організацій і компаній-учасниць цьогорічного Національного Дня дівчат у технологіях: Arterium, SoftServe Inc., Wix, Intellias, Snap Inc., AgriChain, Syngenta, Luxoft, EY, Прикарпаттяобленерго, Ferrexpo, ІТ-Інтегратор, Metinvest Digital, Райффайзен Банк Аваль, Серв'є Україна (Servier), Corteva Agriscience, ELEKS, Камоцці, Украгазвидобування (Група Нафтогаз), Міністерство цифрової трансформації.

Подивитися запис заходу можна за посиланням: https://youtu.be/w0SFWza7cLs

Контактна особа: Юлія Шкуліпа, 093 092 24 81, stem@csr-ukraine.org

***

*STEM – це акронім, який означає науку (Science), технології (Technology), інженерію (Engineering) та математику (Mathematics).

_________

Національний День Дівчат в технологіях— це щорічна подія, під час якої дівчата мають змогу відвідати STEM-компанії, познайомитися з їхньою діяльністю та побачити, як дівчатам і жінкам будувати свою кар’єру у сферах STEM. Захід проводиться вже три роки поспіль, однак цього року вперше відбувся онлайн. Вперше було проведено у 2018 році за сприяння CSR Ukraine, експертної організації Центр “Розвиток КСВ” спільно з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення. Два роки поспіль захід проходив по всіх областях України. Великі та малі компанії проводили практичні заняття, екскурсії, семінари, вікторини, конкурси, майданчики для спілкування серед дівчат, які навчаються в середній школі.

CSR Ukraine, Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні, що об’єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проєкти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSREurope (Брюссель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія). www.csr-ukraine.org

UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення– є провідною агенцією ООН, яка зосереджує свою роботу у сфері гендерної рівності, репродуктивного здоров’я та розбудови потенціалу молоді. Спільно з партнерами ми працюємо у 150 країнах та територіях світу, а з 1997 року і в Україні для утвердження рівності, подолання гендерних стереотипів, посилення можливостей жінок, рівномірного розподілу домашніх обов’язків та залучення чоловіків у виховання дітей. З 2015 року спільно з Міністерством соціальної політики України впроваджується кампанія «Щастя в 4 руки». Більше інформації про UNFPA та нашу роботу в Україні: www.ukraine.unfpa.org. Стежте за діяльністю UNFPA у Twitter та Facebook.

#ДівчатаSTEM – це програма, спрямована на подолання гендерних стереотипів серед молоді. Щороку Центр “Розвиток КСВ” обирає ТОП-20 Надихаючих жінок у STEM, які менторять дівчат 14-24 років з усієї України протягом трьох місяців. Програма реалізується за підтримки компанії SAP. Менторки дівчат – це унікальна спільнота ТОП-20 надихаючих жінок в Україні, які зробили успішну кар’єру в науково-технічній сфері. Серед них — топ-менеджерки технологічних компаній, жінки-науковці, представниці Міністерств, ЗВО і громадських організацій. За два роки вже 40 дівчат пройшли програму менторства, реалізували та залучили понад 2000 молодих людей до Програми, і отримали квиток до світу STEM. Детальніше про проєкти в рамках ініціативи — https://www.facebook.com/divchataSTEM

Пошук:
розширений

Микола Саранча
Роль міді та марганцю для озимої пшениці
У сучасному сільському господарстві все більшу роль для отримання щедрих та якісних врожаїв озимої пшениці відіграють мікроелементи, зокрема мідь та марганець. Вони мають вагомий вплив на проходження фізіологічних процесів під час росту та розвитку рослин та формування врожаю. Значення мікроелементів для сільськогосподарських рослин зросло із підвищенням врожайності, яку стимулюють, застосовуючи NPK добрива. Проте забезпечення мікроелементами з ґрунту не завжди задовольняє потребу рослин, що і призводить до прояву дефіциту.

Традиційні Шевченківські читання, присвячені 210-й річниці від дня народження Великого Кобзаря
6 березня о 12:00 у Музеї книги ОННБ — Шевченківські читання до 210 річниці від дня народження Великого Кобзаря
Шоста Велика Одеська Бібліоніч надихала любити, читати, творити, радіти талантам і донатити
Вже шостий рік поспіль чимало одеситів 14 лютого відмічають в Одеській національній науковій бібліотеці як подвійне свято: День святого Валентина і Міжнародний День книгодарування, бо добре знаються на тому, як книга, слово і кохання доповнюють і наповнюють одне одного.
Велика Одеська Бібліоніч-VI 14 лютого, 17:00– о 21:00, ОНОВЛЕНА ПРОГРАМА
Налаштуймося на хвилю любові, яка дарує крила і сили захищати коханих і мріяти!
Наукова зустріч з Ігорем Стамболом на тему «Геополітичні орієнтири України у працях Юрія Липи»
22 січня 2024 р. у головному читальному залі Одеської національної наукової бібліотеки до дня Дня Соборності України відбулася наукова зустріч з істориком Ігорем Стамболом на тему «Геополітичні орієнтири України у працях Юрія Липи».
До Дня Соборності України
Щороку 22 січня, у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, Україна відзначає День Соборності. Злука задекларувала об’єднання українських земель в одній державі та продемонструвала соборницькі прагнення українців. Ця подія стала знаковою для українського державотворення.



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012