ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Українки, яким аплодує світ, надихнули дівчат в Міжнародний день жінок і дівчат у науці
09:25 / 15.02.2021

Центр «Розвиток КСВ» в рамках ініціативи #ДівчатаSTEM за підтримки компанії L’Oreal провели онлайн конференцію “Українки в науці, яким аплодує світ” з нагоди Міжнародного дня жінок і дівчат у науці.

В Україні жінки складають близько 46% від усієї наукової спільноти згідно останніх досліджень, однак цей показник значно нижчий на вищих посадах науково-академічної кар'єри. Наприклад, серед ректорів закладів вищої освіти ІІІ-ІV рівня акредитації було лише близько 9% жінок станом на 2015 рік.

Завдяки українській Премії L’Oreal-ЮНЕСКО «Для жінок у науці», яка реалізується вже четвертий рік поспіль, Україна дізналась про сучасних українських науковиць, які відомі у світі. Переможниці стали справжніми рольовими моделями для дівчат, що і змогли довести під час онлайн конференції “Українки в науці, яким аплодує світ”. В рамках конференції науковиці поділилися з дівчатами з усієї України своїми формулами успішності.

“22 роки тому L’Oreal і ЮНЕСКО вперше звернули увагу на малу представленість жінок у наукових колах, адже на той момент жінки складали 11% від усієї наукової спільноти і лише 3% жінок були лауреатками Нобелівської премії. Саме тому Фундація L’Oreal започаткувала премію “Для жінок в науці”, яка була також впроваджена в Україні три роки тому разом з організаційним партнером “Центр “Розвиток КСВ””, — говорить Юлія Романенко-Копчинські, директорка з корпоративних комунікацій L’Oreal Україна.

“Спільно з L’Oreal ми вже другий рік поспіль проводимо зустріч українських науковиць з дівчатами з різних областей України на честь Міжнародного Дня жінок у науці. В цей раз свої питання науковицям ставили філіали ДівчатаSTEM з різних шкіл та університетів України. Дівчата ставили питання про кар'єру, стереотипи та відомі наукові відкриття. Є відчуття, що наукова кар'єра стала ближче для дівчат”, — зазначає Марина Саприкіна, керівниця Центру “Розвиток КСВ”.

Спікерками заходу стали переможниці Премії L’Oreal-ЮНЕСКО «Для жінок у науці» 2018-2020 років: Катерина ТЕРЛЕЦЬКА, докторка фізико-математичних наук, завідувачка лабораторії прикладної математики НЦ МАНУ; Наталія ЩЕРБАНЬ, докторка хімічних наук, Інститут фізичної хімії ім. Л. В. Писаржевського; Олена ВАНЄЄВА, докторка фізико-математичних наук, старша наукова співробітниця відділу математичної фізики Інституту математики НАН України; Тетяна ТАТАРЧУК, кандидатка хімічних наук, керівниця Навчально-наукового центру хімічного матеріалознавства та нанотехнологій Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника; Ольга КОПАЧ, кандидатка біологічних наук Інститут фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України.

Науковиці розповіли про те, як їм вдалося досягти успіхів у науці, чому варто не боятися йти до своєї мрії, та як своїми відкриттями підкорювати світ.

“Бути науковицею — це інвестиція. Наука пасує жінкам! З вашим віком ви будете набувати все нових і нових якостей, ви будете більш впливовою, у вас буде більше можливостей. Якщо ви поставите певну мету перед собою, ви її обов'язково досягнете. Питання тільки в тому, скільки ви вкладете власних зусиль. Дуже важливо, щоб ви знали, чого ви хочете. Любіть науку і старайтеся!” — зазначила Катерина Терлецька, докторка фізико-математичних наук, завідувачка лабораторії прикладної математики НЦ МАНУ.

“Ніколи не порівнюйте себе з іншими науковицями, завжди намагайтеся працювати для себе на найбільш високому рівні. Завжди намагайтеся самовдосконалюватися і підвищувати свій професійний рівень”, — порадила Олена Ванєєва, докторка фізико-математичних наук, старша наукова співробітниця відділу математичної фізики Інституту математики НАН України.

“Наука це не складно насправді, це реально цікаво. Хімія — експериментальна наука, а хімічні експерименти красиві, яскраві та кольорові. Результат, звісно, не одразу є. Треба досить багато попрацювати, адже це довготривала інвестиція. Але результат обов'язково буде”, — сказала Наталія Щербань, докторка хімічних наук, Інститут фізичної хімії ім. Л. В. Писаржевського.

