ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Ювілейний спецвипуск «Буремного підкасту»: гурт «Пиріг і Батіг» кладе на музику слова поетів Розстріляного Відродження
12:04 / 06.07.2023

Вийшов ювілейний спецвипуск «Буремного подкасту» від Медіа СЛУХ та за підтримки благодійної організації «Хвиля’91», в якому Марʼян Пиріг, засновник та ідеолог львівського гурту «Пиріг і Батіг» розповів, як досліджує і кладе на музику слова забутих українських поетів.

Зйомки музичної програми «Замордовані кац*пом» львівського гурту «Пиріг і Батіг» відбулися в Одеській національній науковій бібліотеці

Як звучить українська поезія минулих століть, якщо її покласти на музику? Щемливо, бурхливо та багатогранно – у виконанні львівського гурту «Пиріг і Батіг». Музиканти вперше приїхали з концертом до Одеси, щоб поділитися власним прочитанням поетичних творів, які актуальні поза часом. Пісні на вірші українських поетів з проєкту «Замордовані кацапом» створені, щоб нагадати собі в пітьмі нинішніх подій тьмаві й хижі діяння «русского міра» стосовно нашої культури в різні попередні роки.

Ведучий Медіа СЛУХ Максим Чухліб та музикант Марʼян Пиріг говорили про відродження національної пам’яті, кого з українських поетів-самородків нам треба знати і памʼятати, що заважало нам воскресити замовчувані невідомі імена українських поетів жертв радянського терору та як відновити українську національну ідентичність. Розмова йшла про те, як на державному рівні популяризувати інформацію і пам‘ять про наших культурних діячів. Під час розмови з фронтменом було зосереджено увагу на постатях поетів Розстріляного Відродження, на вірші яких вони створюють свої пісні. Розмова із засновником гурту відбулася в головному читальному залі Одеської національної наукової бібліотеки.

Гурт «Пиріг і Батіг» виконує пісні з музичної програми «Замордовані кац*пом» (на вірші поетів Миколи Вороного, Євгена Плужника, Василя Стуса).

Марʼян Пиріг
Марʼян Пиріг

Максим Чухліб
Максим Чухліб

гурт «Пиріг і Батіг» під час виступу в читальному залі ОННБ
гурт «Пиріг і Батіг» під час виступу в читальному залі ОННБ

Розстріляне Відродження – духовно-культурне та літературно-мистецьке покоління 20-х – початку 30-х рр. в Україні, яке створило високохудожні твори у галузі літератури, живопису, музики, театру і було знищене тоталітарним сталінським режимом.

Поняття «Розстріляне Відродження» виникло через два десятиліття після тих трагічних подій. Першим сформулював його польський публіцист і громадський діяч Єжи Гедройц, який виступав за польсько-українське співробітництво. У 1958 році він у своєму листі до українського літературознавця Юрія Лавріненка, який працював на замовлення Гедройца над антологією української літератури 1917-1933 рр., запропонував назвати роботу саме так. Найвідоміші представники – Лесь Курбас, Григорій Косинка, Євген Плужник, Микола Зеров, Михайло Драй-Хмара, Микола Хвильовий, Антін Крушельницький, Микола Куліш. Більшість жертв сталінського терору були реабілітовані наприкінці 1950-х років, проте їхні твори в Радянському Союзі все ще було під забороною. Незважаючи на це, митці Розстріляного Відродження, які не знали страху і сміливо говорили правду, залишили після себе прекрасні твори, що демонструють творчий потенціал і силу думки молодого українського покоління першої третини XX ст. До нас вони дійшли різними шляхами: багато видавалися за кордоном, а також підпільно в СРСР, деякі переписувалися вручну, окремі стали доступними вже після розсекречення радянських архівів, але більшу частину, на жаль, знищено.

Одеська національна наукова бібліотека майже 20 років досліджує тему Розстріляного Відродження. Вийшло в світ декілька видань, присвячених поколінню творців, яке було знищене тоталітарним режимом – «У терновім колі. Одеська письменницька організація у 1920-1950 рр.», «Книги і долі. Митці Розстріляного Відродження», «Шляхами пам'яті. Антологія поетичних творів, присвячених пам'яті митців Розстріляного Відродження», «Книги і долі. Нікого час не перекреслив… (2000-2015 рр.)», «Книги і долі. Шеренги заживо воскреслих — немов дорога без кінця (2015-2020 рр.)».

Пошукова робота матеріалів про представників Розстріляного Відродження в Одеській національній науковій бібліотеці триває.

Під час тематичних лекцій та екскурсій по бібліотеці бібліографи знайомлять студентів вищих навчальних закладів міста Одеси з літературою з фондів ОННБ, присвяченою пам’яті українських літераторів, які стали жертвами більшовицького терору в Україні.

Діалог із Марʼяном Пирогом, засновником та ідеологом львівського гурту «Пиріг і Батіг», запис ювілейного спецвипуску «Буремного подкасту» на сторінці YouTube «МАР'ЯН ПИРІГ: відродження української ідентичності».

ВІДЕО https://www.youtube.com/watch?v=uhXJqmk_Prw

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».
«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці
«Палітра рідного міста»: виставка картин Володимира Василенка в ОННБ
3 квітня 2024 року в головному читальному залі Одеської національної наукової бібліотеки відбулося відкриття персональної виставки картин художника, члена НСХУ Володимира Василенка «Палітра рідного міста». Володимир Сергійович – учасник багатьох всеукраїнських та регіональних виставок. Роботи митця знаходяться в приватних колекціях України та зарубіжжя.
SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.
Перформативна вистава «Ось Таке Мистецтво»
У період війни, коли багато людей втратили свої сталі засоби існування, вистава «Ось Таке Мистецтво» дала простір надії на новий початок. Вистава відбулася в Одесі 22 березня 2024 року.



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011