ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




«Історії, які залишаться з нами…»
16:28 / 07.05.2021

Напередодні Дня пам’яті та примирення в Україні та Дня перемоги над нацизмом у Європі у Другій світовій війні, 6 травня в Одеській національній науковій бібліотеці відбулася презентація книжки «Історії, які залишаться з нами…» та зустріч з авторкою Вікторією Коритнянською, молодою талановитою письменницею, журналісткою, членом Одеської літературної студії «Зелена лампа».

У новому виданні – численні інтерв’ю, спогади про часи Другої світової війни. Це — «живі» історії, часом дуже різних людей трьох поколінь – очевидців, які пережили часи Другої світової війни, їх дітей та онуків. У нарисах-інтерв’ю обличчя війни вимальовується в усьому драматизмі і різноманітності її проявів – на передовій, в окупації і в тилу, а також на територіях Німеччини і країн її союзників (спогади людей, що побували у полоні). Особлива увага приділена спогадам про Голодомор 1932-1933 рр. і голод післявоєнного періоду 1946-1947 рр. У простих життєвих історіях-спогадах є місце і горю від пережитих втрат, і радості від здійснених сподівань; надій і любові та ненависті; подвигу й простій людській вірі у життя…

Презентацію відвідали громадські і культурні діячі, журналісти, митці, викладачі та студентство одеських вишів.

Захід урочисто відкрила Ірина Бірюкова, генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури України, яка відзначила важливість і цінність видання, наголосила на актуальності наративів та досліджень у форматі усної історії найдраматичніших сторінок нашої держави.

Микола Скорик, народний депутат України, кандидат економічних наук, за підтримки якого вийшла презентована книжка, наголосив на важливості увічнення пам’яті про Другу світову війну для наступних поколінь задля розбудови держави, збереження миру і злагоди у суспільстві.

За словами Євгена Голубовського, журналіста, культуролога, віце-президента Всесвітнього клубу одеситів: «У цій книзі немає пафосу, але є основна мета – показати абсурдність війни, що руйнує людину в людині…». Євген Михайлович закцентував увагу на тому, що в Україні вже реалізовано чимало дослідницьких проектів різного масштабу у форматі усної історії, і відзначив значний внесок одеської дослідниці Вікторії Коритнянської у історіографію міста і краю.

Про творче життя літературного клубу «Зелена лампа» та творчий шлях авторки – Вікторії Коритнянської, розказав Євген Деменок, письменник, журналіст, член ради Всесвітнього клубу одеситів.

Детальніше про видання розповіла авторка, Вікторія Коритнянська. Вона поділилася подробицями про задум книжки та його втілення, про труднощі й особливості пошукової роботи, цікаві факти під час спілкування з респондентами. Як з’являлись, записувались і упорядковувались історії різних людей про пережите під час 1939-1945 років: окупацію, перебування на фронті, на примусових роботах у Німеччині, голод післявоєнного періоду 1946-1947 рр… Авторка наголосила , що дуже важливо «вчасно спитати», почути, записати і зберегти ці історії, які, як скарб «залишаться з нами…».

Власними спогадами про життя в окупованій Одесі поділився Микола Вилкун, заслужений художник України, член НСХУ.

Зворушливо і натхненно прозвучала поетична композиція у виконанні Валентини Губської, актриси Одеського театру юного глядача ім. Ю.Олеши, заслуженої артистки України.

До обговорення видання долучилася Раїса Краєва, журналіст і педагог.

Книга є цінною збіркою задокументованих матеріалів для історико-краєзнавчих досліджень і буде цікавою широкому загалу читачів, адже ці відверті і щирі розповіді не можуть залишити байдужими.

Тамара Кухарук, завідувач відділу соціокультурної діяльності ОННБ.

Ірина Бірюкова
Ірина Бірюкова

Євген Голубовський
Євген Голубовський

Микола Скорик
Микола Скорик

Губська Валентина
Губська Валентина

Микола Вилкун
Микола Вилкун

Євген Деменок
Євген Деменок

Вікторія Коритнянська
Вікторія Коритнянська

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці
«Палітра рідного міста»: виставка картин Володимира Василенка в ОННБ
3 квітня 2024 року в головному читальному залі Одеської національної наукової бібліотеки відбулося відкриття персональної виставки картин художника, члена НСХУ Володимира Василенка «Палітра рідного міста». Володимир Сергійович – учасник багатьох всеукраїнських та регіональних виставок. Роботи митця знаходяться в приватних колекціях України та зарубіжжя.
SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.
Перформативна вистава «Ось Таке Мистецтво»
У період війни, коли багато людей втратили свої сталі засоби існування, вистава «Ось Таке Мистецтво» дала простір надії на новий початок. Вистава відбулася в Одесі 22 березня 2024 року.
Віктору Васильовичу Сердюку — ректору університету (1975-1987) 17 березня виповнилося 90 років
«У роки ректорства Віктора Васильовича Сердюка Університет отримав статус провідного вишу України у науково-дослідній роботі. Щорічний прибуток від наукової діяльності госпдоговірної тематики становив понад 14 мільйонів карбованців. Це дозволило збудувати корпус гуманітарних факультетів, два гуртожитки, провести капітальний ремонт Наукової Бібліотеки. — вiдзначив ректор В. Труба.



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014