ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Виставка «Народні ляльки Одещини. Історія та Сучасність»
17:25 / 23.05.2021

З 09.05.2021р. по 19.05.2021р. у Болгарському культурному центрі за адресою вул.Віце-Адмірала Жукова,9 відбулася унікальна виставка народних ляльок, яка вперше представила традиційну лялькову культуру багатонаціональної Одеської області.

Організатори виставки – проєкт «Автентичні ляльки Одещини» у співпраці з Болгарським культурним центром та його директором Дмитром Федоровичем Терзі. Сама виставка стала підсумковим результатом трьохрічної пошукової, дослідницької роботи по віднайденню автентичної лялькової культури Одещини. Учасники проєкту «Автентичні ляльки Одещини» збирали зразки автентичних народних ляльок, їздячи по селах нашої області, та опитуючи людей похилого віку про те, які саморобні ляльки та іграшки були у їх дитинстві. За три роки назбиралося близько п'яти десятків ляльок, які репрезентують лялькові традиції Бесарабії, Міжлимання та Східного Поділля. Всі результати досліджень були опубліковані в книзі «Народні ляльки Одеської області», яка вийшла у грудні 2020 року. А на виставці «Народні ляльки Одещини. Історія та сучасність» всі віднайдені дослідницьким проєктом ляльки були представлені широкій публіці.

Виставка складалася з двох експозицій : «Історія» та «Сучасність». В експозиція «Історія» були представлені близько 50-ти зразків автентичних ляльок, зібраних в Одеській області та в м. Одеса. Тут також були представлені ляльки із власних збірок Дому-музею «Стара Кишта» с. Кубей, Обласного центру гагаузької культури с. Виноградівка, Городненського сільського історико-краєзнавчого музея – які презентували традиції лялькарства болгар та гагаузів Бесарабії. Вперше широкій публіці були презентовані громадою с. Плахтіївка Білгород-Дністровського р-на унікальні артефакти – обрядові Барині та Коники, які разом з Лялечками та Кониками з Ясеново Перше та м. Балти представляють майже зниклу давню традицію їстівних іграшок на Одещині.

У другій частині виставки, що має назву «Сучасність» можна було побачити понад 150 ляльок, зроблених за автентичними конструкціями Одещини, що їх представили майстри з Харківщини, Київщини, Дніпропетровщини, Запоріжжя, Хмельниччини, Одещини.

Серед майстринь було проведено два конкурси: на Кращу Кубейську Куклічку (за автентичною конструкцією с. Кубей), переможцем якого стала Олена Сайдель з м. Овідіополь, та на Кращу ляльку Овідіопольщини (за автентичними конструкціями Овідіопольського району), переможцем якого стала майстриня з Харкова Олена Адільбекова.

Ярослава Різникова, заступниця директора Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини, виступаючи з вітальним словом на відкритті виставки, наголосила на необхідності дослідження та збереження культурних артефактів нашого регіону, зокрема і народної ляльки, та внесення унікальних культурних явищ до переліку нематеріальної спадщини.

Виставку відвідали одесити, гості міста, учні загальноосвітніх та мистецьких шкіл міста. Протягом роботи виставки куратор Інна Шипілова проводила авторські екскурсії експозицією, знайомлячи відвідувачів з ляльковою культурою Одещини.

Також в рамках виставки відбулася онлайн-конференція «Автентичні ляльки України. Пошуки та дослідження», до якої долучилися науковці, дослідники та поціновувачі народної ляльки з різних куточків України. На конференції представили свої доповіді по результатам дослідження лялькової культури Одещини учасники прєкту «Автентичні ляльки Одещини» Олена Сайдель та Інна Шипілова. Також прийняли участь у конференції провідні дослідники народних ляльок Поділля – Тетяна Пірус, Харківщини – Наталія Олійник, та Державний музей іграшок (м.Київ). На конференції вперше було презентовано дослідницею традиційної гастрокультури Ольгою Павленко відкриття ще одного феномену лялькової культури Одещини – їстівних іграшок Баринь та Коників з села Плахтіївка.

Виставка отримала безліч схвальних відгуків; майстри-учасники виставки нагороджені пам’ятними дипломами.

Проект «Автентичні ляльки Одещини» триває, продовжуються пошуки та дослідження задля збереження автентичної лялькової спадщини Одещини.

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці
«Палітра рідного міста»: виставка картин Володимира Василенка в ОННБ
3 квітня 2024 року в головному читальному залі Одеської національної наукової бібліотеки відбулося відкриття персональної виставки картин художника, члена НСХУ Володимира Василенка «Палітра рідного міста». Володимир Сергійович – учасник багатьох всеукраїнських та регіональних виставок. Роботи митця знаходяться в приватних колекціях України та зарубіжжя.
SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.
Перформативна вистава «Ось Таке Мистецтво»
У період війни, коли багато людей втратили свої сталі засоби існування, вистава «Ось Таке Мистецтво» дала простір надії на новий початок. Вистава відбулася в Одесі 22 березня 2024 року.
Віктору Васильовичу Сердюку — ректору університету (1975-1987) 17 березня виповнилося 90 років
«У роки ректорства Віктора Васильовича Сердюка Університет отримав статус провідного вишу України у науково-дослідній роботі. Щорічний прибуток від наукової діяльності госпдоговірної тематики становив понад 14 мільйонів карбованців. Це дозволило збудувати корпус гуманітарних факультетів, два гуртожитки, провести капітальний ремонт Наукової Бібліотеки. — вiдзначив ректор В. Труба.



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012