ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Нове слово у дослідженнях Півдня України
17:54 / 21.12.2020

За часи незалежності українська історична наука стала інтегральною частиною світової історіографії. Найголовнішим чинником розвитку української історіографії залишається деідеологізація історичної науки, розкутість думки, свобода наукової творчості і вибору світоглядних позицій. Відбуваються докорінні зміни в оцінці тих чи інших подій української історії. З’явилося чимало цікавих і оригінальних наукових праць. Цьому сприяє багато чинників, передусім відкритість українського історіографічного простору для різних поглядів і методологій.

У грудні 2020 р. в Одеській національній науковій бібліотеці відбулась презентація колективної монографії «Нариси з історії освоєння Південної України XV-XVIII ст.»(Київ : К.І.С., 2020 р.). Видання книги ініційовано Українським інститутом національної пам’яті, який реалізує державну політику у сфері відновлення та збереження національної пам’яті українського народу. Дослідження висвітлюють різни аспекти історії поселень Південної України в період XV-XVIII ст. і сприяють переосмисленню минулого степових просторів завдяки науковим пошукам українських істориків В. Грибовського, С. Чирука, Б. Черкаса, В. Брехуненко, Т. Гончарука, В. Полторака, О. Середи, О. Репана, І. Синяка та П. Бойко.

Захід відбувся на платформі Zoom, в обговоренні видання взяли участь представники влади та громадських організацій, автори видання і провідні науковці, журналісти, бібліотекарі, митці та студентство: Бірюкова І.О., генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури України; Різникова Я.О., заступник директора Департаменту – начальник управління культури, національностей та релігій Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації; Гуцалюк С.Б., керівник Південного міжрегіонального відділення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті; Бачинська О.А., доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України факультету історії і філософії Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова; Гончарук Т.Г., доктор історичних наук, професор кафедри історії України факультету історії і філософії Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова; Полторак В.М., кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України факультету історії і філософії Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова; Середа О.Г., кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту сходознавства ім. А. Кримського НАН України, викладач гуманітарного факультету Стамбульського університету; Маслова Т.М., художник, графік, викладач Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського, член НСХУ; Сапожников І.В., доктор історичних наук, провідний науковий співробітник відділу Північно-Західного Причорномор'я Інституту археології Національної академії наук України, член Національної спілки журналістів України та ін.

У межах презентації працівники ВЗГіР ОННБ підготували електрону книжково-документну виставку «Слово до прийдешнього: козацькі літописи XVІ-XVIII ст.», бібліографічний огляд якої провела провідний бібліограф Світлана Герасимова.

Наприкінці заходу було передано понад 20 примірників видання для розповсюдження по бібліотеках України.

Ельвіра Заборцева, провідний бібліотекар відділу зв’язків з громадськістю та реклами ОННБ

Фото Ельвіра Заборцева.

Пошук:
розширений

Автор
Безоплатна освіта для партнерок українських військовослужбовців та ветеранів: Projector Foundation оголошує другий набір
Projector Foundation< оголошує набір на безоплатне онлайн-навчання у сфері креативних та IT індустрій. Це продовження проєкту, спрямованого на здобуття професійних навичок та підтримку кар’єрних можливостей жінок-партнерок українських військовослужбовців та ветеранів.

Вистава Одеського музично-драматичного театру ім. В Василька у шортлісті 6-ого Фестивалю-Премії «ГРА»
Ще один етап 6-го Всеукраїнського театрального Фестивалю-Премії «ГРА» успішно пройдено: експерти наживо переглянули вистави лонгліста, провели голосування і сформували шортліст. Тож Національна спілка театральних діячів України (НСТДУ), яка є засновницею та організаторкою Фестивалю-Премії, оприлюднила список вистав, які пройшли до ФІНАЛУ. У списку у номінації «За найкращу камерну виставу» постановка Олександра Самусенка «1900-й. Легенда про піаніста» Одеського академічного музично-драматичного театру імені В. Василька.
У Києві відбулася масштабна серія заходів Ukrainian Blockchain Week 2024
У червні відбулася масштабна серія івентів Ukrainian Blockchain Week 2024, що зібрала представників криптовалютних компаній та ентузіастів з усього світу в Києві.
Збереження лелек під час війни: енергетики ДТЕК допомогли орнітологам окільцювати 50 пташенят на Одещині
Енергетики ДТЕК Одеські електромережі другий рік поспіль допомагають вченим окільцьовувати пташенят білого лелеки у співпраці із Західноукраїнським орнітологічним товариством в рамках міжнародного проєкту польського товариства орнітологів Małopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego. Це дозволяє відстежувати вплив на популяцію зовнішніх факторів, зокрема повномасштабної війни.
В Україні з'явилася дитяча книга про дихання “Фух і Дмуха”, що вчить дбати про власний емоційний стан
Книжка допомагає дітям від 6 років та їхнім батькам опановувати дієві дихальні вправи, які відіграють важливу роль у формуванні фізичного та ментального здоров'я. Історія про “Фух і Дмуха” написана Яриною Завадович спільно з дитячою психологинею Наталією Пашко за ініціативи бренду Kite. Ілюстрації до книги розробив митець і графічний дизайнер Олесь Дерега. Книга вийшла у молодому українському видавництві Onde Publishing.
Презентація літературно-художнього видання «Я пишаюсь тобою: Україна в боротьбі за цивілізацію»
У рамках ХХІV Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» 8 червня у залі наукових працівників ОННБ відбулася презентація книжки Наталії Нестерової «Я пишаюсь тобою: Україна в боротьбі за цивілізацію» (Одеса : Астропринт, 2023).



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012