ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Символ свободи, мужності, волі: до 200-річчя національно-визвольної революції грецького народу
10:22 / 20.03.2021

У зв’язку зі встановленням червоного рівня епідемічної небезпеки в Одесі та в Одеській області, за узгодженням із співорганізатором заходу – Одеською філією Грецького фонду культури, захід переноситься на невизначений термін. Про нову дату урочистостей з нагоди 200-річчя національно-визвольної революції грецького народу буде повідомлено додатково.

З нагоди визначної дати в історії Греції, 200-річчя грецької революції 1821-1829 рр. Одеська національна наукова бібліотека і філія Грецького Фонду Культури в Одесі 24 березня 2021 року проведуть урочистості під назвою: «Символ свободи, мужності, волі: до 200-річчя національно-визвольної революції грецького народу».

У заході візьмуть участь представники влади, провідні науковці, літератори, культурні й громадські діячі, просвітяни, краєзнавці, митці.

Відбудеться презентація проєкту «Електронна колекція грецьких періодичних видань з фонду ОННБ — науковий скарб та культурне надбання міжнародної спільноти», реалізованого бібліотекою у співпраці з філією.

Одеська національна наукова бібліотека багато років підтримує плідні стосунки з партнером з міжнародного культурного співробітництва – філією Грецького Фонду Культури в Одесі.

Починаючи з 1994 р., коли в Одесі була відкрита філія, разом з бібліотекою здійснена велика низка змістовних, дослідницьких, наукових, цікавих та пізнавальних проєктів.

Серед них найбільш плідними стали проєкти по Г.Г. Маразлі, К.К. Костанді, О.М. Стіліануді – це видання унікальних книжок, масштабних виставок, цікавих лекцій і таке інше.

Багато заходів філії супроводжувались книжковими виставками із фондів бібліотеки, а її працівники активні постійні учасники заходів.

Співпраця між бібліотекою і філією набула нового розвитку і піднесення, коли в червні 2020 року було укладено Меморандум про співробітництво між інституціями. Це сприяло реалізації першого етапу спільного культурного проєкту – оцифруванню та оприлюдненню для широкого загалу рідкісних газет грецькою мовою, найбільш значущого історичного документального масиву інформації про життя греків в Одесі на початку ХХ ст.

У ХІХ ст. грецькі громади існували в багатьох містах узбережжя Чорного моря, але саме Одеса стала центром грецького патріотизму та культури й увійшла в історію грецького народу як колиска грецької революції. Для підтримки та розвитку національної самосвідомості грецька громада відкривала в місті школи, створювала самодіяльні театри, типографії, видавала книги, журнали, газети грецькою мовою. Відомо, що в Одесі в період з 1828 до 1917 року існувало 15 типографій в яких видавали літературу грецькою мовою. На початку ХХ століття в Одесі виходили газети: «Космос» (1906–1913), «Мир» (1909–1911) «Грецька зірка» (1913–1916), «Відродження» (1917) «Сонце» (1916–1917).

Оцифрування та забезпечення відкритого віддаленого доступу до цих газет сприятиме збереженню та популяризації спільної культурної спадщини України та Греції, забезпеченню культурних, інформаційних, освітніх, науково-дослідних та інших потреб користувачів. Це приклад плідної інтеграції надбань українського та грецького народів у світовий культурний простір.

Меморандум передбачає також подальше співробітництво та оцифрування і забезпечення відкритого віддаленого доступу до книг грецькою мовою 1830-1917 років, надрукованих в Одесі, які були виявлені в ході ретельного вивчення фонду ОННБ. Книжки з історії, мовознавства, математики, географії, мистецтва, художня та релігійна література зберігали грецьку мову, сприяли її поширенню.

Оцифрування цього книжкового доробку стане продовженням плідної співпраці Одеської національної наукової бібліотеки з філією Грецького Фонду Культури в Одесі. та сприятиме збереженню та популяризацію культурної спадщини України.

На заході експонуватимуться книжково-ілюстративні виставки з фондів ОННБ та філії ГФК в Одесі, присвячені подіям національно-визвольної революції 1821-1829 рр. та новітній історії Греції, плідному діалогу культур між Грецією та Україною, зокрема Одесою, ролі одеського міського голови, мецената, громадського діяча Г.Г. Маразлі в розвитку міста і бібліотеки.

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».
«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці
«Палітра рідного міста»: виставка картин Володимира Василенка в ОННБ
3 квітня 2024 року в головному читальному залі Одеської національної наукової бібліотеки відбулося відкриття персональної виставки картин художника, члена НСХУ Володимира Василенка «Палітра рідного міста». Володимир Сергійович – учасник багатьох всеукраїнських та регіональних виставок. Роботи митця знаходяться в приватних колекціях України та зарубіжжя.
SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.
Перформативна вистава «Ось Таке Мистецтво»
У період війни, коли багато людей втратили свої сталі засоби існування, вистава «Ось Таке Мистецтво» дала простір надії на новий початок. Вистава відбулася в Одесі 22 березня 2024 року.



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012