“Формула успішної науковиці є складною: на першому місці стоїть мета, другий компонент — наполегливість, третій — працьовитість. Якщо сидіти і чекати, то нічого не вийде. Ще одним компонентом є правильна організація часу. Тому потрібно вміти відфільтровувати зайве. І ще одним важливим компонентом є командна робота, адже самому дуже важко” — поділилася своїми елементами успіху Тетяна Татарчук, кандидатка хімічних наук, керівниця Навчально-наукового центру хімічного матеріалознавства та нанотехнологій Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника

“Мені завжди здавалося, що біомедицина й відкриття це щось далеке від мене, як космос. Але я хочу сказати всім, що космос — це те, що ви робите. Ви повинні, по-перше, знайти справу, яка вас буде надихати так, щоб вам нічого у житті не було страшно. А, по-друге, ви повинні пам'ятати — все, що ви робите, це і є ваш космос. Ви сьогоднішня, вчорашня і завтрашня — це все, що ви робите вже сьогодні”, — зазначила Ольга Копач, кандидатка біологічних наук Інститут фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України.

Сама подія стала логічним продовженням круглого столу 11 лютого, на якому обговорювали, як збільшити кількість дівчат у науці. У дискусії взяли участь представники і представниці НАН України, Музею Науки НЦ «МАНУ», ІМЗО, USAID Проєкту енергетичної безпеки та філіалів “Дівчата STEM”. Під час заходу було сформовано перелік рекомендацій до органів державної влади, наукової та освітянської спільноти, роботодавців, а також громадськості загалом щодо залучення дівчат та жінок в науку. Однією з рекомендацій було і проведення заходів із відомими науковицями для покращення знань дівчат про наукову кар'єру.

Подивитися запис онлайн конференції “Українки в науці, яким аплодує світ” можна за посиланням: https://youtu.be/UIzG3WIu6k8

Запис онлайн дискусії “Як збільшити кількість дівчат у науці” за посиланням: https://youtu.be/zZ0dfcqWrGE

Детальна інформація: stem@csr-ukraine.org або за телефоном (044) 292 02 48

*STEM – це акронім, який означає науку (Science), технології (Technology), інженерію (Engineering) та математику (Mathematics).

________

CSR Ukraine, Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні, що об’єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проєкти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSREurope (Брюссель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія). www.csr-ukraine.org

L’Oreal Україна – один із лідерів на ринку косметики та парфумерії (№1 Косметична Група у Світі). Філіал в Україні був створений у 2004 р. Станом на 2018 р. в Україні працює понад 250 працівників та 82.600 тис працівників працюють у різних філіалах компанії у всьому світі. 3800 працівників кожен день присвячують свій час досліжденням, працючи у відділі Досліджень та Інновацій. Компанія представлена (має філіали) у 150 країнах світу та володіє портфоліо з 34 взаємодоповнюючих брендів. В Україні функціонує 4 департаменти – Департамент Продукції Масового Попиту, Продукції Люкс, Департамент Професійних Продуктів та Департамент Активної Косметики.

Веб-сайт: https://www.loreal.com/uk-ua/ukraine/

#ДівчатаSTEM – це програма, спрямована на подолання гендерних стереотипів серед молоді. Щороку Центр “Розвиток КСВ” обирає ТОП-20 Надихаючих жінок у STEM, які менторять дівчат 14-24 років з усієї України протягом трьох місяців. Програма реалізується за підтримки компанії SAP. Менторки дівчат – це унікальна спільнота ТОП-20 надихаючих жінок в Україні, які зробили успішну кар’єру в науково-технічній сфері. Серед них — топ-менеджерки технологічних компаній, жінки-науковці, представниці Міністерств, ЗВО і громадських організацій. За два роки вже 40 дівчат пройшли програму менторства, реалізували та залучили понад 2000 молодих людей до Програми, і отримали квиток до світу STEM. Детальніше про проєкти в рамках ініціативи — https://www.facebook.com/divchataSTEM

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.
Перформативна вистава «Ось Таке Мистецтво»
У період війни, коли багато людей втратили свої сталі засоби існування, вистава «Ось Таке Мистецтво» дала простір надії на новий початок. Вистава відбулася в Одесі 22 березня 2024 року.
Віктору Васильовичу Сердюку — ректору університету (1975-1987) 17 березня виповнилося 90 років
«У роки ректорства Віктора Васильовича Сердюка Університет отримав статус провідного вишу України у науково-дослідній роботі. Щорічний прибуток від наукової діяльності госпдоговірної тематики становив понад 14 мільйонів карбованців. Це дозволило збудувати корпус гуманітарних факультетів, два гуртожитки, провести капітальний ремонт Наукової Бібліотеки. — вiдзначив ректор В. Труба.
Традиційні Шевченківські читання, присвячені 210-й річниці від дня народження Великого Кобзаря
6 березня о 12:00 у Музеї книги ОННБ — Шевченківські читання до 210 річниці від дня народження Великого Кобзаря
Шоста Велика Одеська Бібліоніч надихала любити, читати, творити, радіти талантам і донатити
Вже шостий рік поспіль чимало одеситів 14 лютого відмічають в Одеській національній науковій бібліотеці як подвійне свято: День святого Валентина і Міжнародний День книгодарування, бо добре знаються на тому, як книга, слово і кохання доповнюють і наповнюють одне одного.



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011